Албански буквар Flipbook PDF

Албански буквар
Author:  z

95 downloads 113 Views 10MB Size

Recommend Stories


Porque. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial ::
Porque tu hogar empieza desde adentro. www.avilainteriores.com PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com Avila Interi

EMPRESAS HEADHUNTERS CHILE PDF
Get Instant Access to eBook Empresas Headhunters Chile PDF at Our Huge Library EMPRESAS HEADHUNTERS CHILE PDF ==> Download: EMPRESAS HEADHUNTERS CHIL

Story Transcript

Suzana Rasimi

ABETARE PËR NGJYROSJE

1

Autor Suzana Rasimi Prof. Gjuhë dhe Letërsi shqipe Social Pedagoge për paralelet parashkollore Botues: Agjencia për Emigracion e Republikës së Maqedonisë së Veriut Për botuesin: Agjencioni për Emigracion i Republikës së Maqedonisë së Veriut i kryen punët dhe detyrat të cilat kanë të bëjnë me të drejtat dhe pozitën e mërgimtarëve nga Maqedonia e Veriut, ndihmon në zhvillimin kulturor të tyre dhe avancimin e lidhjeve me ta dhe organizatat e tyre Përpunimi teknik: AD VALUE DOOEL Shkup Shtypi: Tirazhi: -

Shkup, 2019

6

Miqt e mi të vegjël! Të mësosh gjuhën e nënës është pasuria më e madhe. Prandaj të dashur miq për ju bëra përshtatjen dhe përmbledhjen e këtij teksti, që ju të njifeni me shkronjat e bukura të gjuhës shqipe, të argëtoheni duke e ushtruar të shkruarit e tyre, si dhe me zërin tuaj të ëmbel të mësoni shqiptimin e drejt të tyre. Ju prift e mbara dhe suksese gjatë përdorimit të kësaj përmbledhje. nga autorja

7

Gjuha shqipe Gjuha jonë sa e mirë, sa e ëmbël, sa e gjërë, sa e lehtë, sa e lirë, sa e bukur, sa e vlerë. (Naim Frashëri)

8

Mirë se ardhje për ju fëmijë

Përshëndetje! Unë quhem HANA. Jetoj në Hamburg, por prindërit e mi janë shqiptarë të Maqedonisë së Veriut.

Përshëndetje! Unë quhem MILOT. Kam lindur dhe jetoj në Hamburg, por unë jam shtetas i Maqedonisë së Veriut.

9

Shkruani emrin dhe vizatoni veten tuaj.

Unë quhem

10

Unë jetoj me prindërit e mi. Po ti, me kë jeton në shtëpi?

Vizato anëtarët e familjes tënde

11

MARGARITARËT E GJUHËS TRIDHJETË E GJASHTË MARGARITAR JANË DHURATË PËR KLASË TË PARË. DIKUR S’DIJA TË LEXOJ FARE, ASNJË FJALË NË ABETARE. I MBUSHA FLETORET ME MARGARITAR UNË VOGLUSHI I KLASËS PARË. NJË PJESË TË NATËS E BËRA DITË A, E, U DUKE PËRSHPËRITË.

Po si mendoni ju? Të mësojmë së bashku Alfabetin e Gjuhës Shqipe.

12

Këtë poezi e mësova unë. Poezi për shkronjat.

Në këtë faqe ju të dashur fëmijë mund të vëreni se sa të zellshëm ose të zellshme jeni. Çdo shkronjë të mbaruar, shkruaje në një dekoratë dhe krenohu për punën e bërë.

13

SHKRONJAT E MËDHA TË SHTYPIT

14

SHKRONJAT E VOGLA TË SHTYPIT

15

Shkruaje shkronjën A të madhe të shtypit dhe a të vogël të shtypit.

Lexo figurat. Bashko ku dëgjon shkronjën A a.

Rretho shkronjën A a. Arta dhe Antoni fluturojnë me aeroplan për në Amerikë për ta vizituar Anën shoqen e vendlindjes.

16

Rretho me ngjyrë të kuqe shkonjën B b.

DbdBDDDbBddBbDDbBdBddDbBDD bbBdddBbD Shkruaje shkronjën B b .

Rretho shkronjën B b. Beni bleu banane, bukë, bonbone dhe biskota me gjalpë. Bëri pazarin pastaj u kthye në shtëpi ku e priste babai.

17

Shkruaje shkronjën C të madhe të shtypit dhe c të vogël të shtypit.

Lexo figurat dhe rretho ku dëgjon shkronjën C c.

Rretho shkronjën C c.

