Ghidul serviciilor și tarifelor UPS 2012

Ghidul serviciilor și tarifelor UPS® 2012 Pentru clienții din România Valabil începând cu 2 ianuarie 2012 TARIFE ÎN EUR Logistica este cea mai put

12 downloads 69 Views 510KB Size

Recommend Stories


Reporte de Sanciones I- 2012
Reporte de Sanciones I2012 Vertimientos de Hidrocarburos Respecto al seguimiento de las acciones sancionatorias a PLUSPETROL NORTE S.A. por vertimient

ETALLO LE TINTE DEI LEGNI I COLORI DEL METALLO LE TINTE D Version 2012 Version 2012 Version 2012 Version 2012 Version 2012 Version 2012 Version 2012
M E TA L L O L E T I N T E D E I L E G N I I C O L O R I D E L M E TA L L O L E T I N T E D Ve r s i o n 2 0 1 2 Ve r s i o n 2 0 1 2 Ve r s i o n 2 0

CET-I 3 Junio 2012 LIENDO - CANTABRIA
Avance de PROGRAMA Raid Ecuestre de LIENDO CET-P / CET-I 3 Junio 2012 LIENDO - CANTABRIA 1. INFORMACION GENERAL 1.1 DENOMINACION DEL EVENTO RAI

Story Transcript

Ghidul serviciilor și tarifelor UPS® 2012

Pentru clienții din România Valabil începând cu 2 ianuarie 2012

TARIFE ÎN EUR

Logistica este cea mai puternică forță în lumea afacerilor din ziua de astăzi Descoperiți noua logistică Logistică. Înseamnă să duci bunurile acolo unde trebuie, exact la momentul la care trebuie, și aceasta în cel mai eficient mod posibil. Însă, logistica din ziua de astăzi poate oferi mult mai mult decât atât. Este o modalitate strategică de a adăuga valoare afacerii dvs. Ajută ca afacerea dvs. să fie mai ușor de condus. Vă permite servirea mai bună a clienților. Și vă poate ajuta la creșterea afacerii. Aceasta este noua logistică.

Cum vă poate ajuta noua logistică Noua logistică înseamnă mai mult decât ajungerea bunurilor la locul potrivit, la momentul potrivit și cu costul potrivit. Este vorba despre transformarea mișcării bunurilor într-un avantaj competitiv. Este o modalitate de gândire cu totul nouă. Și o forță puternică pe care o puteți folosi pentru creșterea afacerii dvs.

Acces la resurse prin UPS Într-o lume condusă de logistică, UPS este mai indicată decât oricare altă companie să vă ajute la dezvoltarea afacerii. Nu aveți nevoie de un depozit mare, de un centru de distribuție sau de rețele globale pentru a avea acces la această nouă logistică. Aveți nevoie doar de UPS. Avem peste 400.000 de angajați dedicați, peste un secol de experiență în logistică și reputația, câștigată pe merit, de a fi cei care oferă unele dintre lanțurile de distribuție cele mai dezvoltate și mai avansate tehnologic din întreaga lume.

Noi iubim logistica. Puneți noua logistică să muncească pentru dvs. Începeți totul la www.ups.com.

Cuprins:

SECȚIUNEA

1 SECȚIUNEA

Alegerea Serviciului Potrivit Alegeți serviciile UPS care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs. Aflați destinațiile spre care puteți să trimiteți sau locurile din care puteți să primiți, utilizând tabelele cu zone.

Calcularea Tarifului – Trimitere

2

Căutați tariful pentru opțiunea de serviciu aleasă.

SECȚIUNEA

Calcularea Tarifului – Primire

3

Căutați tariful pentru opțiunea de serviciu aleasă.

SECȚIUNEA

Servicii și Taxe Suplimentare

4 SECȚIUNEA

5

Pagina 2

Pagina 9

Pagina 17

Pagina 25

Aflați informații despre serviciile cu valoare adăugată disponibile și determinați eventualele costuri suplimentare care se adaugă la taxele dvs. de transport.

Informații de Referință

Pagina 37

Treceți în revistă opțiunile de plată, articolele interzise și alte restricții aferente serviciilor, facilitatea UPS privind garanția de restituire a taxelor de transport, răspunderea UPS, Termenii și condițiile UPS privind transportul coletelor de mici dimensiuni, precum și Termenii și condițiile privind serviciile poștale prestate de UPS.

Index

Pagina 48

Cea mai recentă versiune a acestui ghid poate fi descărcată de la adresa www.ups.com.

2

SECȚIUNEA

1

Alegerea Serviciului Potrivit Opțiuni de bază pentru livrarea prin UPS UPS este un serviciu de livrare complet integrat, care vă oferă cea mai cuprinzătoare gamă de servicii. UPS vă poate ajuta să trimiteți bunuri, intern sau internațional, utilizând servicii expres cu trei variante de ore și date fixe pentru livrare, pentru a vă asigura că bunurile pe care le trimiteți sosesc în ziua planificată până la ora 9.00 a.m., 10.30 a.m., 12.00 la prânz sau până la sfârșitul zilei. În plus, UPS vă oferă alternative rentabile pentru expediții mai puțin urgente. Serviciile de import sunt, de asemenea, disponibile. Verificați tarifele de import din Secțiunea 3 a prezentului ghid sau dați clic pe „Zone și Tarife”, din secțiunea „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com.

SECȚIUNEA 2 Calcularea Tarifului – Trimitere

• • • • • • • •

Când expediați prin UPS, beneficiați, fără costuri suplimentare, de următoarele: Servicii excelente și de încredere Garanția de restituire a taxelor de transport* pentru serviciile UPS Express Preluare de la adresa dvs. Trei încercări de livrare Opțiuni de pregătire online a expedierii Vizibilitate completă pentru expedițiile dvs. Centre de expediere localizate convenabil în orașe O companie de curierat respectată și recunoscută de clienții dvs. pe plan internațional.

Detalii complete cu privire la serviciile și taxele suplimentare UPS pot fi găsite în Secțiunea 4 a acestui ghid. Dacă nicio opțiune de serviciu nu este selectată de dvs., atunci expedierea se va efectua și factura automat prin UPS Express, acolo unde este disponibil. * Garanția de restituire a taxelor de transport Se aplică restricții. Garanția de restituire a taxelor de transport constă în rambursarea la cerere a taxelor dvs. de transport în cazul în care nu livrăm în timpul aplicabil. Pentru detalii complete despre garanția de restituire a taxelor de transport, consultați pagina 42 din acest ghid, precum și Termenii și condițiile noastre de transport.

Pagina 9

SECȚIUNEA 3 Calcularea Tarifului – Primire

Pagina 17

SECȚIUNEA 4 Servicii și Taxe Suplimentare

Pagina 25

SECȚIUNEA 5 Informații de Referință

Pagina 37

SERVICII

3

A LE G E R E A U NU I SE R V I C I U

Serviciu

Descriere

Caracteristici

UPS Express Plus® Livrare dimineața devreme pentru cele mai urgente expedieri

• Majoritatea zonelor de afaceri din Europa, până la ora 9.00 a.m. în următoarea zi lucrătoare. • Livrare dimineața devreme începând cu ora 8.00 a.m. și cel mai târziu până la ora 9.00 a.m., a doua zi lucrătoare, în majoritatea zonelor de afaceri din S.U.A. și în zonele importante de afaceri din Canada. • Majoritatea zonelor de afaceri din Asia, până la ora 9.00 a.m. a doua zi lucrătoare.

• Garanția de restituire a taxelor de transport*. • Ideal pentru situația în care expedierea dvs. trebuie să ajungă la destinație până la începutul zilei lucrătoare. • Gestionare și manipulare cu prioritate în fiecare etapă a procesului de expediere, pentru mai multă certitudine și siguranță. • Ambalaje UPS disponibile gratuit pentru confortul dvs. • Nu este disponibil pentru expedierile interne.

UPS Express® Livrare în dimineața următoare în Europa și livrare la termen garantată oriunde în lume

• Livrare în majoritatea zonelor de afaceri din România până la ora 12.00 după-amiaza, în următoarea zi lucrătoare. • Livrare în dimineața următoare începând cu ora 10.30 a.m. și cel mai târziu până la 12.00 după-amiaza, în majoritatea zonelor de afaceri din Europa. • Livrare în dimineața celei de-a doua zi lucrătoare până la ora 10.30 a.m. sau până la 12.00 după-amiaza, în majoritatea zonelor de afaceri din S.U.A. și în majoritatea zonelor importante de afaceri din Canada. • Livrare la termen garantată, în 2 până la 3 zile lucrătoare, până la ora 12.00 după-amiaza în majoritatea zonelor de afaceri din Asia.

• Garanția de restituire a taxelor de transport*. • Alegerea ideală pentru expedieri urgente care trebuie să ajungă dimineața. • Ambalaje UPS disponibile gratuit pentru confortul dvs. • Servicii de import disponibile. Pentru informații detaliate, vă rugăm să utilizați instrumentul „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com.

UPS Express Saver® Livrare în cursul următoarei zile lucrătoare pe teritoriul Europei și livrare rapidă în întreaga lume

• Livrare în următoarea zi lucrătoare în majoritatea zonelor de afaceri din România. • Livrare în următoarea zi lucrătoare, pe parcursul zilei, în aproape toate celelalte zone de afaceri din Europa. • Livrare în majoritatea zonelor de afaceri din S.U.A. și în zonele importante de afaceri din Canada, până la sfârșitul celei de-a doua zi lucrătoare. • Livrare în Asia, până la sfârșitul zilei, în 2 până la 3 zile lucrătoare.

• • • • •

UPS Standard Livrare la dată programată pe întreg teritoriul Europei

Un serviciu rentabil, cu livrare la dată programată, pentru expedieri mai puțin urgente, către destinații din UE, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Timpul de tranzit depinde de țara de origine și cea de destinație.

UPS Expedited Livrare la dată programată către destinații din afara Europei

Un serviciu rentabil, cu livrare la dată programată, pentru expedieri mai puțin urgente, către destinații din afara UE, Liechtenstein, Norvegiei și Elveției.

®

Serviciu internațional, disponibil în peste 200 de țări și teritorii. Garanția de restituire a taxelor de transport*. Serviciu cu livrare până la sfârșitul zilei pentru expediții expres. Ambalaje UPS disponibile gratuit pentru confortul dvs. Servicii de import disponibile. Pentru informații detaliate, vă rugăm să utilizați instrumentul „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com.

UPS Express Saver este uneori denumit UPS Saver.

Pentru consultarea facilă a timpilor de tranzit aferenți serviciului UPS Standard sau pentru aflarea datei programate pentru livrare, vizitați „Calcul Timp de Tranzit și Cost” pe pagina locală principală de pe www.ups.com.

Pentru consultarea facilă a timpilor de tranzit aferenți serviciului UPS Expedited, vizitați „Calcul Timp de Tranzit și Cost” pe pagina locală principală de pe www.ups.com.

* Garanția de restituire a taxelor de transport Se aplică restricții. Garanția de restituire a taxelor de transport constă în rambursarea la cerere a taxelor dvs. de transport în cazul în care nu livrăm în timpul aplicabil. Pentru detalii complete despre garanția de restituire a taxelor de transport, consultați pagina 42 din acest ghid, precum și Termenii și condițiile noastre de transport.

• O alegere ideală atunci când rapiditatea trebuie echilibrată cu un cost rezonabil. • Estimările cu privire la data de livrare vă permit, la rândul dvs., planificarea datelor de livrare către clienții dvs. • Serviciu convenabil „de la ușă la ușă”. • Serviciul UPS Standard între două state membre UE este limitat la bunurile cu liberă circulație în UE. • Formalitățile vamale sunt incluse în serviciu, atunci când este cazul. • Servicii de import disponibile. Pentru informații detaliate, vă rugăm să utilizați instrumentul „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com. • Nu este disponibil pentru expedieri interne. • • • • •

Disponibil în peste 60 de țări și teritorii. Opțiunea ideală pentru expedieri mai puțin urgente. Livrarea la dată programată vă permite planificarea din timp. Serviciu „de la ușă la ușă” cu îndeplinirea formalităților vamale. Servicii de import disponibile. Pentru informații detaliate, vă rugăm să utilizați instrumentul „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com. • Nu este disponibil pentru expedieri interne.

4

Tabele cu zone

Trimitere sau primire Utilizați coloanele cu zone de trimitere atunci când taxele de transport sunt facturate în țara de expediere*. Utilizați coloanele cu zone de primire atunci când taxele de transport sunt facturate în țara de destinație*. Utilizarea tabelelor cu zone

Expedited

Standard

Express Saver

Express

Zona de Primire Expedited

Standard

Express Saver

Zona de Trimitere

Express

Cod de țară

Express Plus

Țara

Cod ISO

În următoarele tabele sunt prezentate opțiunile de servicii disponibile către și de la anumite destinații și origini și sunt folosite, de asemenea, pentru identificarea numărului zonei pentru expediția dvs. Zonele sunt folosite pentru calcularea costului expediției.

A Afganistan

AF

11

11 11

Africa de Sud

ZA

11 11

11 11

Albania

AL

6

6

Algeria

DZ

12

12 12

Andora

AD

Anglia

GB

Angola

AO

12

12 12

Anguila

AI

10

10 10

Antigua și Barbuda

AG

10

Arabia Saudită

SA

10 10

4

10 10

4

Argentina

AR

10 10

4

10 10

4

Armenia

AM

Aruba

AW

10

Australia

AU

p 10 10 10

Austria

AT

p

Azerbaidjan

AZ

Azore

PT

p

Bahamas

BS

p

Bahrein

BH

Bangladesh

BD

p

3

p

3

7

5

3

3

3

2

2

3

8

8

10 10 3 2

8

10 10 2

2

8

8

3

B

* Pentru informații suplimentare privind opțiunile de plată, consultați pagina 38.

Benin

BJ

12

12 12

Bermuda

BM

10

10 10

Bolivia

BO

11

11 11

Bonaire

BQ/AN

10

10 10

10

10 10

10 10

4

10 10

11

11 11

Barbados

BB

10

10 10

Barbuda (Antigua)

AG

10

10 10

Belarus

BY

Belgia

BE

Belize

BZ

Bosnia Hertzegovina

BA

Botswana

BW

p

8 3

3

3

3 2

3

1 Identificați locația spre care trimiteți sau din care primiți. 2 De regulă, un serviciu este disponibil dacă există un număr de zonă în coloana de trimitere sau de primire pentru țara dorită. 3 Rețineți numărul zonei, pe care îl veți folosi mai târziu la calcularea costului.

p

3

10 10

8

2

6

3

8

8

3

3

4

3

11

5

5

5

12

12 12

5

Brazilia

BR

p

10 10

Brunei

BN

p

10

Bulgaria

BG

Burkina Faso

BF

12

12 12

Burundi

BI

12

12 12

Butan

BT

11

11 11

1

1

4

10 10

4

10 10 1

1

1

1

C

Disponibilitatea serviciului Folosiți instrumentul „Calcul Timp de Tranzit și Cost” disponibil pe pagina locală principală de pe www.ups.com, pentru a vizualiza în numai câteva momente toate opțiunile de servicii disponibile de la adresa de plecare până la destinația dorită.

p

Cambogia

KH

Camerun

CM

Canada

CA

p

Ceuta

ES

p

8

Chile

CL

p

10 10

Ciad

TD

12

Cipru

CY

4

Cisiordania (Gaza)

PS

8

Coasta de Fildeș

CI

12 p

9

9

11

11 11

12

12 12

9

11 11

2 4

9

9

2

10 10

4

12 12 4

4

4

8

8

4

12 12

Columbia

CO

Comore

KM

4

Congo

CG

12

Coreea de Sud

KR

10

3

10 10

3

Costa Rica

CR

11 11

4

11 11

4

12

p

11 11

4

12 12 12 12

ZO N E D I N L U M E A Î N T R E AGĂ

Tabelele în care sunt listate toate teritoriile extinse sau îndepărtate pot fi găsite în secțiunea „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com.

◊ verificați rândurile de mai jos pentru numărul de zonă corespunzător.

CW/AN

p

5

4

4

12

Dominica

DM

10

4

3

Ecuador

EC

Egipt

EG

El Salvador

SV

p

Elveția

CH

p

Emiratele Arabe Unite

AE

10 10

Eritreea

ER

12

Estonia

EE

Etiopia

ET

Insulele Marshall

MH

12

10 10

Insulele Reunion

RE

12

Insulele Solomon

SB

12

4

11 11

4

Insulele Turk și Caicos

TC

10

4

10 10

4

Insulele Virgine (Marea Britanie)

VG

10

10 10

11

4

11 11

4

Insulele Virgine SUA

VI

10

10 10

Insulele Wallis și Futuna

WF

12

4

10 10

Iordania

JO

10 10

Irak

IQ

Irlanda de Nord

GB

Islanda

IS

8

8

Israel

IL

8

8

Italia

IT

p

3

3

7

7

4

PH

p 10 10 10

Finlanda

FI

p

Franța

FR

p

5

7

7

5 4

12 12 3

4

4

3

12 12 3

10 10

3

4

4

4

4

J

3

3

3

3

Jamaica

JM

p

10

Japonia

JP

p

10 10

p

8

12 12

K

Gambia

GM

12

12 12

Kazahstan

KZ

Gana

GH

12

12 12

Kenia

KE

Kirghizstan Kiribati

Germania

DE

p

Gibraltar

GI

Granada

GD

Grecia

GR

Groenlanda

GL

Guadelupa

GP

Guam

GU

8

4

8 2

2

2

2

8 10 p

2

2

8

8

8

8

2

2

8

8

4 2

10 10 2

2

2

2

p

3

10 10 3

4 2

3

8

8

8

8

3

3

10 10

8

8

11 11

KG

8

8

8

KI

12 5

5

RS

5

Kosrae (Micronezia, Statele Federale)

FM

12

Kuweit

KW

10 10

4 2

10 10 3

11

Kosovo

4 3

4

3

8

10 10

4

Laos

LA

10

10 10

Letonia

LV

12

12 12

Lesotho

LS

12

Liban

LB

10 10

10 10

Liberia

LR

12

12 12

Libia

LY

Liechtenstein

LI

7

7

5

7

7

4

4

3

4

4

3

3

3

3

3

3

3

11

4

11 11

Expedited

Standard

10 10 4

L

8 p

3

3 12

p

3

4

GA

10 10

10

3

Gabon

PS

p

4

G

GE

12 12

11

12

Georgia

Express Saver

Cod ISO

12 12

F

Gaza (Cisiordania)

p

MP

10 10

4

3

12

Insulele Mariane Nordice

E

Express

12 12

DJ

4

Expedited

12 12

12

3

Standard

12

4

Express Saver

FJ

Express

8

Insulele Fiji

Express Plus

FO

Expedited

CK

Insulele Feroe

Standard

Insulele Cook

Expedited

5

Standard

Express Saver

5

Djibouti

Filipine

Zona de Primire

10 10

DK

7

Zona de Trimitere

5

Danemarca

p

Cod de țară

10

D p

Țara

Express Saver

HR

Curacao

Zona de Primire

Express

Croația

Express

Zona de Trimitere Express Plus

Cod de țară

Cod ISO

Țara

Locațiile teritoriilor extinse sau îndepărtate sunt supuse modificărilor.

