TIUNG MELARIKAN KALUNG Flipbook PDF

TIUNG MELARIKAN KALUNG
Author:  7

85 downloads 159 Views 499KB Size

Recommend Stories


Porque. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial ::
Porque tu hogar empieza desde adentro. www.avilainteriores.com PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com Avila Interi

EMPRESAS HEADHUNTERS CHILE PDF
Get Instant Access to eBook Empresas Headhunters Chile PDF at Our Huge Library EMPRESAS HEADHUNTERS CHILE PDF ==> Download: EMPRESAS HEADHUNTERS CHIL

Story Transcript

KOLEKSI CERITA KANAK-KANAK [email protected]

ms

1

Di atas sebatang pokok di pinggir sebuah hutan, tinggal sepasang burung tiung. Mereka mempunyai dua ekor anak yang masih kecil. Pada suatu hari, mereka mendapati anak mereka tiada lagi di dalam sarang. "Mungkin anak kita terjatuh ke tanah," kata tiung jantan.

Mereka cuba mencari di bawah pokok. Ruparupanya di bawah pokok itu terdapat seekor ular sawa. Tahulah mereka bahawa anak mereka telah KOLEKSI CERITA KANAK-KANAK [email protected]

ms

2

dimakan oleh ular sawa. Tiung jantan tidak sempat melarikan diri. Tiung jantan ditangkap oleh ular sawa. Matilah tiung jantan ditelan oleh ular sawa.

Tiung betina berasa sedih. Namun, tiung betina tidak berputus asa. Tiung betina segera terbang ke istana raja. Ketika itu, puteri raja sedang bersiram (mandi) di dalam kolam. Tiung betina melihat di tepi kolam itu terdapat seutas kalung. Kalung itu kepunyaan puteri raja.

KOLEKSI CERITA KANAK-KANAK [email protected]

ms

3

Tiung betina segera mengambil kalung itu. "Tolong! Kalung beta dicuri oleh burung," puteri raja itu menjerit. Beberapa orang pengawal segera mengejar tiung betina. Tiung betina melarikan kalung itu ke tepi hutan.

Tiung betina melemparkan kalung itu di hadapan ular sawa. Apabila pengawal tiba, mereka segera membunuh ular sawa itu. Kemudian mereka mengambil kalung itu semula.

KOLEKSI CERITA KANAK-KANAK [email protected]

ms

4

Demikianlah balasan yang diterima oleh ular sawa yang jahat itu. Setiap perbuatan jahat pasti akan menerima balasan buruk.

KOLEKSI CERITA KANAK-KANAK [email protected]

ms

5

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2023 MYDOKUMENT.COM - All rights reserved.