DcdbCçcBGcCOCÇDcdbCCDbCcGCç CçdBcDdbBcGCçOoCdBcCdDcGOcC

18

Ushtro. Shkruaje shkronjën Ç ç.

Lexo figurat. Lidhi ku dëgjonë shkronjën Ç ç

Rretho shkronjën Ç ç. Çunat i veshën çorapet dhe çizmet. Çelën derën me çels dhe dolën me vrap në oborr për të luajtur me lloç.

19

Shkruaje shkronjën D të madhe të shtypit dhe d të vogël të shtypit.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën D d.

Rretho me ngjyrë të kuqe shkronjën D d. Donikës i pelqejnë dardhat më shumë se sa mollat. Dardhat i mbajti për vete, kurse mollat i'a dërgoi Dritonit, i cili e priste para derës.

20

Ushtro shkronjën Dh dh.

Shkruaje shkronjën Dh dh.

KËPUR___AT

___ËMBI

DAR___A

____URATA

Rretho shkronjën Dh dh. Dhia mblodhi dardha si dhuratë për dhelprën që kishte akoma dhimbje të dhëmbit dhëmballë.

21

Shkruaje shkronjën E të madhe të shtypit dhe e të vogël të shtypit.

Lexo figurat. Bashko ku dëgjonë shkronjën E e.

Rretho me ngjyrë të kuqe shkronjën E e. Era dhe Erioni gëzohen që kanë një elefant në shtëpi. “Emira eja shpejtë tek na se kemi një befasi.“ tha Era dhe iku me vrap.

22

Shkruaje shkronjën Ë ë.

Shkruaje shkronjen Ë ë.

D___rrasa e zez___

Çel___si

___mb____lsira

Dh___mbi

Vizato diçka që fillon me shkronjën Ë.

23

Shkruaje shkronjën F të madhe të shtypit dhe f të vogël të shtypit.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën F f.

Rretho shkronjën F f. Fluturat fluturonin lart e më lart, dukej sikur po festonin ditën e flamurit. Tani festa mund të fillojë.

24

Ushtro. Shkruaje shkronjën G g.

Vizato.

Gështenja

Gota

Gërshërët

Rretho shkronjën G g. Genti dhe Gentiana këndojnë në grupin e korit. Gomari i kishte ngrënë gorabiat dhe tani ishte shumë i ngopur.

25

Shkruaje shkronjën Gj gj.

Ngjyros figurat. Shkruaj shkronjën Gj gj.

___ ilpëra

___ethi

___irafa

Rretho shkronjën Gj gj. Gjahtari doli për gjuajtje. Në pyll gjeti vetëm një gjarpër që ishte fshehur nën gjethe për mos ta gjetur gjahtari.

26

Shkruaje shkronjën H h.

Rretho me ngjyrë të verdhë shkronjën H h. Hana hekuros fustanin me hekur, kurse Hekurani është duke e rregulluar hekurudhën dhe harqet për trenin e tij.

Hëna Hënëz-hënëz-o Mos ma pe babënë-o? E pashë në fushë, E putha në gushë, E pashë në arë, E putha në ballë ( K.Kristoforidhi)

27

Shkruaje shkronjën I i.

Lexo figurën. Shkruaj shkronjën I i.

__r__ q__

Bashko pikat. Shkruaje shkronjën I.

28

Balon__

Laps__

L__br__

Shkruaje shkronjën J j.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjonë shkronjën J j.

Rretho ku ndëgjon shkronjën J j. Jetoni dhe Jonilda luajnë me lojrat që kishin marr për ditëlindje.

29

Shkruaje shkronjën K të madhe të shtypit dhe shkronjën k të vogël të shtypit.

Lexo figurat. Shkruaje shkronjën K k.

__etri

__ ëpurdhat

Rretho shkronjën K k.

Ki ki ri ku Ja na erdhi edhe miku Ki ki ri ku

30

__ amioni

__ revati

Shkruaje shkronjën L l.

Vizato diçka që fillon me shkronjën L.

LEJLEKU Më vjen në mendje një shtëpi nën mal mbi lumin me lajthi një plep I vjetër ish në breg ku kishte çerdhen një lejlek më vjen në mendje një shtëpi me moll, dardh e avlli dhe se harroj dot atë plep ku kishte çerdhen një lejlek stërnipi I tij akoma vjen stërnip, ngjatjeta po të them. (D. Agolli )

Rretho shkronjën L l.

F f L ll j J L I i H l L L J L l T T L l l L H F f LL i i L l T H l L F T F L L H ll h L T L H I L J I H F T L T i F f T L l i LL T i J J L

31

Shkruaje shkronjën LL ll.