4

11 4

4

11 11 3

4

4

Guatemala

GT

Guiana Franceză

GF

Guineea

GN

12

Guineea Ecuatorială

GQ

12

Guineea-Bissau

GW

12

12 12

Lituania

LT

Guyana

GY

p

11

11 11

Luxemburg

LU

Haiti

HT

p

10

10 10

Macau

MO

10

Honduras

HN

p

11

4

11 11

4

Macedonia (FYROM)

MK

5

5

Hong Kong

HK

10 10 10

3

10 10

3

Madagascar

MG

12

12 12

Madeira

PT

p

3

p

10 10

11 12 12

H

10

3

3

11 11

10 10 5

M

I India

IN

p 10 10 10

3

10 10

3

Malaezia

MY

Indonezia

ID

p 10 10 10

3

10 10

3

Malawi

MW

Insula Union

VC

10

Maldive

MV

12

Mali

ML

12

Malta

MT

3

Marea Britanie

GB

10 10

(Sf. Vincent și Grenadinele) Insulele Canalului Mânecii

GG

7

5

7

7

5

(Marea Britanie) Guernsey Insulele Canalului Mânecii

JE

7

5

7

7

(Marea Britanie) Jersey

5

Anglia

p

IC

8

8

Insulele Capului Verde

CV

12

12 12

8

Insulele Cayman

KY

10

10 10

Țara Galilor Maroc

MA

3

5

10 10

3

12 12 12 12 3

3

p

a

a

a

a

a

a

p

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

p

Scoția

10 10

3 3

12

Irlanda de Nord

Insulele Canare

3

a

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

12

12 12

A LE G E R E A U NU I SE R V I C I U

• se poate aplica taxa pentru teritorii extinse sau taxa pentru teritorii îndepărtate în anumite zone.

5

6

Tabele cu zone

Trimitere sau primire Utilizați coloanele cu zone de trimitere atunci când taxele de transport sunt facturate în țara de expediere*. Utilizați coloanele cu zone de primire atunci când taxele de transport sunt facturate în țara de destinație*. Utilizarea tabelelor cu zone

Martinica

MQ

10

10 10

Mauritania

MR

12

12 12

Maurițius

MU

12

12 12

Mayotte

YT

12

12 12

Melilla

ES

p

Mexic

MX

p

Micronezia (Statele Federale)

FM

Moldova

MD

Monaco

MC

Mongolia

MN

10

10 10

Monteserrat

MS

10

10 10

Mozambic

MZ

12

12 12

Muntenegru

ME

5

5

12

12 12

Expedited

Standard

Express Saver

Express

Zona de Primire Expedited

Standard

Express Saver

Zona de Trimitere

Express

Cod de țară

Express Plus

Țara

Cod ISO

În următoarele tabele sunt prezentate opțiunile de servicii disponibile către și de la anumite destinații și origini și sunt folosite, de asemenea, pentru identificarea numărului zonei pentru expediția dvs. Zonele sunt folosite pentru calcularea costului expediției.

8 9

9

2

9

9

6

6

3

3

2

12 p

6 3

3

3

3

5

N Namibia

NA

Nepal

NP

Nevis (Sf. Kitts)

p

11

11 11

KN

10

10 10

Nicaragua

NI

11

1 Identificați locația spre care trimiteți sau din care primiți. 2 De regulă, un serviciu este disponibil dacă există un număr de zonă în coloana de trimitere sau de primire pentru țara dorită. 3 Rețineți numărul zonei, pe care îl veți folosi mai târziu la calcularea costului.

Niger

NE

12

* Pentru informații suplimentare privind opțiunile de plată, consultați pagina 38.

Pakistan

PK

Palau

PW

Nigeria

NG

Norvegia

NO

Noua Caledonie

NC

Noua Zeelandă

NZ

p

Olanda

NL

p

Oman

OM

4

11 p

8

8

11 11

4

12 12 11 11 5

8

12

8

5

12 12

11 11

3

11 11

4

10 10

3

O 3

3

3

3

10

3

3

3 4

P

Panama

PA

Papua Noua Guinee

PG

Paraguay

PY

Peru

PE

Polinezia Franceză

PF

p

11

11 11

12 p

11

4

11 11

4

12 11 p

11 11

11 11

4

12 p

Polonia

PL

Ponape (Micronezia, Statele Federale)

FM

Porto Rico

PR

p

Portugalia

PT

p

2

2

2

11 11

4

12 12 2

2

2

9

9

3

3

2

12 3

9

9

3

3

2 4

2 4

(cu excepția Azore și Madeira) Q Qatar

QA

10 10

4

10 10

4

R

Disponibilitatea serviciului Folosiți instrumentul „Calcul Timp de Tranzit și Cost” disponibil pe pagina locală principală de pe www.ups.com, pentru a vizualiza în numai câteva momente toate opțiunile de servicii disponibile de la adresa de plecare până la destinația dorită.

Republica Africa Centrală

CF

Republica Cehă

CZ

Republica Democrată Congo

CD

Republica Dominicană

DO

Republica Irlanda

IE

Republica Populară Chineză

CN

Republica Slovacă

SK

12 p

2

2

2

2

2

12 p

10 3

3

3

4 4

p 10 10 10 2

2

2

3 3

1

10 10 3

2

2

YE

10

10 10

România

RO

99 99

99 99

Rota (Insulele Mariane Nordice)

MP

Ruanda

RW

Rusia

RU

p

8

4 4

10 10

Republica Yemen

p

2

12 12

12

12 12

12

12 12

8

8

8

3 1

ZO N E D I N L U M E A Î N T R E AGĂ

Tabelele în care sunt listate toate teritoriile extinse sau îndepărtate pot fi găsite în secțiunea „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com.

◊ verificați rândurile de mai jos pentru numărul de zonă corespunzător.

UG

10

10 10

Ungaria

HU

Saipan (Insulele Mariane Nordice)

MP

12

12 12

Uruguay

UY

11

11 11

Samoa

WS

12

12 12

Uzbekistan

UZ

8

8

Samoa Americană

AS

10

10 10

V

San Marino

SM

p

Scoția

GB

p

Senegal

SN

12

Serbia

RS

Seychelles Sf. Bartolomeu Sf. Cristofor (Sf. Kitts) Sf. Croix (Insulele Virgine, SUA) Sf. Eustațius

p

1

1

1

7

5

7

7

5

Vanuatu

VU

3

3

3

3

3

Venezuela

VE

p

11

4

11 11

4

12 12

Vietnam

VN

p

11

3

11 11

3

5

5

Virgin Gorda

VG

10

SC

12

12 12

GP

10

10 10

Y

KN

10

10 10

Yap (Micronezia, Statele Federale)

FM

12

VI

10

10 10

Z

3

5

12

10 10

(Insulele Virgine, Marea Britanie)

10

10 10

Zambia

ZM

12

12 12

VI

10

10 10

Zimbabwe

ZW

12

12 12

Sf. Kitts

KN

10

10 10

Sf. Lucia

LC

10

10 10

SX/AN

10

10 10

Sf. Martin (Guadelupa)

GP

10

10 10

Sf. Thomas (Insulele Virgine, SUA)

VI

10

10 10

Sf. Vincent și Grenadinele

VC

10

10 10

Sierra Leone

SL

12

12 12

Singapore

SG

p 10 10 10

Siria

SY

10

3

10 10

3

10 10

Slovenia

SI

Spania

ES

p

1

1

2

1

1

2

3

3

3

4

3

3

4

Sri Lanka

LK

p

Statele Unite ale Americii

US

p

9

9

9

Suedia

SE

p

4

4

4

Surinam

SR

11

11 11

Swaziland

SZ

12

11 11

(cu excepția Insulele Canare, Ceuta și Melilla) 11

11 11 2 3

9

9

4

4

2 3

T p

Tadjikistan

TJ

Tahiti

PF

Tailanda

TH

p

10 10

3

10 10

3

Taiwan

TW

p

10

3

10 10

3

Tanzania

TZ

Timorul de Est

TL

Tinian (Insulele Mariane Nordice)

MP

Togo

TG

8 12

12 12

12

12 12

12 p

12

12 12

12

12 12

Tonga

TO

12

Tortola (Insulele Virgine, Marea Britanie)

VG

10

10 10

Trinidad și Tobago

TT

10

10 10

Truk (Micronezia, Statele Federale)

FM

Tunisia

TN

Turcia

TR

Turkmenistan

TM

8

Tuvalu

TV

12

p

12 12 8

8

1

8

8

3

3

6

6

1

Ț GB

3

3

3

U Ucraina

1

8

BQ/AN

Țara Galilor

Expedited

12 12 1

Sf. John (Insulele Virgine, SUA)

Sf. Maarten

Standard

Express Saver

Uganda BQ/AN

Saba

12

Express

Zona de Primire Expedited

1

Standard

1

Express Saver

Cod ISO

Zona de Trimitere

Express

S

Cod de țară

Express Plus

Țara

Expedited

Standard

Express Saver

Express

Zona de Primire Expedited

Standard

Express Saver

Express

Zona de Trimitere Express Plus

Cod de țară

Cod ISO

Țara

Locațiile teritoriilor extinse sau îndepărtate sunt supuse modificărilor.

UA

p

6

3

A LE G E R E A U NU I SE R V I C I U

• se poate aplica taxa pentru teritorii extinse sau taxa pentru teritorii îndepărtate în anumite zone.

7

8

9

SECȚIUNEA 1 Alegerea Serviciului Potrivit

Pagina 2

SECȚIUNEA

2

Calcularea Tarifului – Trimitere Tariful pentru trimiterea unei expediții prin UPS este determinat de nivelul serviciului, zona de destinație, greutate și de eventualele taxe suplimentare.

5 Căutați tariful care se aplică în funcție de greutatea taxabilă și zona de destinație.

6 Rețineți eventualele costuri suplimentare, inclusiv taxele Cum se calculează tariful de transport: adiționale pentru servicii opționale. 1 Asigurați-vă că vă aflați la secțiunea corectă. Tarifele pentru trimitere din această secțiune sunt valabile pentru toate expedițiile interne și internaționale de export, în situația în care costurile de transport sunt facturate în țara de expediere. 2 Determinați greutatea taxabilă. 3 Localizați opțiunile preferate de servicii (UPS Express Plus, Express, Express Saver, Standard sau Expedited).

Sfat pentru economisirea timpului De asemenea, puteți să aflați costul total al expedierii utilizând instrumentul UPS „Calcul Timp de Tranzit și Cost” pe pagina locală principală de pe www.ups.com.

Modificări de tarife și taxe suplimentare Pentru a ține pasul cu evoluția costurilor și taxelor și pentru a asigura un serviciu competitiv, UPS își rezervă dreptul de a modifica tarifele sau de a introduce noi taxe. Se va face o notificare cu minim 10 zile înainte.

4 Căutați în listă tipul expediției dvs. (UPS Express Envelopes, documente sau colete). UPS oferă tarife diferite pentru expediții compuse din unul sau mai multe colete, în cazul serviciului UPS Standard.

SECȚIUNEA 3 Calcularea Tarifului – Primire

Pagina 17

SECȚIUNEA 4 Servicii și Taxe Suplimentare

Pagina 25

SECȚIUNEA 5 Informații de Referință

Pagina 37

10

T AR I FE P E N T R U T R I M I T E R E

UPS Express Plus LIVRARE DIMINEAȚA DEVREME PENTRU CELE MAI URGENTE EXPEDIERI Aceste tarife se aplică în situația în care taxele de transport sunt facturate în țara de expediere. Zona Pentru aflarea numărului zonei, consultați paginile 4-7. Greutatea taxabilă Tarifele se calculează în funcție de greutatea reală sau dimensională a fiecărui colet de expediat, oricare dintre acestea este mai mare. Fracțiunile de kilogram ce depășesc greutatea taxabilă menționată primesc tariful imediat superior. Pentru expediții cu mai multe colete, greutatea taxabilă se calculează prin adunarea greutății reale sau volumetrice a fiecărui colet în parte, oricare dintre acestea este mai mare. Cum se determină greutatea volumetrică Lg x L x Î = Greutate volumetrică 5000 Lg = lungimea în cm L = lățimea în cm Î = înălțimea în cm L

Lg

Î

Taxe suplimentare Aceste tarife exclud orice costuri suplimentare, cum ar fi taxele pentru livrări în teritorii extinse sau îndepărtate sau orice servicii facultative. Pentru detalii suplimentare, consultați pagina 25. Taxe Tarifele menționate nu includ alte taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard. Cutiile UPS Express de 10 kg și 25 kg Cutiile UPS Express de 10 kg și 25 kg pot fi obținute contactând biroul local UPS. Reprezentanții noștri vă vor ajuta să completați scrisoarea de trăsură UPS și orice altă documentație de export necesară. Pentru exporturi în afara UE este nevoie de o factură comercială. Informațiile de pe factură vor fi folosite pentru calcularea oricăror drepturi vamale și/sau taxe, impozite, percepute în țara de destinație. Aranjarea unei preluări Selectați „Programare preluare” din pagina locală de pe www.ups.com sau contactați UPS la numerele de telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

1

2

Note Numai pentru corespondență și documente. Nu există o limită de greutate sau de număr de pagini trimise într-un UPS Express Envelope. Greutatea maximă pentru fiecare colet este de 70 kg. Dacă doriți să expediați colete de peste 70 kg fiecare, contactați UPS la numărul de telefon 021 350 92 03. Pentru a determina tariful pentru o expediție cu mai multe colete cântărind în total peste 70 kg, înmulțiți greutatea totală (rotunjită prin adaos până la următorul kg întreg) cu prețul corespunzător pe kg. Suma facturată va fi egală fie cu rezultatul calculului, fie cu tariful minim publicat, oricare dintre acestea este mai mare.

UPS Express Envelopes1 zona 1

zona 2

zona 3

66,25 69,30 70,85 EUR Documente de până la 2,5 kg, altele decât UPS Express Envelopes Greutate 0,5 kg 76,00 77,70 80,00 1,0 kg 82,50 85,60 88,65 1,5 kg 89,20 92,55 97,40 2,0 kg 95,80 99,40 106,10 2,5 kg 102,35 106,35 114,80 Documente peste 2,5 kg și Colete zona EUR 1 Greutate 0,5 kg 76,00 1,0 kg 82,50 1,5 kg 89,20 2,0 kg 95,80 2,5 kg 102,35 3,0 kg 109,55 3,5 kg 114,15 4,0 kg 118,70 4,5 kg 123,25 5,0 kg 127,90 5,5 kg 132,45 6,0 kg 137,00 6,5 kg 141,60 7,0 kg 146,20 7,5 kg 150,75 8,0 kg 155,30 8,5 kg 159,90 9,0 kg 164,50 9,5 kg 169,05 10 kg 173,60 11 kg 182,40 12 kg 191,15 13 kg 199,90 14 kg 208,65 15 kg 217,45 16 kg 226,20 17 kg 234,95 18 kg 243,70 19 kg 252,50 20 kg 261,25 21 kg 270,00 22 kg 278,75 23 kg 287,55 24 kg 296,30 25 kg 305,05 26 kg 313,80 27 kg 322,60 28 kg 331,35 29 kg 340,10 30 kg 348,85 31 kg 357,05 32 kg 365,30 33 kg 373,50 34 kg 381,65 35 kg 389,90 40 kg 431,15 45 kg 472,40 50 kg 513,60 55 kg 554,85 60 kg 596,10 65 kg 637,35 70 kg 678,60

zona 4

zona 7

zona 9

zona 10

73,80

71,95

78,35

84,60

81,80 91,55 100,75 110,10 119,40

74,10 84,10 94,00 104,05 114,00

81,45 94,10 106,70 119,35 131,95

87,75 102,40 116,15 129,85 143,55

zona 2

zona 3

zona 4

zona 7

zona 9

zona 10

77,70 85,60 92,55 99,40 106,35 114,75 119,35 123,95 128,50 133,10 137,70 142,30 146,85 151,50 156,05 160,60 165,20 169,80 174,40 178,95 187,70 196,45 205,15 213,85 222,60 231,35 240,05 248,80 257,45 266,20 274,95 283,65 292,35 301,10 309,85 318,55 327,30 336,00 344,70 353,45 364,80 373,20 381,55 389,90 398,25 439,85 481,55 523,20 564,85 606,50 648,15 689,80

80,00 88,65 97,40 106,10 114,80 124,60 130,05 135,60 141,05 146,55 152,05 157,50 163,00 168,45 173,95 179,50 184,90 190,40 195,85 201,35 212,20 222,80 233,40 244,00 254,60 264,60 274,75 284,80 294,90 304,90 315,00 325,20 335,20 345,30 355,30 365,45 375,45 385,60 395,75 405,75 414,35 423,55 432,70 441,90 451,05 496,95 542,90 588,75 634,60 680,55 726,45 772,40

81,80 91,55 100,75 110,10 119,40 129,65 136,55 143,35 150,20 157,20 163,60 170,05 176,45 182,90 189,35 195,75 202,20 208,60 215,05 221,50 235,60 248,50 261,35 274,20 287,10 300,00 312,90 325,80 338,65 351,55 363,95 376,35 388,70 401,10 413,50 425,80 438,20 450,55 462,95 475,35 487,65 499,65 511,75 523,75 535,85 595,90 656,00 716,00 776,10 836,20 896,30 956,35

