Актуално състояние на посевите в Североизточна България към 29.03.2023.г. Flipbook PDF


9 downloads 103 Views 1MB Size

Recommend Stories


Porque. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial ::
Porque tu hogar empieza desde adentro. www.avilainteriores.com PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com Avila Interi

EMPRESAS HEADHUNTERS CHILE PDF
Get Instant Access to eBook Empresas Headhunters Chile PDF at Our Huge Library EMPRESAS HEADHUNTERS CHILE PDF ==> Download: EMPRESAS HEADHUNTERS CHIL

Story Transcript

Уважаеми колеги, Повишението на температурите и падналите валежи, позволиха на житните културите да напреднат в развитието си, но в същото време спомогнаха и на много плевели и патогени да нанесат първите поражения за годината. След проведен фитосанитарен мониторинг през последните няколко дни в Североизточна България се установи, че първите инфекции със септориоза, кафява ръжда и брашнеста мана вече са факт. Пшеница: •

Септориозата е заболяване с дълъг инкубационен период, заразяванията по първите листа се осъществяват още през есенните месеци. Симптомите наблюдаваме сега през март. За момента инфекциите са само по долните листа, но метеорологичните условия ще позволят на патогена да се развие и по горните листа.

Нападение от септориоза в района на гр. Силистра



Кафява ръжда – още през есенните месеци по някой от посевите се наблюдаваха първите инфекции. При наличието на подходящи условия за развитие, все по-често ще наблюдаваме кафява ръжда, не само по старите листа, но и по новия прираст.

Internal

Нападение от кафява ръжда в района на гр. Добрич •

Брашнеста мана - инфекции с брашнеста мана се откриват в цялата страна. Пшеницата навлезе в активна вегетация, след вече направените подхранвания с азотни торове и топлия климат се създават условия за развитие на брашнеста мана.

Нападение от брашнеста мана в районa на гр. Търговище

Нападение от брашнеста мана в района на гр. Силистра

Internal

Ечемик: •

Мрежести петна – в посевите с ечемик се наблюдават мрежести петна, които в съчетание с благоприятните условия започват разпространението си и по свежият прираст на растенията.

Нападение от мрежести петна в района на гр. Силистра

Плевели: Топлата и продължителна есен съчетана с мека зима позволиха на плевелите да се развиват почти без прекъсване. В момента най-масово срещаните плевели са великденче, червена мъртва коприва, теменужка, други широколистни плевели, както и някой житни плевели.

Internal

На много места в страната вече се проведоха хербицидни третирания и резултатите от тях са видими в кратки срокове:

Биатлон® 4D - отлична ефикасност срещу великденче, див здравец и трицветна теменужка! Резултати от 13.03.2023г. - 18 дни след третиране! •

На полетата на които все още не е проведено хербицидно третиране, препоръчваме то да се проведе за да не се допуска плевелите да подтиснат житните растения и да компрометират тяхното развитие и добивен потенциал.

Препоръки: За борба с брашнеста мана и септориоза ефикасни решения за първо третиране са Ревистар® Флекс и Даксър®. Ревистар® Флекс е специалистът за борба с брашнеста мана, базично гниене и септориоза. Комбинация от 2 активни вещества: Ревизол® и Метрафенон за защита от 6 седмици! Най-новият триазол - Ревизол®, се отличава с отлична ефикасност срещу септориоза, а Метрафенон е еталон в борбата с брашнеста мана. Даксър® - Балансьор за всяка технология. С Даксър® може да постигнете баланс между изключителен контрол на болести и оптимизирани разходи. За ефикасен контрол на ефемери, Clearfield самосевки рапица и други трудни за контрол плевели, решението е Биатлон® 4D. Биатлон® 4D може да бъде прилаган и при температури от 4 °C.

Internal

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2024 MYDOKUMENT.COM - All rights reserved.