Rretho me ngjyrë të kuqe ku dëgjon shkronjën LL ll. Loriku leje që është llafazan, por edhe shumë llup. LLokumat i hanë pa u ndalur. Nëna shpesh i thotë që duhet të mbajë vet llogari për shëndetin e tij. Vizato diçka që fillon me shkronjën LL.

32

Shkruaje shkronjën M m.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën M.

Rretho shkronjën M m. Macja Mira vrapon për ta kapur miun Momo që ishte duke lozur me majmunin Mambo.

33

Shkruaje shkronjën N n.

Rretho shkronjën N n. Nxënësit e shkollës fillore „Nënë Tereza“ jo vetëm që dinë të numërojnë me numratore, por ata dinë të vizatojnë dhe ngjyrosin me ngjyra portretin e Nënës Tereza. Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën N n.

34

Shkruaje shkronjën Nj nj.

Vizato diçka që fillon me shkronjën Nj.

Rretho ku ndëgjon shkronjën Nj nj. Njerëzit që u ftuan në festë u njoftuan njëri me tjetrin, e tash mund njeri pas tjetrit të shërbehen me ushqim.

35

6

12 93

Shkruaje shkronjën O të madhe të shtypit dhe o të vogël të shtypit.

Rretho shkronjën O o.

CDBcQoCOdoOCDcOocBoDC OoCcDoCÇOcDBçOOccoDçO Vizato diçka që fillon me shkronjën O.

Ora ime Kam një orë S'pushon kurrë Tik e tak S'ndalet kurrë Ajo na tregon Kohën e saktë Nisemi në shollë Me mendje të hollë

36

Shkruaje shkronjën P p.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjonë shkronjën P p.

Rretho shkronjën P p. Petriti dhe Pranvera janë nxënës të klasës së parë. Shpejtojnë për të arritur në orën e parë. Sot kanë punim me shkrim. Të dy janë përgatitur mirë. Pra, suksese.

37

Shkruaje shkronjën Q të madhe të shtypit dhe q të vogël të shtypit.

Shkruaje shkronjën Q q.

__ershia

Shal__ini

Vizato diçka që fillon me shkronjën Q.

38

__eni

Pas__yra

Shkruaje shkronjën R r.

Lexo figurën. Ngjyros ku dëgjon shkronjën R r.

Rretho ku dëgjon shkronjën R r. Rita dhe Roni janë duke recituar një vjersh për bredhin e Vitit të Ri.

39

Shkruaje shkronjën RR të madhe të shtypit dhe rr të vogël të shtypit.

Rretho shkronjën RR rr.

B R D rr B RR C r RR B rr R D B D B RR rr C D R D B C RR C rr R B r RR C B D rr C D B RR r Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën RR rr

40

Shkruaje shkronjën S s.

Lexo figurat dhe ngjyros ku dëgjon shkronjën S.

Rretho shkronjën S s. Sara pasi i mbaroi mësimet vendosi të mësojë poezinë „Semafori“. Sokoli sot mori pjesë në garat për skijim. Zuri vendin e pestë. Ky është sukses i madh për Sokolin.

41

Shkruaje shkronjën SH sh.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën SH sh.

Rretho shkronjën SH sh. Në shkollë Shpëtimi ka shumë shokë e shoqe që i do shumë. Por, shoku më i ngushtë i tij është Shkëlqimi.

42

Shkruaje shkronjën T të madhe të shtypit dhe t të vogël të shtypit.

Lexo figurat dhe ngjyrosi ku dëgjon shkronjën T t.

Rretho ku dëgjon shkronjën T t. Taulanti udhëton me tren prej në Tetovë deri në Tiranë për tëtë orë, kurse Teuta udhëton me taksi për tre orë .

43

Shkruaje shkronjën TH th.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën TH th.

Rretho shronjën TH th.

F T t I L ll TH f th I L TH T i LL F L T F th I LL th F I LL th I F ll t L f TH I I LL f t T L I F th TH t F f I L 44

Shkruaje shkronjën U u.

Vizato figura ku dëgjon shkronjën U u.

Rretho shkronjën U u. Ujku i madh dhe i murmë po ulërinte: uuuuuuuu sa kam uri. Kur pa kopenë e dhenve u vërsul pas tyre pa e vërejtur bariun, i cili ishte i ulur nën hijen e një druri. Bariu mori pushkën dhe qëlloi drejt ujkut. Plumbi e qëlloi ujkun në ballë.