88,90 98,95 109,00 119,05 129,15 135,40 141,70 148,10 154,45 160,70 166,55 172,35 178,10 183,90 189,75 195,50 201,30 207,15 213,00 218,70 230,30 241,80 253,40 264,90 276,45 288,00 299,50 311,10 322,60 334,20 345,20 356,20 367,20 378,25 389,25 400,25 411,25 422,30 433,35 444,35 454,35 464,40 474,40 484,40 494,40 544,35 594,25 644,20 694,20 744,10 794,00 843,95

94,65 107,35 118,80 130,50 141,95 149,30 156,60 163,90 171,25 178,60 186,60 194,50 202,50 210,50 218,45 226,40 234,45 242,40 250,40 258,35 274,20 290,10 306,05 321,95 337,80 353,70 369,65 385,50 401,40 417,25 431,75 446,20 460,60 475,00 489,45 503,85 518,30 532,75 547,15 561,55 575,00 588,40 601,90 615,30 628,70 695,95 763,15 830,40 897,60 964,80 1.032,00 1.099,20

101,05 115,20 129,40 143,55 157,70 167,75 177,75 187,70 197,75 207,80 217,25 226,75 236,30 245,80 255,20 264,75 274,20 283,70 293,25 302,65 321,65 340,55 359,50 378,40 397,30 416,25 435,25 454,10 473,05 491,95 509,85 527,75 545,60 563,45 581,35 599,15 617,10 634,90 652,80 670,70 687,55 704,30 721,15 737,95 754,85 838,95 923,15 1.007,20 1.091,35 1.175,50 1.259,70 1.343,85

9,85 689,80

11,03 772,40

13,66 956,35

12,06 843,95

15,70 1.099,20

19,20 1.343,85

UPS 10kg Express Box (Dimensiuni: 41 x 32 x 26 cm) Până la 10 kg 137,00 142,30

157,50

170,10

172,35

194,50

226,80

UPS 25kg Express Box (Dimensiuni: 48 x 45 x 35 cm) Până la 25 kg 226,20 231,35

264,65

300,00

288,00

353,70

416,25

Peste 70 kg2 Cost pe kg Rata minimă

9,69 678,60

T AR I FE P E N T R U T R I M I T E R E

11

UPS Express LIVRARE ÎN DIMINEAȚA URMĂTOARE ÎN EUROPA ȘI LIVRARE LA TERMEN GARANTATĂ ORIUNDE ÎN LUME UPS Express Envelopes1 zona 99

zona 1

zona 2

Documente peste 2,5 kg și Colete zona EUR 99 Greutate 0,5 kg 14,95 1,0 kg 15,40 1,5 kg 15,95 2,0 kg 16,50 2,5 kg 17,05 3,0 kg 17,55 3,5 kg 18,10 4,0 kg 18,60 4,5 kg 19,15 5,0 kg 19,70 5,5 kg 20,25 6,0 kg 20,75 6,5 kg 21,25 7,0 kg 21,85 7,5 kg 22,30 8,0 kg 22,90 8,5 kg 23,40 9,0 kg 23,90 9,5 kg 24,50 10 kg 25,00 11 kg 25,55 12 kg 26,05 13 kg 26,60 14 kg 27,10 15 kg 27,65 16 kg 28,20 17 kg 28,70 18 kg 29,25 19 kg 29,80 20 kg 30,30 21 kg 30,90 22 kg 31,35 23 kg 31,85 24 kg 32,45 25 kg 32,95 26 kg 33,50 27 kg 34,05 28 kg 34,55 29 kg 35,10 30 kg 35,65 31 kg 36,15 32 kg 36,65 33 kg 37,20 34 kg 37,75 35 kg 38,25 40 kg 38,85 45 kg 39,35 50 kg 39,80 55 kg 40,45 60 kg 40,90 65 kg 41,50 70 kg 42,00

zona 4

zona 5

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

38,65

41,60

34,80

39,45

43,25

45,85

52,15

57,90

47,80 56,45 65,20 73,90 82,60

49,60 59,35 68,55 77,90 87,20

36,45 43,70 51,00 58,35 65,65

41,60 51,60 61,50 71,55 81,45

44,85 55,85 66,35 76,90 87,45

49,00 61,55 74,15 86,75 99,40

55,30 69,90 83,55 97,30 110,95

61,10 77,85 92,60 107,35 122,05

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

43,80 50,30 57,00 63,60 70,15 77,35 81,95 86,50 91,05 95,70 100,25 104,80 109,40 114,00 118,55 123,10 127,70 132,30 136,85 141,40 150,20 158,95 167,70 176,45 185,25 194,00 202,75 211,50 220,30 229,05 237,80 246,55 255,35 264,10 272,85 281,60 290,40 299,15 307,90 316,65 324,85 333,10 341,30 349,45 357,70 398,95 440,20 481,40 522,65 563,90 605,15 646,40

45,50 53,40 60,35 67,20 74,15 82,55 87,15 91,75 96,30 100,95 105,50 110,10 114,65 119,30 123,85 128,40 133,00 137,60 142,20 146,75 155,50 164,25 172,95 181,65 190,40 199,15 207,85 216,60 225,25 234,00 242,75 251,45 260,15 268,90 277,65 286,35 295,10 303,80 312,50 321,25 332,60 341,00 349,35 357,70 366,05 407,65 449,35 491,00 532,65 574,30 615,95 657,60

47,80 56,45 65,20 73,90 82,60 92,40 97,85 103,40 108,85 114,35 119,85 125,30 130,80 136,25 141,75 147,30 152,70 158,20 163,65 169,15 180,00 190,65 201,20 211,80 222,40 232,40 242,55 252,60 262,70 272,70 282,80 293,00 303,00 313,10 323,10 333,25 343,25 353,40 363,55 373,55 382,15 391,35 400,50 409,70 418,85 464,75 510,70 556,55 602,40 648,35 694,25 740,20

49,60 59,35 68,55 77,90 87,20 97,45 104,35 111,15 118,00 125,00 131,40 137,85 144,25 150,70 157,15 163,55 170,00 176,40 182,85 189,30 203,40 216,30 229,15 242,00 254,90 267,80 280,70 293,60 306,45 319,35 331,75 344,15 356,50 368,90 381,30 393,60 406,00 418,35 430,75 443,15 455,50 467,45 479,55 491,55 503,65 563,70 623,80 683,80 743,90 804,00 864,10 924,15

51,80 58,90 66,35 73,70 80,95 86,20 91,45 96,65 101,95 107,25 112,50 117,75 123,00 128,25 133,55 138,80 144,00 149,30 154,60 159,90 169,25 178,70 188,10 197,50 206,95 216,30 225,75 235,15 244,60 253,95 263,40 272,85 282,30 291,70 301,10 310,55 319,90 329,35 338,80 348,20 357,60 366,95 376,40 385,80 395,20 442,45 489,65 536,85 584,05 631,25 678,45 725,65

56,35 66,45 76,50 86,50 96,55 102,85 109,15 115,50 121,80 128,10 133,90 139,70 145,45 151,25 157,05 162,80 168,60 174,40 180,20 185,95 197,50 209,00 220,55 232,10 243,65 255,15 266,65 278,15 289,70 301,20 312,20 323,15 334,15 345,15 356,15 367,15 378,10 389,10 400,15 411,15 421,15 431,20 441,15 451,15 461,15 510,95 560,80 610,65 660,50 710,35 760,15 809,95

57,90 68,95 79,50 89,95 100,45 108,30 116,15 124,00 131,80 139,75 147,05 154,45 161,85 169,15 176,50 183,90 191,25 198,65 206,00 213,40 227,00 240,60 254,25 267,85 281,55 295,15 308,75 322,35 336,00 349,65 363,25 376,90 390,50 404,15 417,75 431,40 445,00 458,65 472,30 485,90 498,55 511,10 523,80 536,40 549,10 611,95 674,90 737,80 800,80 863,75 926,60 989,60

62,25 74,75 86,30 97,85 109,40 116,70 123,95 131,30 138,60 145,90 153,85 161,85 169,80 177,75 185,65 193,65 201,70 209,60 217,55 225,55 241,35 257,20 273,15 288,95 304,85 320,65 336,60 352,45 368,25 384,10 398,60 413,00 427,35 441,75 456,15 470,60 484,95 499,40 513,80 528,15 541,55 554,90 568,35 581,80 595,15 662,30 729,35 796,45 863,60 930,65 997,70 1.064,75

68,60 82,65 96,70 111,00 125,10 135,10 145,05 155,00 165,05 175,10 184,45 194,05 203,55 212,95 222,40 231,85 241,35 250,85 260,30 269,75 288,70 307,55 326,45 345,35 364,25 383,15 402,05 420,90 439,85 458,70 476,55 494,35 512,20 530,05 547,95 565,70 583,55 601,35 619,25 637,05 653,85 670,65 687,45 704,25 721,05 805,05 889,00 972,90 1.056,90 1.140,85 1.224,95 1.308,90

73,70 90,45 105,20 119,95 134,65 145,60 156,60 167,65 178,60 189,65 200,20 210,65 221,20 231,70 242,30 252,75 263,30 273,85 284,35 294,95 315,90 336,90 357,90 378,90 399,85 420,85 441,90 462,90 483,90 504,85 523,70 542,50 561,40 580,20 599,00 617,80 636,65 655,50 674,30 693,20 712,00 730,85 749,65 768,55 787,30 881,75 976,10 1.070,45 1.164,90 1.259,30 1.353,70 1.448,10

9,23 646,40

9,39 657,60

10,57 740,20

13,20 924,15

10,37 725,65

11,57 809,95

14,14 989,60

15,21 1.064,75

18,70 1.308,90

20,69 1.448,10

UPS 10kg Express Box (Dimensiuni: 41 x 32 x 26 cm) Până la 10 kg 20,75 104,80 110,10

125,30

137,90

117,80

139,70

154,45

161,85

194,05

210,70

UPS 25kg Express Box (Dimensiuni: 48 x 45 x 35 cm) Până la 25 kg 28,20 194,00 199,15

232,45

267,80

216,35

255,15

295,15

320,65

383,20

420,85

Peste 70 kg2 Cost pe kg Rata minimă

0,60 42,00

T A R I FE P E NT R U T R I M I T E R E

11,60 34,05 37,10 EUR Documente de până la 2,5 kg, altele decât UPS Express Envelopes Greutate 0,5 kg 14,95 43,80 45,50 1,0 kg 15,40 50,30 53,40 1,5 kg 15,95 57,00 60,35 2,0 kg 16,50 63,60 67,20 2,5 kg 17,05 70,15 74,15

zona 3

12

T AR I FE P E N T R U T R I M I T E R E

UPS Express Saver LIVRARE ÎN CURSUL URMĂTOAREI ZILE LUCRĂTOARE PE TERITORIUL EUROPEI ȘI LIVRARE RAPIDĂ ÎN ÎNTREAGA LUME Aceste tarife se aplică în situația în care taxele de transport sunt facturate în țara de expediere. Zona Pentru aflarea numărului zonei, consultați paginile 4-7. Greutatea taxabilă Tarifele se calculează în funcție de greutatea reală sau dimensională a fiecărui colet de expediat, oricare dintre acestea este mai mare. Fracțiunile de kilogram ce depășesc greutatea taxabilă menționată primesc tariful imediat superior. Pentru expediții cu mai multe colete, greutatea taxabilă se calculează prin adunarea greutății reale sau volumetrice a fiecărui colet în parte, oricare dintre acestea este mai mare. Cum se determină greutatea volumetrică Lg x L x Î = Greutate volumetrică 5000 Lg = lungimea în cm L = lățimea în cm Î = înălțimea în cm L

Lg

Î

Taxe suplimentare Aceste tarife exclud orice costuri suplimentare, cum ar fi taxele pentru livrări în teritorii extinse sau îndepărtate sau orice servicii facultative. Pentru detalii suplimentare, consultați pagina 25. Taxe Tarifele menționate nu includ alte taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard. Cutiile UPS Express de 10 kg și 25 kg Cutiile UPS Express de 10 kg și 25 kg pot fi obținute contactând biroul local UPS. Reprezentanții noștri vă vor ajuta să completați scrisoarea de trăsură UPS și orice altă documentație de export necesară. Pentru exporturi în afara UE este nevoie de o factură comercială. Informațiile de pe factură vor fi folosite pentru calcularea oricăror drepturi vamale și/sau taxe, impozite, percepute în țara de destinație. Aranjarea unei preluări Selectați „Programare preluare” din pagina locală de pe www.ups.com sau contactați UPS la numerele de telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

1

2

Note Numai pentru corespondență și documente. Nu există o limită de greutate sau de număr de pagini trimise într-un UPS Express Envelope. Greutatea maximă pentru fiecare colet este de 70 kg. Dacă doriți să expediați colete de peste 70 kg fiecare, contactați UPS la numărul de telefon 021 350 92 03. Pentru a determina tariful pentru o expediție cu mai multe colete cântărind în total peste 70 kg, înmulțiți greutatea totală (rotunjită prin adaos până la următorul kg întreg) cu prețul corespunzător pe kg. Suma facturată va fi egală fie cu rezultatul calculului, fie cu tariful minim publicat, oricare dintre acestea este mai mare.

UPS Express Envelopes1 zona 99

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

35,70

37,80

40,40

32,65

42,25 49,45 55,60 61,85 68,05

44,10 52,05 60,05 68,05 76,00

45,80 54,70 63,15 71,60 80,10

34,05 40,90 47,80 54,75 61,60

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

40,55 46,75 52,50 58,25 64,00 71,25 75,40 79,45 83,60 87,70 91,75 95,90 100,05 104,10 108,25 112,35 116,40 120,50 124,60 128,70 136,95 145,10 153,35 161,60 169,80 177,90 186,15 194,35 202,60 210,85 219,00 227,20 235,45 243,60 251,85 260,05 268,25 276,45 284,70 292,85 301,00 309,30 317,50 325,70 333,90 372,35 410,80 449,20 487,60 526,00 564,45 602,90

42,25 49,45 55,60 61,85 68,05 75,30 79,50 83,75 88,00 92,20 96,40 100,65 104,85 109,05 113,30 117,60 121,80 126,05 130,20 134,45 142,70 151,00 159,20 167,45 175,75 184,05 192,30 200,55 208,80 217,10 225,40 233,70 241,90 250,15 258,50 266,70 274,95 283,20 291,45 299,80 308,05 316,30 324,60 332,85 341,15 380,20 419,25 458,35 497,45 536,50 575,55 614,65

44,10 52,05 60,05 68,05 76,00 84,85 90,00 95,15 100,35 105,55 110,75 115,85 121,00 126,25 131,40 136,55 141,80 146,95 152,10 157,30 167,00 176,80 186,60 196,30 206,05 215,85 225,55 235,30 245,05 254,80 264,10 273,35 282,65 292,00 301,25 310,50 319,80 329,00 338,30 347,60 356,05 364,50 372,90 381,40 389,80 431,50 473,35 515,10 556,90 598,60 640,35 682,10

45,80 54,70 63,15 71,60 80,10 90,15 96,65 103,20 109,65 116,10 122,15 128,25 134,30 140,35 146,40 152,50 158,60 164,70 170,80 176,80 188,75 200,75 212,80 224,80 236,85 248,80 260,85 272,85 284,90 296,90 308,50 320,15 331,75 343,30 354,90 366,50 378,10 389,65 401,35 412,90 424,00 435,15 446,30 457,35 468,50 524,20 579,90 635,55 691,15 746,90 802,55 858,20

48,45 55,25 62,05 68,95 75,80 81,60 86,55 91,45 96,45 101,50 106,40 111,40 116,35 121,30 126,25 131,25 136,25 141,15 146,20 151,10 160,10 168,95 177,90 186,80 195,70 204,65 213,50 222,40 231,35 240,30 249,20 258,05 267,00 275,90 284,80 293,45 302,35 311,25 320,20 329,15 337,95 346,85 355,80 364,70 373,60 418,45 463,20 508,00 552,75 597,60 642,40 687,20

8,61 602,90

8,78 614,65

9,74 682,10

12,26 858,20

9,82 687,20

UPS 10kg Express Box (Dimensiuni: 41 x 32 x 26 cm) Până la 10 kg 15,90 95,95

100,65

115,90

128,25

111,45

UPS 25kg Express Box (Dimensiuni: 48 x 45 x 35 cm) Până la 25 kg 23,25 177,95

184,05

215,85

248,85

204,65

8,30 33,05 EUR Documente de până la 2,5 kg, altele decât UPS Express Envelopes Greutate 0,5 kg 10,10 40,55 1,0 kg 10,55 46,75 1,5 kg 11,15 52,50 2,0 kg 11,65 58,25 2,5 kg 12,20 64,00 Documente peste 2,5 kg și Colete zona EUR 99 Greutate 0,5 kg 10,10 1,0 kg 10,55 1,5 kg 11,15 2,0 kg 11,65 2,5 kg 12,20 3,0 kg 12,70 3,5 kg 13,25 4,0 kg 13,75 4,5 kg 14,30 5,0 kg 14,85 5,5 kg 15,35 6,0 kg 15,85 6,5 kg 16,40 7,0 kg 16,90 7,5 kg 17,45 8,0 kg 18,00 8,5 kg 18,50 9,0 kg 19,05 9,5 kg 19,55 10 kg 20,15 11 kg 20,60 12 kg 21,10 13 kg 21,70 14 kg 22,15 15 kg 22,75 16 kg 23,25 17 kg 23,75 18 kg 24,30 19 kg 24,85 20 kg 25,30 21 kg 25,90 22 kg 26,40 23 kg 26,90 24 kg 27,45 25 kg 27,95 26 kg 28,50 27 kg 29,00 28 kg 29,60 29 kg 30,05 30 kg 30,60 31 kg 31,15 32 kg 31,60 33 kg 32,20 34 kg 32,70 35 kg 33,20 40 kg 33,75 45 kg 34,30 50 kg 34,80 55 kg 35,35 60 kg 35,85 65 kg 36,40 70 kg 36,95 Peste 70 kg2 Cost pe kg Rata minimă

0,53 36,95

T AR I FE P E N T R U T R I M I T E R E

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

zona 12

36,65

37,05

40,50

42,90

48,80

54,25

62,10

37,65 46,80 55,40 64,00 72,60

39,05 48,40 57,70 67,00 76,30

41,95 52,25 62,15 72,05 81,95

45,90 57,70 69,50 81,20 93,00

51,70 65,50 78,25 91,10 103,85

57,20 72,90 86,70 100,40 114,20

65,10 80,80 96,50 112,25 127,95

zona 6

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

zona 12

52,05 61,20 69,75 78,35 87,00 91,50 96,15 100,70 105,35 109,85 114,45 119,05 123,60 128,25 132,80 137,45 142,00 146,65 151,20 155,80 164,95 174,10 183,25 192,35 201,50 210,65 219,65 228,80 237,95 247,10 256,25 265,40 274,55 283,65 292,75 301,90 311,00 320,15 329,30 338,45 347,55 356,70 365,85 375,00 384,05 429,70 475,40 521,05 566,70 612,30 658,00 703,60

52,95 62,25 71,60 80,90 90,20 97,15 103,15 109,15 115,15 121,10 126,65 132,15 137,60 143,10 148,55 154,10 159,50 165,00 170,45 176,00 186,20 197,20 208,15 219,10 230,05 241,00 252,10 263,00 274,00 284,95 295,40 305,95 316,35 326,85 337,30 347,45 357,85 368,30 378,80 389,25 398,65 408,00 417,35 426,70 436,10 483,15 530,25 577,25 624,25 671,30 718,35 765,40

54,45 64,75 74,55 84,30 94,10 102,40 109,85 117,30 124,75 132,15 139,10 146,10 153,00 160,05 167,00 173,95 180,90 187,90 194,85 201,85 214,25 227,20 240,15 253,05 266,05 278,95 291,90 304,80 317,80 330,75 343,65 356,60 369,50 382,45 395,40 407,95 420,80 433,80 446,70 459,65 471,50 483,40 495,30 507,25 519,10 578,70 638,25 697,80 757,30 816,90 876,40 936,00

58,30 70,15 80,90 91,55 102,45 110,35 117,35 124,30 131,25 138,20 145,65 153,10 160,65 168,15 175,55 183,05 190,45 197,95 205,40 212,90 228,15 243,20 258,25 273,35 288,35 303,45 318,55 333,60 348,65 363,65 377,25 390,75 404,30 417,75 431,30 445,15 458,70 472,30 485,90 499,50 512,20 524,80 537,50 550,25 562,90 626,40 689,85 753,30 816,80 880,25 943,80 1.007,30

64,10 77,40 90,70 104,00 117,15 127,85 137,30 146,75 156,20 165,65 174,60 183,50 192,50 201,45 210,25 219,25 228,20 237,10 246,05 255,00 273,15 291,00 308,75 326,65 344,50 362,25 380,10 397,90 415,80 433,65 450,60 467,50 484,45 501,35 518,30 535,00 551,95 568,90 585,75 602,70 618,55 634,40 650,25 666,00 681,90 761,30 840,75 920,15 999,55 1.078,95 1.158,45 1.237,80

69,10 84,75 98,60 112,40 126,05 137,65 148,10 158,45 168,85 179,35 189,35 199,25 209,30 219,15 229,20 239,15 249,05 259,05 269,05 279,00 298,95 318,75 338,60 358,45 378,20 398,05 417,85 437,70 457,50 477,35 495,15 513,00 530,85 548,70 566,50 584,15 601,95 619,85 637,65 655,45 673,30 691,10 708,95 726,75 744,55 833,95 923,30 1.012,65 1.102,00 1.191,35 1.280,70 1.370,05

80,40 96,15 111,75 127,55 143,20 154,75 166,40 178,05 189,65 201,35 212,45 223,50 234,60 245,70 256,80 268,00 279,05 290,10 301,30 312,35 334,65 356,90 379,20 401,50 423,75 446,00 468,25 490,55 512,80 535,10 557,40 579,70 601,85 624,20 646,45 668,80 691,00 713,30 735,55 757,80 778,20 798,55 818,95 839,30 859,60 961,05 1.062,45 1.163,90 1.265,25 1.366,75 1.468,15 1.569,55

10,05 703,60

10,93 765,40

13,37 936,00

14,39 1.007,30

17,68 1.237,80

19,57 1.370,05

22,42 1.569,55

119,05

132,15

146,15

153,15

183,55

199,25

223,55

210,65

241,05

278,95

303,45

362,30

398,10

446,05

T A R I FE P E NT R U T R I M I T E R E

zona 6

13

14

T AR I FE P E N T R U T R I M I T E R E

UPS Standard LIVRARE LA DATĂ PROGRAMATĂ PE ÎNTREG TERITORIUL EUROPEI Aceste tarife se aplică în situația în care taxele de transport sunt facturate în țara de expediere. Zona Pentru aflarea numărului zonei, consultați paginile 4-7. Greutatea taxabilă Tarifele se calculează în funcție de greutatea reală sau dimensională a fiecărui colet de expediat, oricare dintre acestea este mai mare. Fracțiunile de kilogram ce depășesc greutatea taxabilă menționată primesc tariful imediat superior. Pentru expediții cu mai multe colete, greutatea taxabilă se calculează prin adunarea greutății reale sau volumetrice a fiecărui colet în parte, oricare dintre acestea este mai mare. Cum se determină greutatea volumetrică Lg x L x Î = Greutate volumetrică 5000 Lg = lungimea în cm L = lățimea în cm Î = înălțimea în cm L

Lg

Î

Taxe suplimentare Aceste tarife exclud orice costuri suplimentare, cum ar fi taxele pentru livrări în teritorii extinse sau îndepărtate sau orice servicii facultative. Pentru detalii suplimentare, consultați pagina 25. Taxe Tarifele menționate nu includ alte taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard. Aranjarea unei preluări Selectați „Programare preluare” din pagina locală de pe www.ups.com sau contactați UPS la numerele de telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

1

Note Greutatea maximă pentru fiecare colet este de 70 kg. Dacă doriți să expediați colete de peste 70 kg fiecare, contactați UPS la numărul de telefon 021 350 92 03. Pentru a determina tariful pentru o expediție cu mai multe colete cântărind în total peste 100 kg, înmulțiți greutatea totală (rotunjită prin adaos până la următorul kg întreg) cu prețul corespunzător pe kg. Suma facturată va fi egală fie cu rezultatul calculului, fie cu tariful minim publicat, oricare dintre acestea este mai mare.

Expedieri cu un singur colet zona EUR 1 Greutate 1 kg 29,35 2 kg 36,75 3 kg 40,90 4 kg 45,20 5 kg 49,40 6 kg 50,60 7 kg 51,80 8 kg 53,05 9 kg 54,25 10 kg 55,50 11 kg 57,85 12 kg 60,25 13 kg 62,65 14 kg 64,95 15 kg 67,40 16 kg 69,75 17 kg 72,10 18 kg 74,45 19 kg 76,90 20 kg 79,25 21 kg 82,50 22 kg 85,85 23 kg 89,15 24 kg 92,40 25 kg 95,70 26 kg 99,00 27 kg 102,35 28 kg 105,65 29 kg 108,95 30 kg 112,15 31 kg 115,40 32 kg 118,70 33 kg 122,00 34 kg 125,20 35 kg 133,60 40 kg 142,00 45 kg 150,40 50 kg 158,80 55 kg 167,20 60 kg 175,70 65 kg 184,00 70 kg 192,45

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

30,75 42,00 44,45 47,00 49,40 55,40 61,40 67,45 73,45 79,45 82,50 85,60 88,50 91,60 94,55 97,65 100,65 103,65 106,70 109,65 112,70 115,70 118,75 121,70 124,75 127,80 130,80 133,85 136,75 139,80 142,85 145,85 148,90 151,85 154,90 160,95 166,90 172,95 179,00 185,05 191,05 197,10

32,40 42,40 50,80 59,30 67,75 72,55 77,40 82,15 87,00 91,80 94,20 96,60 98,90 101,30 103,70 106,05 108,45 110,80 113,15 116,85 120,50 124,20 127,85 131,45 135,15 138,75 142,40 146,05 149,65 153,40 157,00 160,75 164,35 167,95 171,65 182,45 193,30 204,15 215,00 225,80 236,65 247,45

32,75 43,25 51,75 60,25 68,65 73,45 78,30 83,10 87,95 92,70 97,55 102,35 107,20 111,95 116,80 121,55 126,45 131,25 136,05 140,85 145,70 150,45 155,30 160,05 164,90 170,35 175,85 181,25 186,70 192,20 198,35 204,40 210,55 216,75 222,90 229,00 235,10 241,30 259,45 277,55 295,70 313,90

34,15 44,40 54,10 63,65 73,25 78,00 82,80 87,60 92,35 97,25 102,00 106,85 111,60 116,40 121,20 125,95 130,80 135,60 140,35 145,20 147,60 149,90 152,30 154,70 157,00 159,45 161,80 164,20 166,50 168,90 171,30 173,60 176,00 178,35 180,70 192,50 204,20 215,90 227,65 239,40 251,10 262,90

Expedieri cu mai multe colete zona EUR 1 Greutate 5 kg 50,35 10 kg 56,60 15 kg 68,70 20 kg 80,85 25 kg 97,60 30 kg 114,35 40 kg 144,80 50 kg 161,95 60 kg 179,15 70 kg 196,25 213,40 80 kg1 230,50 90 kg1 100 kg1 247,60

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

50,35 81,05 96,40 111,85 127,20 142,55 164,10 176,35 188,70 201,00 218,05 235,25 252,40

69,10 93,60 105,75 119,15 137,80 156,45 186,05 208,20 230,25 252,35 274,55 296,60 318,75

70,00 94,55 119,10 143,60 168,15 196,00 233,50 246,05 283,00 320,05 357,05 394,10 431,10

74,70 99,15 123,60 148,05 160,10 172,20 196,30 220,15 244,10 268,05 302,50 336,90 371,30

Peste 100 kg1 Cost pe kg Rata minimă

2,52 252,40

3,18 318,75

4,31 431,10

3,71 371,30

2,47 247,60

T AR I FE P E N T R U T R I M I T E R E

15

UPS Expedited LIVRARE LA DATĂ PROGRAMATĂ CĂTRE DESTINAȚII DIN AFARA EUROPEI Colete

Peste 100 kg1 Cost pe kg Rata minimă

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

50,45 64,20 77,90 87,65 97,50 107,30 117,10 126,95 136,75 146,50 152,05 157,60 163,15 168,65 174,20 179,75 185,35 190,90 196,40 201,90 206,15 210,45 214,75 219,00 223,20 227,50 231,85 236,10 240,35 244,60 248,85 253,15 257,45 261,65 265,95 287,20 308,40 329,65 350,85 372,10 393,30 414,55 442,35 470,15 497,90 525,75 553,50 581,35

51,45 65,35 79,05 89,55 100,05 110,55 121,05 131,50 142,00 152,55 159,80 167,10 174,30 181,60 188,85 196,15 203,40 210,70 217,95 225,25 229,55 233,85 238,15 242,50 246,85 251,20 255,50 259,90 264,10 268,45 272,80 277,15 281,50 285,80 290,10 311,50 332,85 354,25 375,75 397,15 418,50 439,95 469,55 499,10 528,65 558,25 587,90 617,45

63,45 80,45 95,90 109,45 123,00 136,55 150,05 163,50 177,00 190,55 199,35 208,20 217,00 225,90 234,75 243,50 252,40 261,25 270,05 278,85 284,15 289,50 294,80 300,10 305,45 310,70 316,00 321,35 326,65 331,95 337,25 342,55 347,85 353,15 358,50 388,10 417,75 447,35 477,10 506,70 536,35 566,00 605,40 644,85 684,25 723,65 762,95 802,40

64,15 84,20 102,10 116,90 132,00 145,55 159,65 173,75 187,15 201,70 213,95 227,00 240,00 253,00 265,05 278,70 290,95 304,45 317,30 329,10 336,30 343,50 350,75 357,90 365,20 372,35 379,60 386,80 393,95 401,25 408,40 415,60 422,85 430,05 437,30 473,15 509,05 544,95 580,75 616,65 652,50 688,40 737,40 786,35 835,35 884,35 933,30 982,25

5,81 581,35

6,17 617,45

8,02 802,40

9,82 982,25

T A R I FE P E NT R U T R I M I T E R E

EUR Greutate 1 kg 2 kg 3 kg 4 kg 5 kg 6 kg 7 kg 8 kg 9 kg 10 kg 11 kg 12 kg 13 kg 14 kg 15 kg 16 kg 17 kg 18 kg 19 kg 20 kg 21 kg 22 kg 23 kg 24 kg 25 kg 26 kg 27 kg 28 kg 29 kg 30 kg 31 kg 32 kg 33 kg 34 kg 35 kg 40 kg 45 kg 50 kg 55 kg 60 kg 65 kg 70 kg 75 kg1 80 kg1 85 kg1 90 kg1 95 kg1 100 kg1

16

17

SECȚIUNEA 1 Alegerea Serviciului Potrivit

Pagina 2

SECȚIUNEA 2 Calcularea Tarifului – Trimitere

Pagina 9

SECȚIUNEA

3

Calcularea Tarifului – Primire 4 Căutați în listă tipul expediției dvs. Tariful pentru primirea bunurilor (UPS Express Envelopes, documente prin UPS este determinat de sau colete). UPS oferă tarife diferite nivelul serviciului, zona de origine, pentru expediții compuse din unul sau greutate și de eventualele taxe mai multe colete, în cazul serviciului suplimentare. UPS Standard. Tarifele noastre în EUR sunt stabilite 5 Căutați tariful care se aplică în în prealabil, pentru a evita efectele funcție de greutatea taxabilă și fluctuațiilor valutare și pentru a zona de origine a expediției. vă permite administrarea costurilor de import. 6 Rețineți eventualele costuri suplimentare, inclusiv taxele Cum se calculează tariful de transport: pentru servicii facultative. 1 Asigurați-vă că vă aflați la secțiunea Important corectă. Tarifele pentru primire din Vă rugăm să vă asigurați că această secțiune sunt valabile pentru expeditorul menționează numărul expedițiile interne și internaționale dvs. de cont UPS pe documentele de import, în situația în care taxele de expediere UPS. de transport sunt facturate în țara de destinație. Control total al importurilor UPS poate să preia expedițiile dvs. 2 Determinați greutatea taxabilă. din întreaga lume. Pentru a afla mai multe detalii despre serviciul 3 Localizați paginile referitoare la nostru UPS Import Control, vă rugăm opțiunile preferate de servicii consultați pagina 34. (UPS Express, Express Saver, Standard sau Expedited).

Sfat pentru economisirea timpului De asemenea, puteți să căutați tarifele pentru primire în secțiunea „Calcul Timp de Tranzit și Cost” pe pagina locală principală de pe www.ups.com.

Modificări de tarife și taxe suplimentare Pentru a ține pasul cu evoluția costurilor și taxelor și pentru a asigura un serviciu competitiv, UPS își rezervă dreptul de a modifica tarifele sau de a introduce noi taxe. Se va face o notificare cu minim 10 zile înainte.

SECȚIUNEA 4 Servicii și Taxe Suplimentare

Pagina 25

SECȚIUNEA 5 Informații de Referință

Pagina 37

18

T AR I FE P E N T R U P R I M I R E

UPS Express LIVRARE ÎN DIMINEAȚA URMĂTOARE ÎN EUROPA ȘI LIVRARE LA TERMEN GARANTATĂ ORIUNDE ÎN LUME Aceste tarife se aplică în situația în care taxele de transport sunt facturate în țara de destinație. Zona Pentru aflarea numărului zonei, consultați paginile 4-7. Greutatea taxabilă Tarifele se calculează în funcție de greutatea reală sau dimensională a fiecărui colet de expediat, oricare dintre acestea este mai mare. Fracțiunile de kilogram ce depășesc greutatea taxabilă menționată primesc tariful imediat superior. Pentru expediții cu mai multe colete, greutatea taxabilă se calculează prin adunarea greutății reale sau volumetrice a fiecărui colet în parte, oricare dintre acestea este mai mare. Pentru a determina greutatea volumetrică a expedițiilor de import, vă rugăm să vizitați pe internet pagina UPS a țării din care efectuați importul. Taxe suplimentare Aceste tarife exclud orice costuri suplimentare, cum ar fi taxele pentru livrări în teritorii extinse sau îndepărtate sau orice servicii facultative. Pentru detalii suplimentare, consultați pagina 25. Taxe Tarifele menționate nu includ alte taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

1

2

Note Numai pentru corespondență și documente. Nu există o limită de greutate sau de număr de pagini trimise într-un UPS Express Envelope. Tarifele pentru documente sau colete se pot aplica plicurilor trimise din S.U.A. Greutatea maximă pentru fiecare colet este de 70 kg. Dacă doriți să expediați colete de peste 70 kg fiecare, contactați UPS la numărul de telefon 021 350 92 03. Pentru a determina tariful pentru o expediție cu mai multe colete cântărind în total peste 70 kg, înmulțiți greutatea totală (rotunjită prin adaos până la următorul kg întreg) cu prețul corespunzător pe kg. Suma facturată va fi egală fie cu rezultatul calculului, fie cu tariful minim publicat, oricare dintre acestea este mai mare.