45

Shkruaje shkronjën V të madhe të shtypit dhe v të vogël të shtypit.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjonë shkronjën V v.

Rretho shkronjën V v. Valbona dhe Vetoni janë motër e vëlla. Valbona vendosi të vizatojë një vreshtë të rrushit, kurse Vetoni një veturë të shpejtë.

46

Shkruaje shkronjën Xx.

Vizato diçka ku dëgjon shkronjën X x.

Rretho shkrronjën X x. Xixë , xixë , xixëxëllonjë shoqja xixën po e fton pse oj xixë nuk dëgjon kot që thira xixëxëllonjë

47

Shkruaje shkronjën XH xh.

Shkruaje shkronjën XH xh.

___evzja

o___aku

___u___i

Rretho shkronjën XH xh. Xhaxhai me xhemperin e zi është xhiruesi që po xhironte filmin ''Shtatë xhuxhat" .

48

Shkruaje shkronjën Y y.

Vizato diçka ku dëgjon shkronjën Y y.

Rretho shkronjën Y y. Ylberi dhe Ylli janë duke recituar një poezi Ylli i vogël lart në qiell duket porsi zjarr në pyll sipër dheut lart qëndron xixa-xixa xixëllon

49

Shkruaje shkronjën Z të madhe të shtypit dhe z të vogël të shtypit.

Lexo figurat dhe lidhi ku dëgjon shkronjën Z z.

Rretho shkronjën Z z.

X ZH x XH Z z H X Z xh h z X xh Z H x Z xh z ZH XH H h X Z xh ZH X z H X Z xh Z X z H X h xh Z h H z Z 50

Shkruaje shkronjën ZH zh.

Vizato diçka ku dëgjon shkronjën ZH zh.

Rretho shkronjën ZH zh. Zhytja është një sport i mirë. Por maçoku Zhak mund të zhytet vetëm në vaskë.

51

KËSULËKUQJA

Trego përallën sipas rradhitjes së vizatimeve dhe pastaj ngjyrosi ato.

52

E PËRHITURA

Trego përallën sipas rradhitjes së vizatimeve e pastaj ngjyrosi ato.

53

BORBARDHA

Trego përallën sipas rradhitjes së vizatimeve e pastaj ngjyrosi ato.

54

Q

Q

Q GJ V

P Zh

P

GJ

V

Q

P Q

V

GJ

GJ V

F

Zh

B B

T

L L

B

Q F B

F

T

B

L V Zh

T P GJ 55

Lidh fjalën me shkronjën që dëgjon në fillim.

A

CIRKU

B

DHËMBI

C

ELEFANTI

Ç

DARDHA

D

ËMBËLSIRA

DH

56

BIÇIKLETA

Е

ARRA

Ë

ÇANTA

F

IRIQI

G

HËNA

GJ

FLUTURA

H

GOMARI

I

GJIRAFA

J

MOLLA

K

LLOKUMI

L

LOPA

LL

KALI

M

JASTËKUN

ORA

NJ

NJOLLA

O

NËNA

P

QEPA

Q

PATA

R

RAKETA

RR S

SYRI SHPORTA

SH

RRUSHI

T

VETURA

TH

XIXA

U

YLLI

V

ZEMRA

X

ZHAPINI

XH

URA

Y

TOPI

Z

XHAKETA

ZH

THESI

57

ALFABETI I GJUHËS SHQIPE A- Arrat e Artës B- Balena blu C- Celulari i Cekës Ç- Çajniku me çaj D- Dardhat e Dautit Dh- Dhelpra dhe dhia E- Elefanti i Erës Ë- Ëmbëlsirat e Ëndrës F- Fluturat e Fjollës G- Gaforja dhe guaca Gj- Gjirafa gjigante H- Harabeli dhe Hëna I- Iriqi në ishull J- Jeleku i Jetës K- Kasollja e Kolës L- Lopa lozonjare LL- Llokumat e Llokut M- Majmuni Mambo N- Nëna e Nitës Nj- Njeriu i njejtë O- Ora e Omerit P- Pulat dhe patat Q- Qeni i Qatipit R- Revista rinore RR- Rrufeja është rrezik S- Speca me spinaq Sh- Shtylla e shtëpisë T- Topi i Tonit TH- Thes me thana U- Ushtarët e ushtrisë V- Vathët e vajzës X- Xehetari në xeherore XH- Xhepat e xhaketës Y- Ylli dhe Ylberi Z- Zogu i Zanës ZH- Zhurma e zhapinit

58Ngjyrosi maskotat Ristina dhe Sharko!

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2023 MYDOKUMENT.COM - All rights reserved.