UPS Express Envelopes1 zona 99

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

42,45

44,25

47,05

40,10

52,10 61,15 69,15 77,15 85,05

54,75 64,70 74,65 84,65 94,60

56,25 67,20 77,70 88,20 98,70

41,85 50,35 58,80 67,25 75,65

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

49,75 57,25 64,70 72,15 79,60 89,55 94,80 100,10 105,35 110,65 115,90 121,15 126,45 131,70 137,00 142,25 147,55 152,85 158,10 163,35 173,55 183,70 193,80 203,90 214,10 224,30 234,40 244,55 254,75 264,85 275,05 285,15 295,35 305,55 315,65 325,80 335,95 346,10 356,30 366,35 375,90 385,35 394,80 404,30 413,80 461,40 509,05 556,70 604,35 651,95 699,55 747,20

52,10 61,15 69,15 77,15 85,05 95,45 100,70 105,95 111,25 116,50 121,80 127,05 132,35 137,60 142,90 148,15 153,45 158,70 163,95 169,25 179,35 189,55 199,70 209,85 220,00 230,20 240,30 250,50 260,60 270,80 280,95 291,00 301,20 311,40 321,50 331,65 341,80 352,00 362,15 372,25 381,75 391,30 400,75 410,20 419,65 467,30 514,90 562,55 610,15 657,75 705,45 753,05

54,75 64,70 74,65 84,65 94,60 106,70 113,05 119,40 125,70 132,10 138,40 144,75 151,05 157,40 163,75 170,05 176,45 182,75 189,10 195,45 207,70 219,90 232,10 244,35 256,60 268,15 279,75 291,45 303,05 314,65 326,25 337,90 349,45 361,05 372,70 384,30 395,90 407,50 419,15 430,70 441,30 451,90 462,55 473,10 483,75 536,80 589,70 642,75 695,75 748,80 801,80 854,75

56,25 67,20 77,70 88,20 98,70 112,50 120,45 128,35 136,35 144,40 151,80 159,20 166,70 174,20 181,60 189,10 196,60 203,95 211,45 218,95 233,70 248,50 263,20 277,95 292,70 307,45 322,20 336,95 351,70 366,40 380,70 394,95 409,15 423,50 437,70 451,90 466,20 480,45 494,65 508,95 522,65 536,35 550,10 563,90 577,65 646,45 715,30 784,10 852,95 921,75 990,50 1.059,35

59,50 68,00 76,45 84,80 93,15 99,20 105,25 111,25 117,35 123,35 129,40 135,45 141,50 147,50 153,55 159,55 165,65 171,65 177,70 183,70 194,55 205,40 216,25 227,15 237,95 248,80 259,65 270,45 281,30 292,15 303,00 313,75 324,60 335,50 346,35 357,20 368,00 378,80 389,65 400,50 411,35 422,20 433,10 443,90 454,70 509,10 563,50 617,85 672,25 726,60 781,05 835,35

10,67 747,20

10,76 753,05

12,21 854,75

15,13 1.059,35

11,93 835,35

11,60 38,60 EUR Documente de până la 2,5 kg, altele decât UPS Express Envelopes Greutate 0,5 kg 14,95 49,75 1,0 kg 15,40 57,25 1,5 kg 15,95 64,70 2,0 kg 16,50 72,15 2,5 kg 17,05 79,60 Documente peste 2,5 kg și Colete zona EUR 99 Greutate 0,5 kg 14,95 1,0 kg 15,40 1,5 kg 15,95 2,0 kg 16,50 2,5 kg 17,05 3,0 kg 17,55 3,5 kg 18,10 4,0 kg 18,60 4,5 kg 19,15 5,0 kg 19,70 5,5 kg 20,25 6,0 kg 20,75 6,5 kg 21,25 7,0 kg 21,85 7,5 kg 22,30 8,0 kg 22,90 8,5 kg 23,40 9,0 kg 23,90 9,5 kg 24,50 10 kg 25,00 11 kg 25,55 12 kg 26,05 13 kg 26,60 14 kg 27,10 15 kg 27,65 16 kg 28,20 17 kg 28,70 18 kg 29,25 19 kg 29,80 20 kg 30,30 21 kg 30,90 22 kg 31,35 23 kg 31,85 24 kg 32,45 25 kg 32,95 26 kg 33,50 27 kg 34,05 28 kg 34,55 29 kg 35,10 30 kg 35,65 31 kg 36,15 32 kg 36,65 33 kg 37,20 34 kg 37,75 35 kg 38,25 40 kg 38,85 45 kg 39,35 50 kg 39,80 55 kg 40,45 60 kg 40,90 65 kg 41,50 70 kg 42,00 Peste 70 kg2 Cost pe kg Rata minimă

0,60 42,00

T AR I FE P E N T R U P R I M I R E

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

zona 12

43,75

45,55

49,85

52,35

60,10

66,65

74,00

45,00 55,85 66,10 76,40 86,60

47,90 59,45 70,90 82,35 93,90

51,60 64,30 76,40 88,45 100,60

55,90 70,30 84,60 98,95 113,30

63,75 80,65 96,45 112,20 128,00

70,35 89,60 106,60 123,60 140,60

77,65 96,35 115,05 133,75 152,45

zona 6

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

zona 12

61,90 72,80 83,05 93,30 103,55 108,95 114,40 119,85 125,30 130,75 136,20 141,65 147,05 152,55 158,00 163,50 168,90 174,40 179,80 185,30 196,15 206,90 217,75 228,60 239,45 250,35 261,20 272,00 282,85 293,60 304,45 315,30 326,15 336,95 347,85 358,70 369,55 380,40 391,20 402,00 412,85 423,70 434,55 445,45 456,30 510,60 565,00 619,40 673,75 728,15 782,55 836,85

64,90 76,45 88,00 99,55 111,10 118,30 125,45 132,70 139,80 147,05 153,75 160,45 167,15 173,75 180,50 187,15 193,85 200,60 207,25 213,90 227,25 240,50 253,85 267,10 280,45 293,70 307,00 320,30 333,60 346,90 359,55 372,20 384,85 397,55 410,25 422,85 435,55 448,15 460,80 473,45 485,00 496,45 507,95 519,40 530,90 588,30 645,65 703,05 760,40 817,75 875,15 932,50

66,70 79,40 91,55 103,70 115,90 124,90 133,95 142,90 151,90 161,00 169,50 178,00 186,55 194,95 203,45 212,00 220,50 228,95 237,40 245,95 261,65 277,35 293,10 308,80 324,45 340,15 355,90 371,60 387,30 403,00 418,75 434,40 450,10 465,80 481,50 497,25 512,95 528,60 544,35 560,05 574,55 589,10 603,60 618,15 632,70 705,30 777,80 850,30 922,90 995,40 1.067,95 1.140,50

71,00 85,35 98,55 111,70 124,90 133,25 141,65 150,05 158,40 166,85 175,90 184,95 194,05 203,10 212,20 221,25 230,40 239,45 248,50 257,60 275,70 293,70 311,70 329,80 347,85 365,95 383,95 401,95 420,05 438,10 454,45 470,85 487,15 503,50 519,80 536,20 552,50 568,90 585,20 601,65 616,95 632,35 647,55 662,95 678,35 754,90 831,50 908,10 984,60 1.061,30 1.137,90 1.214,45

78,80 95,30 111,55 127,95 144,30 155,70 167,20 178,65 190,20 201,65 212,50 223,40 234,35 245,25 256,15 267,05 277,95 288,80 299,70 310,60 332,40 354,25 376,05 397,90 419,65 441,40 463,25 485,05 506,85 528,60 549,20 569,80 590,30 610,90 631,45 652,00 672,65 693,20 713,75 734,25 753,65 772,95 792,35 811,65 831,00 927,75 1.024,50 1.121,15 1.218,00 1.314,75 1.411,45 1.508,20

84,90 104,35 121,25 138,20 155,15 167,70 180,40 193,05 205,65 218,40 230,50 242,65 254,75 266,85 279,00 291,15 303,25 315,40 327,50 339,65 363,95 388,15 412,45 436,75 460,90 485,20 509,45 533,70 558,00 582,25 604,05 625,85 647,55 669,40 691,20 713,05 734,90 756,65 778,45 800,25 822,05 843,85 865,60 887,45 909,25 1.018,00 1.126,75 1.235,50 1.344,25 1.453,00 1.561,75 1.670,50

95,80 114,55 133,20 151,90 170,60 184,45 198,40 212,35 226,30 240,30 253,55 266,75 280,00 293,25 306,50 319,75 333,00 346,20 359,45 372,70 399,35 425,95 452,55 479,10 505,75 532,35 558,95 585,55 612,15 638,75 665,40 692,00 718,50 745,10 771,70 798,30 824,95 851,55 878,15 904,75 929,00 953,20 977,35 1.001,55 1.025,80 1.146,70 1.267,55 1.388,40 1.509,30 1.630,15 1.751,05 1.872,00

11,96 836,85

13,32 932,50

16,29 1.140,50

17,35 1.214,45

21,55 1.508,20

23,86 1.670,50

26,74 1.872,00

T A R I FE P E N T R U P R I M I R E

zona 6

19

20

T AR I FE P E N T R U P R I M I R E

UPS Express Saver LIVRARE ÎN CURSUL URMĂTOAREI ZILE LUCRĂTOARE PE TERITORIUL EUROPEI ȘI LIVRARE RAPIDĂ ÎN ÎNTREAGA LUME Aceste tarife se aplică în situația în care taxele de transport sunt facturate în țara de destinație. Zona Pentru aflarea numărului zonei, consultați paginile 4-7. Greutatea taxabilă Tarifele se calculează în funcție de greutatea reală sau dimensională a fiecărui colet de expediat, oricare dintre acestea este mai mare. Fracțiunile de kilogram ce depășesc greutatea taxabilă menționată primesc tariful imediat superior. Pentru expediții cu mai multe colete, greutatea taxabilă se calculează prin adunarea greutății reale sau volumetrice a fiecărui colet în parte, oricare dintre acestea este mai mare. Pentru a determina greutatea volumetrică a expedițiilor de import, vă rugăm să vizitați pe internet pagina UPS a țării din care efectuați importul. Taxe suplimentare Aceste tarife exclud orice costuri suplimentare, cum ar fi taxele pentru livrări în teritorii extinse sau îndepărtate sau orice servicii facultative. Pentru detalii suplimentare, consultați pagina 25. Taxe Tarifele menționate nu includ alte taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

1

2

Note Numai pentru corespondență și documente. Nu există o limită de greutate sau de număr de pagini trimise într-un UPS Express Envelope. Tarifele pentru documente sau colete se pot aplica plicurilor trimise din S.U.A. Greutatea maximă pentru fiecare colet este de 70 kg. Dacă doriți să expediați colete de peste 70 kg fiecare, contactați UPS la numărul de telefon 021 350 92 03. Pentru a determina tariful pentru o expediție cu mai multe colete cântărind în total peste 70 kg, înmulțiți greutatea totală (rotunjită prin adaos până la următorul kg întreg) cu prețul corespunzător pe kg. Suma facturată va fi egală fie cu rezultatul calculului, fie cu tariful minim publicat, oricare dintre acestea este mai mare.

UPS Express Envelopes1 zona 99

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

40,75

43,15

46,05

37,70

44,15 51,50 57,95 64,35 70,90

45,95 54,25 62,50 70,85 79,05

47,75 56,95 65,70 74,55 83,35

39,25 47,25 55,20 63,15 71,10

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

42,25 48,65 54,75 60,75 66,80 75,15 79,55 84,00 88,30 92,70 97,00 101,40 105,80 110,10 114,50 118,95 123,25 127,65 132,00 136,35 145,25 154,10 162,95 171,75 180,65 189,55 198,35 207,20 216,10 224,95 233,85 242,65 251,50 260,40 269,25 278,15 286,95 295,80 304,70 313,55 321,85 330,15 338,55 346,85 355,20 396,75 438,35 479,90 521,50 563,00 604,60 646,20

44,15 51,50 57,95 64,35 70,90 79,40 83,70 88,15 92,55 96,80 101,20 105,65 109,95 114,35 118,75 123,10 127,45 131,75 136,20 140,60 149,45 158,30 167,15 176,00 184,85 193,75 202,60 211,40 220,30 229,20 237,95 246,90 255,70 264,55 273,45 282,25 291,20 300,05 308,85 317,75 326,05 334,40 342,75 351,00 359,30 400,90 442,55 484,15 525,65 567,25 608,85 650,40

45,95 54,25 62,50 70,85 79,05 89,05 94,45 100,00 105,35 110,85 116,20 121,70 127,10 132,55 137,95 143,40 148,80 154,25 159,65 165,10 175,50 185,80 196,15 206,45 216,80 227,10 237,50 247,85 258,10 268,50 278,20 287,90 297,55 307,20 316,90 326,60 336,25 345,95 355,60 365,30 374,15 383,05 391,95 400,70 409,60 453,60 497,60 541,60 585,60 629,55 673,60 717,60

47,75 56,95 65,70 74,55 83,35 95,10 102,00 108,75 115,65 122,50 128,85 135,20 141,65 148,05 154,35 160,75 167,15 173,50 179,95 186,25 199,05 211,75 224,55 237,35 250,00 262,85 275,60 288,30 301,10 313,80 326,05 338,30 350,55 362,75 374,95 387,15 399,35 411,55 423,85 436,10 448,30 460,50 472,70 484,95 497,20 555,95 614,75 673,50 732,25 790,95 849,75 908,55

56,10 64,00 71,95 80,00 87,90 93,40 99,10 104,70 110,25 115,95 121,55 127,10 132,75 138,35 144,05 149,65 155,25 160,85 166,45 172,05 182,25 192,50 202,75 212,95 223,20 233,40 243,60 253,85 264,05 274,25 284,45 294,65 304,85 315,10 325,30 335,50 345,75 356,00 366,20 376,40 386,65 396,85 407,00 417,25 427,45 478,65 529,85 581,05 632,20 683,45 734,60 785,75

9,23 646,20

9,29 650,40

10,25 717,60

12,98 908,55

11,23 785,75

8,30 37,75 EUR Documente de până la 2,5 kg, altele decât UPS Express Envelopes Greutate 0,5 kg 10,10 42,25 1,0 kg 10,55 48,65 1,5 kg 11,15 54,75 2,0 kg 11,65 60,75 2,5 kg 12,20 66,80 Documente peste 2,5 kg și Colete zona EUR 99 Greutate 0,5 kg 10,10 1,0 kg 10,55 1,5 kg 11,15 2,0 kg 11,65 2,5 kg 12,20 3,0 kg 12,70 3,5 kg 13,25 4,0 kg 13,75 4,5 kg 14,30 5,0 kg 14,85 5,5 kg 15,35 6,0 kg 15,85 6,5 kg 16,40 7,0 kg 16,90 7,5 kg 17,45 8,0 kg 18,00 8,5 kg 18,50 9,0 kg 19,05 9,5 kg 19,55 10 kg 20,15 11 kg 20,60 12 kg 21,10 13 kg 21,70 14 kg 22,15 15 kg 22,75 16 kg 23,25 17 kg 23,75 18 kg 24,30 19 kg 24,85 20 kg 25,30 21 kg 25,90 22 kg 26,40 23 kg 26,90 24 kg 27,45 25 kg 27,95 26 kg 28,50 27 kg 29,00 28 kg 29,60 29 kg 30,05 30 kg 30,60 31 kg 31,15 32 kg 31,60 33 kg 32,20 34 kg 32,70 35 kg 33,20 40 kg 33,75 45 kg 34,30 50 kg 34,80 55 kg 35,35 60 kg 35,85 65 kg 36,40 70 kg 36,95 Peste 70 kg2 Cost pe kg Rata minimă

0,53 36,95

T AR I FE P E N T R U P R I M I R E

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

zona 12

41,15

42,85

46,90

49,80

56,55

62,85

69,70

42,30 52,55 62,20 71,90 81,65

45,15 55,90 66,75 77,50 88,25

48,60 60,55 71,90 83,35 94,75

53,10 66,80 80,40 94,05 107,55

59,90 75,85 90,55 105,40 120,15

66,25 84,45 100,45 116,35 132,35

73,05 90,65 108,25 125,85 143,45

zona 6

zona 7

zona 8

zona 9

zona 10

zona 11

zona 12

58,35 68,60 78,20 87,70 97,35 102,40 107,55 112,75 117,90 123,10 128,25 133,40 138,65 143,75 148,90 154,10 159,25 164,40 169,60 174,75 184,95 195,20 205,40 215,60 225,80 236,05 246,25 256,45 266,70 276,95 287,15 297,35 307,55 317,75 328,00 338,20 348,40 358,65 368,85 379,05 389,30 399,50 409,70 419,95 430,10 481,40 532,60 583,95 635,10 686,35 737,65 788,90

61,20 72,05 82,90 93,75 104,60 111,30 118,05 124,95 131,70 138,60 144,85 151,15 157,45 163,75 170,05 176,35 182,65 188,90 195,25 201,55 214,15 226,75 239,30 251,90 264,55 277,20 289,75 302,30 314,90 327,55 339,40 351,35 363,30 375,20 387,10 399,00 411,00 422,90 434,75 446,70 457,50 468,25 479,00 489,85 500,60 554,70 608,70 662,75 716,80 770,70 824,75 878,85

62,90 74,90 86,25 97,70 109,10 117,55 126,10 134,60 143,10 151,55 159,55 167,45 175,45 183,40 191,30 199,25 207,20 215,20 223,15 231,05 245,90 260,65 275,50 290,25 305,10 319,95 334,70 349,55 364,35 379,15 393,95 408,80 423,55 438,45 453,20 468,05 482,85 497,65 512,45 527,30 540,95 554,55 568,10 581,75 595,40 663,65 731,95 800,15 868,45 936,75 1.005,05 1.073,30

67,40 81,15 93,50 105,95 118,35 126,30 134,25 142,15 150,10 158,00 166,65 175,25 183,75 192,35 200,90 209,50 218,05 226,65 235,20 243,75 260,90 278,20 295,35 312,55 329,75 346,95 364,10 381,40 398,55 415,75 431,25 446,80 462,35 477,90 493,45 509,05 524,60 540,15 555,70 571,20 585,70 600,15 614,65 629,15 643,60 716,10 788,65 861,20 933,65 1.006,20 1.078,75 1.151,25

74,15 89,65 104,95 120,40 135,80 146,45 157,30 168,05 178,90 189,65 199,95 210,15 220,45 230,75 240,95 251,25 261,55 271,80 282,10 292,40 312,80 333,30 353,80 374,25 394,75 415,30 435,80 456,25 476,75 497,20 516,55 535,90 555,25 574,65 593,95 613,35 632,65 652,00 671,30 690,70 708,95 727,10 745,25 763,40 781,55 872,45 963,50 1.054,45 1.145,40 1.236,40 1.327,40 1.418,40

80,05 98,15 114,10 130,00 145,90 157,70 169,65 181,60 193,50 205,40 216,85 228,35 239,85 251,25 262,80 274,20 285,60 297,15 308,55 320,05 342,80 365,40 388,15 410,85 433,55 456,25 478,90 501,65 524,35 547,05 567,55 588,00 608,55 629,05 649,45 669,95 690,45 710,90 731,45 751,95 772,40 792,95 813,40 833,80 854,35 956,70 1.059,05 1.161,25 1.263,65 1.366,00 1.468,30 1.570,65

90,25 107,90 125,50 143,00 160,60 173,75 186,80 199,95 213,00 226,10 238,65 251,10 263,55 276,05 288,55 300,95 313,55 326,00 338,50 351,00 376,05 401,20 426,20 451,30 476,40 501,50 526,55 551,70 576,70 601,80 626,90 651,95 677,05 702,20 727,25 752,30 777,45 802,50 827,60 852,65 875,45 898,15 920,95 943,70 966,45 1.080,20 1.194,05 1.307,80 1.421,60 1.535,35 1.649,20 1.762,95

11,27 788,90

12,56 878,85

15,33 1.073,30

16,45 1.151,25

20,26 1.418,40

22,44 1.570,65

25,19 1.762,95

T A R I FE P E N T R U P R I M I R E

zona 6

21

22

T AR I FE P E N T R U P R I M I R E

UPS Standard LIVRARE LA DATĂ PROGRAMATĂ PE ÎNTREG TERITORIUL EUROPEI Aceste tarife se aplică în situația în care taxele de transport sunt facturate în țara de destinație. Zona Pentru aflarea numărului zonei, consultați paginile 4-7. Greutatea taxabilă Tarifele se calculează în funcție de greutatea reală sau dimensională a fiecărui colet de expediat, oricare dintre acestea este mai mare. Fracțiunile de kilogram ce depășesc greutatea taxabilă menționată primesc tariful imediat superior. Pentru expediții cu mai multe colete, greutatea taxabilă se calculează prin adunarea greutății reale sau volumetrice a fiecărui colet în parte, oricare dintre acestea este mai mare. Pentru a determina greutatea volumetrică a expedițiilor de import, vă rugăm să vizitați pe internet pagina UPS a țării din care efectuați importul. Taxe suplimentare Aceste tarife exclud orice costuri suplimentare, cum ar fi taxele pentru livrări în teritorii extinse sau îndepărtate sau orice servicii facultative. Pentru detalii suplimentare, consultați pagina 25. Taxe Tarifele menționate nu includ alte taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

1

Note Greutatea maximă pentru fiecare colet este de 70 kg. Dacă doriți să expediați colete de peste 70 kg fiecare, contactați UPS la numărul de telefon 021 350 92 03. Pentru a determina tariful pentru o expediție cu mai multe colete cântărind în total peste 100 kg, înmulțiți greutatea totală (rotunjită prin adaos până la următorul kg întreg) cu prețul corespunzător pe kg. Suma facturată va fi egală fie cu rezultatul calculului, fie cu tariful minim publicat, oricare dintre acestea este mai mare.

Expedieri cu un singur colet zona EUR 1 Greutate 1 kg 33,50 2 kg 41,75 3 kg 46,60 4 kg 51,35 5 kg 56,15 6 kg 57,55 7 kg 58,90 8 kg 60,30 9 kg 61,65 10 kg 63,00 11 kg 65,80 12 kg 68,55 13 kg 71,30 14 kg 74,10 15 kg 76,90 16 kg 79,70 17 kg 82,35 18 kg 85,10 19 kg 87,95 20 kg 90,70 21 kg 94,35 22 kg 98,05 23 kg 101,70 24 kg 105,45 25 kg 109,10 26 kg 112,80 27 kg 116,45 28 kg 120,20 29 kg 123,85 30 kg 127,50 31 kg 131,30 32 kg 135,00 33 kg 138,75 34 kg 142,45 35 kg 152,20 40 kg 161,85 45 kg 171,55 50 kg 181,20 55 kg 190,90 60 kg 200,55 65 kg 210,25 70 kg 219,85

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

35,10 48,10 50,80 53,60 56,40 63,30 70,05 76,95 83,75 90,65 94,10 97,55 101,00 104,45 107,90 111,40 114,85 118,25 121,70 125,15 128,65 132,20 135,70 139,20 142,70 146,20 149,70 153,25 156,75 160,25 163,80 167,30 170,75 174,35 177,85 184,75 191,55 198,45 205,30 212,15 219,00 225,80

37,00 48,30 57,95 67,65 77,35 82,80 88,25 93,75 99,20 104,65 107,45 110,25 112,95 115,70 118,50 121,25 124,00 126,75 129,55 133,75 137,80 142,00 146,10 150,30 154,40 158,55 162,75 166,85 171,05 175,15 179,30 183,45 187,55 191,70 195,90 208,25 220,60 233,05 245,40 257,75 270,10 282,60

37,35 49,40 59,00 68,60 78,25 83,75 89,30 94,80 100,35 105,85 111,45 116,90 122,45 128,00 133,50 139,00 144,60 150,05 155,60 161,15 166,70 172,20 179,05 185,90 192,75 199,60 206,45 213,35 220,20 227,00 233,85 240,70 247,55 254,45 261,30 268,15 274,95 281,80 302,50 323,25 343,90 364,50

39,45 51,30 62,35 73,40 84,45 89,95 95,50 101,10 106,70 112,15 117,75 123,30 128,85 134,40 139,90 145,45 151,05 156,55 162,15 167,70 170,35 173,10 175,85 178,50 181,25 183,95 186,70 189,40 192,10 194,85 197,55 200,40 203,15 205,95 208,75 222,25 235,80 249,35 262,85 276,40 289,90 303,45

Expedieri cu mai multe colete zona EUR 1 Greutate 5 kg 57,25 10 kg 64,20 15 kg 78,40 20 kg 92,50 25 kg 111,25 30 kg 130,00 40 kg 165,05 50 kg 184,75 60 kg 204,50 70 kg 224,20 243,95 80 kg1 263,65 90 kg1 283,45 100 kg1

zona 2

zona 3

zona 4

zona 5

57,50 92,45 110,00 127,60 145,50 163,45 188,35 202,35 216,30 230,25 249,90 269,50 289,10

78,85 106,70 120,85 136,35 157,40 178,60 212,35 237,65 262,85 288,15 313,35 338,60 363,80

79,80 107,95 136,15 164,30 196,55 231,50 273,45 287,35 329,60 371,65 413,85 456,00 498,20

86,10 114,35 142,65 171,00 184,80 198,65 226,60 254,25 281,85 309,40 349,10 388,80 428,60

Peste 100 kg1 Cost pe kg Rata minimă

2,89 289,10

3,63 363,80

4,98 498,20

4,28 428,60

2,83 283,45

T AR I FE P E N T R U P R I M I R E

23

UPS Expedited LIVRARE LA DATĂ PROGRAMATĂ CĂTRE DESTINAȚII DIN AFARA EUROPEI Colete

Peste 100 kg1 Cost pe kg Rata minimă

zona 1

zona 2

zona 3

zona 4

57,75 73,50 89,20 100,55 111,75 123,00 134,25 145,50 156,65 167,95 174,25 180,65 186,95 193,35 199,60 206,00 212,35 218,70 225,05 231,40 236,30 241,20 246,10 251,05 255,95 260,85 265,75 270,65 275,55 280,45 285,35 290,25 295,15 300,05 304,95 329,15 353,35 377,60 401,85 426,10 450,35 474,55 506,35 538,05 569,90 601,65 633,45 665,25

59,20 75,10 90,95 103,10 115,30 127,45 139,55 151,75 163,95 176,15 184,40 192,70 201,05 209,35 217,65 226,00 234,25 242,60 250,90 259,15 264,10 269,15 274,05 279,05 284,00 288,90 293,90 298,85 303,85 308,75 313,75 318,75 323,65 328,60 333,60 358,20 382,85 407,45 432,15 456,75 481,35 506,00 540,05 574,05 608,15 642,20 676,20 710,25

74,65 92,45 110,20 125,80 141,40 156,95 172,45 188,05 203,60 219,20 229,40 239,50 249,70 259,90 270,00 280,20 290,30 300,50 310,65 320,75 326,80 332,80 338,90 344,95 351,00 357,10 363,10 369,15 375,30 381,35 387,35 393,45 399,50 405,55 411,60 445,70 479,80 513,80 547,95 582,05 616,15 650,25 695,60 740,95 786,25 831,60 876,90 922,25

74,85 97,30 117,35 134,05 151,00 167,25 182,90 198,75 215,05 230,70 245,45 260,60 275,35 289,95 304,45 319,00 334,60 349,15 363,00 376,50 384,70 392,90 401,25 409,50 417,70 425,95 434,20 442,45 450,70 458,95 467,20 475,45 483,70 491,95 500,20 541,30 582,45 623,55 664,75 705,85 746,95 788,10 844,10 900,15 956,10 1.012,10 1.068,15 1.124,15

6,65 665,25

7,10 710,25

9,22 922,25

11,24 1.124,15

T A R I FE P E N T R U P R I M I R E

EUR Greutate 1 kg 2 kg 3 kg 4 kg 5 kg 6 kg 7 kg 8 kg 9 kg 10 kg 11 kg 12 kg 13 kg 14 kg 15 kg 16 kg 17 kg 18 kg 19 kg 20 kg 21 kg 22 kg 23 kg 24 kg 25 kg 26 kg 27 kg 28 kg 29 kg 30 kg 31 kg 32 kg 33 kg 34 kg 35 kg 40 kg 45 kg 50 kg 55 kg 60 kg 65 kg 70 kg 75 kg1 80 kg1 85 kg1 90 kg1 95 kg1 100 kg1

24

25

SECȚIUNEA 1 Alegerea Serviciului Potrivit

Pagina 2

SECȚIUNEA 2 Calcularea Tarifului – Trimitere

Pagina 9

SECȚIUNEA 3 Calcularea Tarifului – Primire

Pagina 17

SECȚIUNEA

4

Servicii și Taxe Suplimentare

• • • • • • • • • •

În această secțiune veți găsi Cum se calculează costurile informații despre serviciile totale de expediere: suplimentare care sunt disponibile la UPS. Acestea cuprind: 1 Calculați taxele de transport pentru trimiterea sau primirea unei expediții Soluții online de expediere UPS, (consultați paginile 9 până la 23). la pagina 26 Servicii de Vizibilitate UPS, 2 În această secțiune, identificați taxa la pagina 27 pentru orice serviciu suplimentar UPS Collect on Delivery, aplicabil expediției dvs. Vă rugăm la pagina 28 să rețineți că unele taxe se percep UPS Returns, la pagina 29 per colet, iar altele per expediție. UPS Supply Chain Solutions, Toate coletele incluse pe aceeași la pagina 32 scrisoare de trăsură vor fi considerate UPS Import Control, la pagina 34 ca o singură expediție. UPS Trade Direct, la pagina 34 UPS World Ease, la pagina 34 3 Adunați cele două sume pentru a Serviciile UPS de vămuire, afla costurile totale de expediere la paginile 35-36 (cu excepția drepturilor vamale UPS Paperless Invoice, la pagina 36 și accizelor). Dacă nu se specifică altfel, taxele pentru serviciile suplimentare vor fi facturate plătitorului și se vor aplica tuturor opțiunilor de servicii UPS.

SECȚIUNEA 5 Informații de Referință

Tarifele și taxele suplimentare detaliate în această publicație intră în vigoare la data de 2 ianuarie 2012. Cele mai recente informații se găsesc pe site-ul UPS www.ups.com sau pot fi confirmate contactând Centrul UPS pentru relații cu clienții la telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

Modificări de tarife și taxe suplimentare Pentru a ține pasul cu evoluția costurilor și taxelor și pentru a asigura un serviciu competitiv, UPS își rezervă dreptul de a modifica tarifele sau de a introduce noi taxe. Se va face o notificare cu minim 10 zile înainte.

Pagina 37

26

Cum mă poate ajuta UPS să expediez și să urmăresc traseul expediției mele? Soluții online de expediere UPS Pregătirea expedițiilor, urmărirea livrărilor și notificarea clienților 24 de ore pe zi. Utilizați serviciile noastre electronice pentru a pregăti, trimite și urmări expedițiile și pentru a reduce numărul documentelor ce trebuie completate manual, economisind astfel timp și bani.

De asemenea, puteți produce etichete cu coduri de bare, în scopul sortării și manipulării în siguranță a expedițiilor în rețeaua UPS.

Serviciu

Descriere

Caracteristici

Taxă

UPS Internet Shipping (Expediere UPS pe Internet)

Ideal pentru clienții care trimit zilnic până la 5 expediții de colete mici sau cargo (de dimensiuni mari).

• Ușor de folosit și nu necesită descărcare de software suplimentar. • Prelucrarea expedițiilor de pe diferite stații de lucru. • Compararea opțiunilor de servicii și estimarea timpului de tranzit și a costului aferent expediției dvs. • Urmărirea expedițiilor efectuate de dvs., vizualizarea semnăturilor de primire și tipărirea documentelor vamale standard, cum ar fi facturile comerciale.

Gratuit.

UPS CampusShip®

Aceleași beneficii ca cele furnizate de UPS Internet Shipping, la care se adaugă un control centralizat suplimentar.

• Ca și în cazul UPS Internet Shipping, angajații pot prelucra expedițiile din locații multiple. • Administratorii desemnați pot crea diferite instrucțiuni de expediere, pot urmări cu acuratețe costurile de expediere pe fiecare departament sau locație și pot emite rapoarte de utilizare detaliate.

Gratuit.

WorldShip®

Un program eficient de expediere și urmărire, destinat expeditorilor care trimit regulat un volum mare de colete sau cargo.

• Disponibil atât pentru PC-uri independente, cât și pentru medii LAN, WorldShip generează întreaga documentație de expediere necesară, transmite automat informațiile la UPS și oferă multe alte posibilități de economisire a timpului. • Acces la gama completă de servicii suplimentare UPS.

Gratuit.

Setul Resurselor de Dezvoltare UPS

Integrați funcționalitatea de expediere UPS direct în site-ul dvs. sau în sistemul intern al firmei.

• Funcționalitatea API Expediere UPS este disponibilă în cea mai recentă versiune a tehnologiei XML și vă oferă acces la multiple servicii UPS. Această funcționalitate este ideală pentru activități de expediere în rețea, pentru locații diferite, birouri sau filiale. • Funcționalitatea API Urmărire Semnătură UPS oferă informații valoroase cu privire la dovada livrării, inclusiv adresa de livrare și imaginea digitală a semnăturii destinatarului. • Funcționalitatea API Selectare Tarife și Servicii UPS permite clienților online să compare tarifele și să selecteze serviciile de expediere. • Funcționalitatea API Urmărire UPS furnizează clienților dvs. informații de ultimă oră privind status-ul coletului. • Funcționalitatea API Timp de Tranzit UPS permite angajaților și clienților dvs. să compare diferite servicii de expediere UPS.

Gratuit.

Scrisoarea de trăsură UPS – Dacă nu puteți utiliza soluțiile noastre de expediere online, trebuie să completați manual o scrisoare de trăsură UPS pentru fiecare expediție. Vă rugăm să rețineți că anumite servicii opționale, cum ar fi COD sau UPS Returns, nu sunt disponibile pentru scrisorile de trăsură UPS completate manual.

Sfat pentru economisirea timpului

Important

Vizitați www.ups.com pentru informații suplimentare cu privire la oricare dintre soluțiile noastre de expediere online.

Vă rugăm să vă asigurați că informațiile din documentul de expediere UPS sunt complete și corecte. Acestea trebuie să corespundă cu documentația de export, acolo unde este cazul.

S E R V I C I I Ș I T AX E S U P L I M E N T AR E

27

Servicii de Vizibilitate UPS Modalități convenabile de urmărire a coletelor dvs., online sau în mișcare. UPS are cea mai cuprinzătoare gamă de servicii din industrie pentru urmărirea, depistarea și confirmarea livrării – furnizate gratuit.

Serviciu

Descriere

Taxă

Urmărire UPS

Urmăriți până la 25 de expediții simultan pe www.ups.com.

Gratuit.

Urmărire după numărul de referință

Urmăriți coletele utilizând propriile numere de referință: intern sau de client. Urmăriți expediția, prin utilizarea acestei referințe, la fel ca în cazul numărului de urmărire standard UPS.

Gratuit.

Când utilizați UPS Internet Shipping, WorldShip sau UPS CampusShip, descrise la pagina 26, aceste numere de referință vă permit alocarea mai ușoară a costurilor pe departamentele corespunzătoare sau pe clienți.

Urmărire UPS prin SMS

Vă permite să urmăriți expedițiile oriunde v-ați afla prin intermediul telefonului dvs. mobil.

Nicio taxă UPS.

Confirmarea Livrării (POD)

Este un serviciu ideal pentru clienții fără acces la internet. La cerere, UPS vă trimite confirmarea livrării prin fax sau poștă.

4,50 EUR facturați solicitantului pentru fiecare scrisoare sau fax de confirmare.

Funcționalitatea API Urmărire UPS

Oferă clienților dvs. acces la informații de urmărire a coletelor prin intermediul site-ului dvs. Urmărirea poate fi efectuată cu ajutorul numărului dvs. de comandă sau de referință.

Gratuit.

Funcționalitatea API Urmărire Semnătură UPS

Funcționalitatea API Urmărire Semnătură UPS oferă informații valoroase cu privire la dovada livrării, care includ adresa de livrare și imaginea digitală a semnăturii destinatarului.

Gratuit.

Sunt necesare informații cu privire la numărul de cont UPS pentru accesarea online a dovezii de livrare și numai clienții dvs. autorizați vor avea acces.

Serviciu

Descriere

Caracteristici

Taxă

Quantum View Notify

Un serviciu automat de email sau de trimitere mesaj tip SMS prin care destinatarii desemnați sunt notificați ori de câte ori o expediție este trimisă, are livrarea reprogramată sau este chiar livrată.

• Notificarea expedierii: Include data expediției, un link pentru urmărirea traseului și data planificată a sosirii. • Notificarea excepțiilor: Anunță data reprogramată a livrării, în cazul unor întârzieri. • Notificarea livrării: Furnizează detalii despre livrare și expediție, inclusiv data livrării și numele destinatarului.

Gratuit.

Quantum View Notify este o opțiune în meniul de preferințe UPS Internet Shipping, UPS CampusShip sau WorldShip.

Important Doriți să aflați mai multe despre politica noastră de confidențialitate? Vă rugăm să vizitați www.ups.com.

Notă Toate costurile suplimentare și cele pentru serviciile facultative sunt publicate fără taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

SE RVICII SUP L IME NTA R E

Profitați de gama de aplicații Quantum View® pentru a urmări și gestiona centralizat expedierile de colete mici și transporturile cargo (coletele de dimensiuni mari).

28

Cum mă poate ajuta UPS să-mi îmbunătățesc fluxul de numerar? Serviciul UPS Collect on Delivery UPS oferă clienților serviciul UPS Collect on Delivery – pentru destinații interne și europene. Serviciu

Descriere

Caracteristici

Taxă

UPS Collect on Delivery (COD)

UPS va încerca să încaseze sume de bani, prin intermediul cecului sau în numerar, pentru bunurile dvs., la momentul livrării.

• Atunci când se încasează sumele în numerar, suma maximă nu poate să depășească echivalentul în moneda locală al sumei de 5.000 USD per destinatar pe zi. • Când se plătește cu cec, suma maximă este echivalentul în moneda locală al sumei de 50.000 USD per destinatar pe zi. • UPS acceptă expedițiile COD cu livrări pe teritoriul României, în UE, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Sumele încasate vă sunt virate în mod normal în decurs de o săptămână de la livrarea bunurilor dvs. • Serviciul COD nu este disponibil pentru toate codurile poștale dintr-o anumită țară. Pentru a verifica dacă destinația dvs. se află într-o zonă COD, vă rugăm să contactați Centrul local UPS pentru relații cu clienții.

Pentru fiecare expediție COD, comisionul este de 1% din suma colectată sau o valoare minimă de 16,30 EUR, care se adaugă la costurile de transport.

Notă Toate costurile suplimentare și cele pentru serviciile facultative sunt publicate fără taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

S E R V I C I I Ș I T AX E S U P L I M E N T AR E

29

Cum mă poate ajuta UPS la returul bunurilor? UPS Returns® Bunurile dvs. pot fi returnate la fel de simplu cum au fost trimise. Fie că doriți să returnați bunurile trimise într-o locație apropiată din Europa sau din altă parte a lumii, UPS Returns va simplifica procesul îndeplinind o gamă completă de cerințe de logistică în sens invers. Serviciu

Descriere

Taxă

UPS 1 Attempt Returns Plus

Vă permite să solicitați o preluare pentru returul prompt al unui colet. Curierul UPS va duce eticheta de retur la adresa de preluare a clientului dvs. În cazul în care curierul nu poate prelua coletul, va lăsa eticheta clientului dvs. Acesta va trebui să o aplice pe colet, pe care îl va duce la un centru UPS, sau poate să contacteze UPS pentru aranjarea preluării coletului. Pentru disponibilitatea serviciului, consultați notele de mai jos.

4,50 EUR per colet, care se adaugă la costurile de transport aferente primirii coletului.

UPS 3 Attempts Returns Plus

Vă permite să solicitați o preluare pentru returul prompt al unui colet. Curierul UPS va încerca să preia coletul trei zile lucrătoare consecutive. În cazul în care coletul nu poate fi preluat nici după a treia încercare, curierul UPS va lua eticheta înapoi, urmând ca dvs. să resolicitați serviciul. Pentru disponibilitatea serviciului, consultați notele de mai jos.

6,00 EUR per colet, care se adaugă la costurile de transport aferente primirii coletului.

UPS Prints and Posts Return Label

UPS tipărește și trimite etichetele prin poștă clientului dvs. Acest serviciu se pretează la o gamă largă de situații, inclusiv la returul produselor. Odată aplicată eticheta, clientul dvs. poate aranja preluarea cu UPS. Pentru disponibilitatea serviciului, consultați notele de mai jos.

3,30 EUR per colet, care se adaugă la costurile de transport aferente primirii coletului.

UPS Print Return Label

Vă permite să generați o etichetă și să o includeți într-o expediție internațională în peste 100 de țări din lumea întreagă. Puteți, de asemenea, să distribuiți etichetele separat după ce expediția dvs. a fost trimisă. Ca urmare, clientul dvs. aplică pur și simplu eticheta pe colet și aranjează preluarea cu UPS. Pentru disponibilitatea serviciului, vă rugăm apelați UPS la 021 233 88 77 sau 0372 125 800 sau vizitați www.ups.com.

Gratuit, în afara costurilor de transport aferente primirii.

UPS Electronic Return Label

Vă permite să trimiteți prin e-mail o etichetă de retur clienților din peste 100 de țări. Clientul dvs. tipărește apoi eticheta de retur și recipisa înainte de a aranja preluarea cu UPS. Pentru disponibilitatea serviciului, vă rugăm apelați UPS la 021 233 88 77 sau 0372 125 800 sau vizitați www.ups.com.

1,10 EUR per colet, care se adaugă la costurile de transport aferente primirii coletului.

UPS Authorised Return Service

Un serviciu contractual, special conceput pentru expeditorii de cantități importante care returnează produse de dimensiuni, greutăți sau valori similare, cum ar fi cartușele de imprimantă. Vă permite să comandați etichete de retur pre-tipărite de la UPS, astfel încât să puteți să le includeți în expedițiile trimise, sau să le trimiteți separat prin poștă. Ca urmare, clientul aplică pur și simplu eticheta pe colet și aranjează preluarea cu UPS.

Un serviciu contractual.

UPS Returns Exchange

Un serviciu special, prin care un curier UPS livrează un obiect de înlocuire și, în timpul aceleiași livrări, colectează un obiect similar care va fi returnat. Ambalajul obiectului de înlocuire este reutilizat pentru obiectul colectat, asigurând astfel ca procesul de retur să fie rapid și eficient. Acest serviciu contractual este ideal pentru înlocuiri în timpul perioadei de garanție și pentru schimbări de produse.

10,50 EUR per colet.

UPS Returns Pack and Collect

Serviciu personalizabil, care vă oferă control complet asupra returului. Programați colectarea bunurilor de returnat dintr-un anumit loc și într-un anumit interval orar. Un curier UPS va sosi cu ambalajul UPS și va colecta obiectele de returnat. Aveți chiar posibilitatea de a alege una sau trei încercări de colectare, în funcție de nevoile dvs.

Pentru o încercare de preluare: 9,50 EUR pentru colectări cu o cutie mică, furnizată de către UPS (cutie de tip 2) 11,50 EUR pentru colectări cu o cutie medie, furnizată de către UPS (cutie de tip 3) 13,00 EUR pentru colectări cu o cutie mare, furnizată de către UPS (cutie de tip 1). Pentru trei încercări de preluare: 11,50 EUR pentru colectări cu o cutie mică, furnizată de către UPS (cutie de tip 2) 13,50 EUR pentru colectări cu o cutie medie, furnizată de către UPS (cutie de tip 3) 15,00 EUR pentru colectări cu o cutie mare, furnizată de către UPS (cutie de tip 1).

UPS Returns Plus

UPS Returns

Note • Pentru expediții retur interne sau în interiorul UE, este suficientă doar eticheta de retur pentru întreg procesul. Nu există niciun contract cu partea care returnează. • Expedițiile spre sau dinspre țările care nu sunt membre UE necesită etichetă de retur și o factură pentru ca expediția să treacă fără probleme prin vamă. Reglementările și cerințele privind documentația pentru bunurile individuale diferă de la o țară la alta. Este esențială studierea prevederilor cu privire la documentația specifică tipurilor de bunuri, atât în țara de origine, cât și în cea de destinație. În funcție de tipul bunurilor

și de destinația acestora, pot fi necesare licențe și referințe speciale ca documentație însoțitoare a bunurilor. • Dacă expediția internațională este returnată într-o țară diferită de țara de rezidență a solicitantului, atunci se impune încheierea unui contract cu respectivul client.

• UPS Prints and Posts Return Label este disponibil pentru preluarea de mărfuri în interiorul UE și în următoarele țări sau locații: Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Elveția, Filipine, Hong Kong, India, Japonia, Liechtenstein, Malaezia, Mexic, Norvegia, Puerto Rico, Rusia, Singapore, S.U.A., Tailanda. Notă

• Serviciile UPS 1 Attempt Returns Plus și UPS 3 Attempts Returns Plus sunt disponibile pentru preluare în interiorul UE și în următoarele țări: Canada, Elveția, Liechtenstein, Mexic, Norvegia, Puerto Rico, Rusia, S.U.A.

• Toate retururile UPS Returns fac obiectul Termenilor și condițiilor de transport UPS.

Toate costurile suplimentare și cele pentru serviciile facultative sunt publicate fără taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

SE RVICII SUP L IME NTA R E

Acces facil – Serviciile UPS Returns sunt accesibile foarte ușor. Toate serviciile pot fi utilizate prin intermediul sistemelor de expediere gratuite UPS: UPS Internet Shipping, WorldShip, UPS CampusShip sau sistemele EDI host-to-host.

30

Ce servicii facultative sunt disponibile la UPS? Serviciu

Descriere

Taxă

Valoare Declarată pentru Transport

UPS este automat răspunzător pentru pierderea sau deteriorarea oricărei expediții, până la o anumită valoare, conform celor descrise la pagina 43. Puteți să extindeți limita de răspundere a UPS pentru pierderile dovedite, declarând o valoare mai mare a bunurilor pentru transport pe documentația de expediere UPS. Valoarea declarată a bunurilor nu poate să depășească în nicio situație 50.000 USD sau echivalentul în moneda locală per colet. Pentru mai multe informații, consultați „Termeni și Condiții”, începând de la pagina 44.

Pentru acest serviciu se va percepe 1% din valoarea bunurilor declarate pentru transport, sau un minim de 4,65 EUR.

Serviciu de Livrare Sâmbăta

UPS oferă un serviciu de livrare sâmbăta, pentru expediții urgente. Timpii de livrare depind de serviciul de expediere ales, de originea și destinația expediției. Pentru disponibilitatea serviciului, contactați Centrul UPS pentru relații cu clienții la 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

Pe lângă costurile de transport se va percepe o taxă de 49,00 EUR per expediție.

Solicitarea Semnăturii

În mod normal, UPS solicită semnătura destinatarului pentru toate livrările. În mod excepțional, livrările în S.U.A. sunt permise cu „Driver Release” (livrare într-o locație prestabilită din cadrul incintei destinatarului, fără a fi nevoie de semnătură de primire). Folosiți Solicitarea semnăturii dacă nu doriți utilizarea metodei „Driver Release” în S.U.A.

Gratuit.

Solicitarea Semnăturii unui Adult

Utilizați Solicitarea Semnăturii unui Adult pentru a preveni situația în care minorii acceptă unele mărfuri, din motive legale sau de altă natură. Aceasta se poate aplica băuturilor alcoolice sau tutunului (consultați „Expedierea articolelor interzise în baza unui contract cu UPS” la pagina 39), și totodată altor produse care preferați să fie primite de un adult.

Se va percepe o taxă de 2,60 EUR per expediție.

Ce taxe suplimentare se pot aplica la expediția dvs.? Taxă suplimentară

Descriere

Taxă

Taxa Suplimentară de Combustibil

În eventualitatea schimbării prețului la combustibil, UPS poate modifica tarifele existente sau poate adăuga o taxă suplimentară care să reflecte în mod rezonabil creșterea costurilor operaționale directe.

Această taxă se aplică la tarifele de transport și la următoarele servicii suplimentare: • Livrare Sâmbăta • Preluare și Livrare în Teritoriile Extinse și Îndepărtate • Livrare Rezidențială • Taxa pentru Colete Mari

Taxa Suplimentară de Combustibil pentru Servicii Express și Expedited UPS utilizează o suprataxă care are ca bază de calcul prețurile la combustibilul pentru aeronave valabile la Rotterdam, raportate de Departamentul pentru Energie al S.U.A. pentru luna care este cu două luni înainte de ajustare. Taxa Suplimentară de Combustibil pentru Servicii Standard Taxa Suplimentară de Combustibil pentru Serviciile Standard se va aplica tuturor expedițiilor UPS Standard și se bazează pe media ultimei săptămâni din lună a prețurilor de consum la combustibil (inclusiv taxele vamale și impozitele) din ultimele două luni. Actualizările săptămânale ale acestor prețuri medii sunt publicate de Direcția Generală a Comisiei Europene pentru Energie și Transport în Buletinul Produselor Petroliere.

Notă Toate costurile suplimentare și cele pentru serviciile facultative sunt publicate fără taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

Această taxă suplimentară este revizuită lunar. Valoarea modificată a taxei intră în vigoare în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice. Cele mai recente detalii referitoare la taxele suplimentare de combustibil aplicabile sunt disponibile pe www.ups.com.

S E R V I C I I Ș I T AX E S U P L I M E N T AR E

Taxă suplimentară

Descriere

Taxă

Serviciul de Preluare și Livrare în Teritoriile Extinse și Îndepărtate

UPS va aplica o taxă suplimentară pentru preluările și livrările efectuate în teritorii considerate ca fiind în afara zonei obișnuite, acoperită de serviciul UPS. În funcție de accesibilitate, aceste locații sunt clasificate fie ca teritorii extinse, fie ca teritorii îndepărtate.

Pentru serviciul aferent unui teritoriu extins, se va adăuga la costurile de transport o taxă de 0,41 EUR per kg sau un minim de 18,65 EUR per expediție internațională, alegându-se cea mai mare dintre cele două valori. Pentru serviciul aferent unui teritoriu îndepărtat, se va adăuga la costurile de transport o taxă de 0,51 EUR per kg sau un minim de 23,30 EUR per expediție, alegându-se cea mai mare dintre cele două valori.

Pentru a afla dacă această taxă se aplică unei anumite locații, vă rugăm să consultați www.ups.com. Mergeți la „Calcul Timp de Tranzit și Cost”, apoi dați clic pe „Zone și Tarife”.

31

UPS asigură servicii de livrare la adresa de domiciliu, precum și la adresa societăților comerciale. Se consideră livrare rezidențială o livrare făcută la o locuință, inclusiv la o firmă care își desfășoară activitatea în afara unei locuințe, care nu are intrare deschisă pentru public.

Pe lângă costurile de transport se va aplica o taxă de 2,00 EUR per expediție.

Corectarea Adresei

Dacă s-a făcut o greșeală în adresă și dacă adresa corectă este în aceeași țară de destinație, UPS va face tot posibilul să găsească adresa corectă și să livreze expediția.

Pe lângă costurile de transport se va percepe de la expeditor o taxă de 5,50 EUR per expediție.

Manipularea Specială a Expedițiilor Nelivrabile

Pentru toate expedițiile pe teritoriul UE și pentru toate expedițiile interne, dacă UPS a luat toate măsurile pentru a livra o expediție, dar nu a reușit să o livreze, expediția va fi returnată automat prin serviciul nostru UPS Standard (acolo unde este disponibil). Costurile de retur, care includ transportul și taxa suplimentară de combustibil, vor fi facturate către expeditor, cu excepția expedițiilor interne nelivrabile, pentru care plătitorul costurilor inițiale va fi cel facturat.

Costuri de transport corespunzătoare pentru primire.

Pentru toate expedițiile în afara UE, UPS va contacta expeditorul și va procesa expediția în modul indicat de acesta. Expeditorul va plăti costurile de transport, precum și o taxă suplimentară pentru procesarea fiecărei asemenea expediții nelivrabile.

Se aplică o taxă de 4,50 EUR pentru fiecare expediție nelivrabilă, pe lângă costurile de transport.

Destinatarul/Terțul Refuză să Plătească

Această taxă se aplică atunci când expeditorul alege ca destinatarul sau terțul să achite costurile de transport și plătitorul desemnat refuză să plătească.

În acest caz, pe lângă costurile de transport, expeditorul va achita o taxă de 8,50 EUR per expediție, plus orice alte sume ce revin în urma neplății.

Plată Întârziată

Noi vă vom trimite o factură pentru serviciile pe care le-am furnizat. Pe factură va fi specificată o dată pentru efectuarea plății. Dacă nu primim suma datorată înainte sau la acea dată, ne rezervăm dreptul să aplicăm penalizări. Procentul de penalizare (determinat de valorile curente) este indicat pe factură.

Rata de Schimb Valutar

Costurile de transport în contul plătitorului exprimate în valută străină vor fi convertite în moneda locală, folosindu-se rata de schimb săptămânală garantată pe plan bancar internațional.

În plus, se aplică un comision de schimb valutar de 0,75% din suma convertită.

Taxa pentru Plata Taxelor aferente Vămuirii

Pentru expedițiile în afara UE, când plătitorul taxelor și impozitelor aferente vămuirii nu se află în țara de destinație.

Se va aplica o taxă de 15,00 EUR părții care achită costurile de transport.

Taxa pentru Manipulare Suplimentară1

Acest serviciu, cu taxa aferentă, se aplică în următoarele cazuri: • Oricărui articol care se află într-un ambalaj de metal sau lemn. • Oricărui articol cu formă cilindrică, ca de exemplu bidoane, tobe, găleți, sau cauciucuri, care nu sunt împachetate în întregime într-un ambalaj de carton ondulat. • Oricărui colet a cărui latură cea mai lungă depășește 150 cm sau a cărui următoare latură, ca și lungime, depășește 76 cm. • Oricărui colet cu o greutate reală mai mare de 32 kg. • Fiecărui colet dintr-o expediție multiplă în care greutatea medie pe colet este mai mare de 32 kg, iar greutatea fiecărui colet nu este specificată pe scrisoarea de trăsură sau în sistemul automat de expediere UPS folosit.

Pe lângă costurile de transport se aplică o taxă de 2,15 EUR per colet.

UPS își rezervă, de asemenea, dreptul de a aplica taxa pentru serviciul de manipulare suplimentară pentru orice colet, care, în opinia UPS, necesită manipulare suplimentară. Taxa pentru manipulare suplimentară nu se aplică în cazul în care se percepe Taxa pentru Colete Mari.

1

Taxa pentru Colete Mari1

Un colet este considerat a fi „Colet Mare” atunci când lungimea plus circumferința [circumferința = (2 x lățimea) + (2 x înălțimea)], luate împreună, depășesc 330 cm, însă nu depășesc dimensiunea maximă UPS de 419 cm. Coletele mari fac obiectul unei greutăți minime taxabile de 40 kg. În plus, se va aplica Taxa pentru Colete Mari.

Pe lângă costurile de transport, se aplică o taxă de 35,00 EUR per colet.

Peste Limitele Maxime

Coletele cu o greutate reală mai mare de 70 kg, sau care depășesc 270 cm în lungime, sau care depășesc un total de 419 cm în lungime și circumferință [circumferința = (2 x lățimea) + (2 x înălțimea)], luate împreună, nu sunt acceptate pentru transport. Dacă astfel de colete sunt identificate în sistemul UPS al coletelor de mici dimensiuni, atunci se va aplica o taxă suplimentară. Taxa suplimentară pentru Colete Mari se aplică, de asemenea, coletelor care depășesc 419 cm în lungime și circumferință luate împreună.

Se va factura suma de 35,00 EUR per colet, suplimentar la costurile de transport.

Datorită operațiunilor de manipulare suplimentară și a întârzierilor care pot apărea în consecință în procesarea expedițiilor, UPS nu oferă în cazul acestora garanția de restituire a taxelor de transport. Prin urmare, UPS nu restituie taxele de transport dacă expedițiile cărora le-a fost aplicată Taxa pentru Manipulare Suplimentară sau Taxa pentru Colete Mari nu sunt livrate în timpul de tranzit programat în mod normal.

Notă Toate costurile suplimentare și cele pentru serviciile facultative sunt publicate fără taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard. Pentru alte taxe suplimentare, vă rugăm să vizitați site-ul nostru www.ups.com.

SE RVICII SUP L IME NTA R E

Serviciul de Livrare Rezidențială

32

Ce alte servicii UPS sunt disponibile? Supply Chain Solutions

Ca lider global, UPS oferă un portofoliu cuprinzător de servicii de logistică și distribuție, de transport marfă, de logistică integrată, de proiectare și planificare a lanțului de distribuție.

Servicii de Transport Marfă Pe calea aerului sau pe apă, UPS poate oferi servicii de transport marfă pe fiecare culoar comercial important.

UPS Transport Aerian de Marfă

Am făcut ca transporturile aeriene în jurul lumii să fie mai simple ca niciodată, cu un portofoliu cuprinzător de servicii de transport aerian global care să se potrivească cu necesitățile dvs. în ceea ce privește timpul petrecut în tranzit.

1

Vă oferim posibilitatea de a expedia și de a urmări transportul dvs. în sistem „de la ușă la ușă”, chiar de la biroul dvs., utilizând tehnologia UPS și punând în acțiune forța întregii noastre rețele.

Timpi de tranzit

Serviciu UPS

Caracteristici

Timp de tranzit de 1-3 zile lucrătoare, în funcție de destinație

UPS Air Freight Direct®

• • • •

De la aeroport la aeroport Programare într-o anumită zi În întreaga lume Preluare, livrare și vămuire opționale

Timp de tranzit de 3-5 zile lucrătoare, în funcție de destinație

UPS Air Freight Consolidated®

• • • •

De la aeroport la aeroport Programare într-o anumită zi În întreaga lume Preluare, livrare și vămuire opționale

Vizitați www.ups.com pentru detalii cu privire la garanția de restituire a taxelor de transport, disponibilitatea serviciului, timp de livrare garantat, solicitarea unei preluări sau pentru a vizualiza rubrica „Termeni și condiții de transport aerian UPS („Termeni”) pentru servicii UPS de transport aerian în Statele Unite, Canada și internațional”.

S E R V I C I I Ș I T AX E S U P L I M E N T AR E

33

UPS Transport Maritim de Marfă

UPS Supply Chain Solutions® operează atât ca Expeditor, cât și ca Transportator comun care nu operează nave (NVOCC) și se află în postura unică de a acționa ca sursă singulară pentru transporturile dvs. transoceanice.

Puteți alege dintre serviciile noastre în funcție de necesitățile dvs. cu privire la timpul alocat transportului, dimensiunea încărcăturii și ruta dorită.

Full container load (FCL)

• • • • •

Less-than-container load (LCL)

• Rețea globală de centre de consolidare și de locuri de îmbarcare • Transporturi în zile fixe • Serviciu „de la ușă la ușă”

Încărcătură ne-containerizată (Breakbulk)

• Transporturi de marfă care depășesc dimensiunile unui container • Angajați experți

Maritim-Aerian

• Soluții adaptate care combină viteza transportului aerian cu economicitatea transportului maritim • Un singur document de transport și factură pentru transport

Spațiu asigurat pe toate liniile comerciale importante Transporturi sigure, de mai multe ori pe săptămână Serviciu „de la ușă la ușă” Conectare electronică pentru schimbul de informații cu operatorii de nave Nicio cerință privind cantitatea minimă

SE RVICII SUP L IME NTA R E

Logistică Integrată Expertiza logistică a UPS se extinde dincolo de rețelele de transport și intră în lanțul de aprovizionare mai larg. Vă putem ajuta să proiectați, să construiți și să obțineți un beneficiu maxim din lanțul dvs. de aprovizionare. Serviciile noastre sunt sprijinite de sisteme IT de ultimă generație, oferind o integrare efectivă între dvs. și furnizorii dvs., asigurând vizibilitatea stocului și a expedițiilor în punctele cheie din lanț.

Distribuția și Onorarea Comenzilor Reduceți timpii totali de procesare, prin serviciile noastre de distribuție și de onorare a comenzilor, care includ operațiuni de cross dock, preluare și ambalare, pregătirea kiturilor de produse, asamblare finală, configurare și pregătire a mărfii pentru vânzare. UPS deține, de asemenea, peste 3 milioane de mp de spații de distribuție și depozitare și aproximativ 1.000 de locații în peste 120 de țări. Aceasta vă permite organizarea unei perioade optime de inventar, ceea ce asigură un tranzit mai rapid și costuri de transport mai reduse pe ansamblu.

Servicii Post-Vânzare Rețeaua noastră globală de servicii de logistică, cuprinzând 950 de locații de depozitare, a fost concepută să mărească viteza de transport în cadrul lanțului de distribuție cu ajutorul opțiunilor same-day carrier și next-flight-out. Beneficiați oricând de vizibilitatea produselor, având disponibil online informațiile despre inventarul componentelor, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Împreună cu serviciile noastre de logistică în sens invers, rezultatul general constă în viteză sporită, flexibilitate și eficiență operațională.

Mai multe informații Pentru orice informații suplimentare privind serviciile noastre legate de lanțul de aprovizionare și disponibilitatea acestora sau pentru a obține o cotație, vă rugăm să contactați reprezentantul local de vânzări sau biroul UPS Supply Chain Solutions la telefon 021 350 92 03. De asemenea, ne puteți vizita la www.ups.com.

34

Ce alte servicii UPS sunt disponibile? UPS Import Control®

UPS Import Control • 3 UPS Collection Attempts – Acest serviciu vă permite să Vă permite trimiterea etichetelor gestionați preluarea, planificarea de expediere și a facturilor și facturarea importurilor dvs. comerciale către UPS, care apoi din peste 100 de țări. Folosind va face trei încercări de preluare o tehnologie avansată, puteți a coletului. În cazul în care coletul controla aspecte esențiale privind nu poate fi preluat nici după a importurile, inclusiv documentația treia încercare, curierul UPS va vamală, timpul de livrare și opțiunile lua documentele înapoi, urmând de facturare. Serviciile includ: ca dvs. să resolicitați serviciul. 6,00 EUR per colet, pe • Print Label – lângă costurile de transport Creați etichete de expediere și corespunzătoare. facturi comerciale pentru exportatorii • Commercial Invoice Removal – dvs., ceea ce vă permite efectiv Vă permite expedierea directă specificarea serviciului UPS și către beneficiarii terți fără a a caracteristicilor expedițiilor, dezvălui valoarea bunurilor. preluând astfel controlul asupra 13,55 EUR per expediție, pe costurilor și timpilor de livrare. Gratuit, pe lângă costurile de lângă costurile de transport transport corespunzătoare. corespunzătoare. • Electronic Label – Creați etichete de expediere și facturi comerciale electronice, pe care le puteți transmite cu ușurință pe email către exportatorii dvs. 1,10 EUR per colet, pe lângă costurile de transport corespunzătoare. • Prints and Posts Label – UPS va crea etichetele de expediere și facturile comerciale pe care le va trimite prin poștă către exportatorii dvs. 3,30 EUR per colet, pe lângă costurile de transport corespunzătoare. • 1 UPS Collection Attempt – Vă permite trimiterea etichetelor de expediere și a facturilor comerciale către UPS, care apoi va face o încercare de preluare a coletului. În cazul în care curierul nu poate prelua coletul, va lăsa documentele la exportatorul dvs. 4,50 EUR per colet, pe lângă costurile de transport corespunzătoare.

Mai multe informații Dacă doriți să aflați mai multe informații cu privire la oricare dintre aceste servicii, vă rugăm vizitați www.ups.com. sau contactați pe reprezentantul dvs. de vânzări.

UPS Import Control este disponibil ca opțiune în cadrul sistemelor de expediere UPS, cum ar fi UPS Internet Shipping, UPS CampusShip, Setul Resurselor de Dezvoltare UPS și cea mai recentă versiune WorldShip.

UPS Trade Direct

World Ease®

UPS Trade Direct Air Gestionați cu eficiență operațiunile urgente de transport aerian de marfă pe coridoarele comerciale importante din Asia și America de Nord. Cu Trade Direct Air, expedițiile sunt consolidate și se deplasează rapid și uniform de la o singură origine către mai mulți furnizori cu amănuntul sau către consumatorii finali. Produsele noi și mărfurile de mare valoare ajung mai repede pe piață, în timp ce costurile de manipulare sunt reduse în acest mod.

World Ease World Ease vă permite să grupați mai multe expediții, indiferent dacă serviciile alese sunt similare sau diferite, și care sunt destinate unei singure țări, într-o singură expediție „master”, pentru a permite o vămuire consolidată, având un singur importator al mărfurilor. Disponibil pe bază de contract pentru exporturi în peste 70 de țări din întreaga lume pentru clienții care utilizează WorldShip sau sistemul host-to-host. World Ease nu este disponibil pentru expedițiile între țările membre UE.

UPS Trade Direct Ocean Transportați eficient marfa pe culoarele comerciale navigabile importante din Asia și din America de Nord. Trade Direct Ocean este o soluție „de la ușă la ușă” complet integrată, care poate economisi până la 20 de zile de inventar. Încă de la prima expediție, veți reduce costurile, veți câștiga mai mult control și veți observa scurtarea timpului de plasare pe piață a produselor.

World Ease asigură • Port de Intrare predeterminat • Timpi de tranzit definiți • Nicio taxă neprevăzută – plățile sunt definite și cunoscute • Vizibilitate completă pe parcursul expedierii • Integrare completă cu sistemele utilizate în cadrul firmei expeditoare • Procesare simplificată a transportului – toată documentația necesară este generată automat de WorldShip, sau de un sistem host-to-host.

S E R V I C I I Ș I T AX E S U P L I M E N T AR E

35

Cum vă poate ajuta UPS la întocmirea formalităților vamale? Servicii UPS de intermediere a formalităților vamale Asigurați-vă că expedițiile dvs. trec granițele rapid și sosesc la timp. Zilnic, UPS gestionează în siguranță milioane de formalități vamale în lumea întreagă. Experiența și cunoștințele noastre globale vă pot ajuta să respectați reglementările locale și să evitați întârzierile cauzate de formalitățile vamale.

În plus, la nivel european, UPS a obținut sau este în curs de obținere a certificării de Operator Economic Autorizat (Authorised Economic Operator – AEO), fiind un partener internațional flexibil și de încredere din cadrul lanțului de distribuție. Această acreditare UE înseamnă că expedițiile UPS sunt urmărite rapid prin vamă, ajutându-ne să accelerăm viteza lanțului dvs. de distribuție.

Serviciu

Serviciile de vămuire obișnuite sunt furnizate gratuit; serviciile vamale speciale sunt prezentate mai jos.

Descriere

Taxă

Atunci când sunt necesare activități suplimentare, care nu sunt de rutină, în vederea admiterii mărfurilor în țară, serviciile selectate pot fi efectuate de către UPS la solicitarea importatorului.

Pentru tarife sau informații suplimentare, vă rugăm să contactați centrul pentru relații cu clienții la numerele de telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

Clienții sunt responsabili pentru efectuarea plății drepturilor vamale. UPS poate plăti anticipat în contul clientului diferitele taxe și impozite, precum și alte speze guvernamentale. Se va aplica un comision pe baza sumei plătite în avans.

Minim 12,50 EUR sau 2% din suma achitată în avans.

Date speciale

Alte servicii vamale suplimentare Alte servicii

Comision pentru plata drepturilor vamale la destinație

SE RVICII SUP L IME NTA R E

Mai multe informații Sfat pentru economisirea timpului Pentru mai multe informații despre reglementările vamale și de intermediere vamală, puteți consulta www.ups.com/globaladvisor (informațiile sunt disponibile numai în limba engleză).

Pentru informații suplimentare referitoare la formalitățile vamale sau la tarife, vă rugăm vizitați www.ups.com sau contactați centrul nostru pentru relații cu clienții, la numărul 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

Notă Toate costurile suplimentare și cele pentru serviciile facultative sunt publicate fără taxe. Atunci când este cazul, taxa pe valoarea adăugată este percepută la cota standard.

36

Cum vă poate ajuta UPS la întocmirea formalităților vamale? UPS Paperless® Invoice

UPS FTZ Facilitator®

UPS Paperless Invoice Acest serviciu vă permite să trimiteți electronic factura comercială atunci când efectuați expediții internaționale.

UPS FTZ Facilitator Acest serviciu le oferă importatorilor și exportatorilor posibilitatea de a utiliza UPS pentru efectuarea expedițiilor internaționale „cu garanție” către și dintr-o Zonă de Comerț Liber (Free/Foreign Trade Zone – FTZ) internațională.

UPS este primul transportator care oferă facturare electronică pentru expediții internaționale. Este o altă modalitate prin care puteți utiliza tehnologia pentru a integra procesarea comenzilor, pregătirea expediției și, acum, datele facturii comerciale, activitatea dvs. devenind astfel mai eficientă. Prin urmare, nu este necesar să tipăriți și să anexați mai multe exemplare ale facturilor tipărite pe hârtie, expedițiilor efectuate către destinații în care birourile vamale au posibilitatea de a accepta facturile electronice. Orice companie, indiferent de mărime sau de domeniul de activitate, poate utiliza UPS Paperless Invoice. Un avantaj excelent îl reprezintă faptul că acest serviciu este gratuit. Tot ce trebuie să faceți este să vizitați www.ups.com și să vă conectați cu ID-ul My UPS. Nu aveți nevoie decât de un număr de cont UPS și de imaginea digitală a semnăturii și antetului companiei dvs. Totodată, este posibil să aveți nevoie de datele pentru facturare. Odată ce ați finalizat procesul de înregistrare, veți putea expedia cu UPS Paperless Invoice în termen de 24 de ore. Serviciul UPS Paperless Invoice funcționează perfect pentru sistemele UPS de expediere – WorldShip, UPS CampusShip și UPS Internet Shipping.

Acest lucru permite expedierea bunurilor către și dintr-o FTZ fără utilizarea altor furnizori de servicii de transport. Existența unui singur furnizor de servicii de transport permite importatorilor și exportatorilor să îmbunățească vizibilitatea și urmărirea transporturilor și să reducă apariția erorilor și costurilor asociate utilizării mai multor furnizori de servicii de transport. Procesul este într-adevăr foarte simplu. Importatorii vor alege UPS FTZ Facilitator pentru a direcționa expedițiile care urmează a fi livrate, cu garanție, către o FTZ desemnată, în loc să fie vămuite. Pe de altă parte, exportatorii vor alege UPS FTZ Facilitator pentru a expedia bunuri cu garanție dintr-o FTZ către o destinație internațională. Prin urmare, indiferent dacă importați sau exportați, acest serviciu vă poate ajuta să trimiteți transporturi oriunde cu încredere. De asemenea, UPS FTZ Facilitator vă oferă acces în prealabil la documentația de expediere disponibilă pe site-ul UPS de alertare a formalităților de import, pentru agentul dvs. vamal și pentru operatorul FTZ (www.ups.com/import).

Servicii disponibile Unele opțiuni de servicii nu sunt disponibile din toate originile și/sau pentru toate destinațiile. Pentru a afla disponibilitatea serviciilor, vizitați www.ups.com sau contactați reprezentantul dvs. UPS de vânzări.

Notă Serviciile UPS Paperless Invoice și UPS FTZ Facilitator sunt disponibile pe bază contractuală.

37

SECȚIUNEA 1 Alegerea Serviciului Potrivit

Pagina 2

SECȚIUNEA 2 Calcularea Tarifului – Trimitere

Pagina 9

SECȚIUNEA 3 Calcularea Tarifului – Primire

Pagina 17

SECȚIUNEA 4 Servicii și Taxe Suplimentare

Pagina 25

SECȚIUNEA

5

Informații de Referință Această secțiune conține informații despre: • Opțiuni de plată • Articole interzise și restricții privind serviciile • Garanția de restituire a taxelor de transport • Răspundere • Termenii și Condițiile privind serviciile poștale prestate de UPS • Termenii și Condițiile privind Transportul coletelor de mici dimensiuni

38

OPȚIUNI DE PLATĂ

Ce opțiuni de plată sunt disponibile? UPS are disponibile opțiuni de plată diferite, astfel încât fiecare client o poate alege pe cea mai potrivită necesităților sale. Vă rugăm să consultați tabelul de mai jos pentru opțiunea cea mai potrivită. Ce anume se facturează

Cine plătește

Aria de acoperire

Comentarii

Costuri de transport

Expeditorul

Toate destinațiile

• Se aplică tarifele pentru trimitere.

Destinatarul

Toate originile

• Se aplică tarifele pentru primire din țara de destinație. • Pentru expedițiile Standard din cadrul UE, este necesar un număr valid de cont UPS al destinatarului. Pentru toate celelalte expediții, este necesar un număr de cont valid pentru expeditor sau destinatar.

Terțul se află în • Țara expeditorului • Țara destinatarului • Țară terță

Toate originile și destinațiile

• Tarifele pentru trimitere se vor aplica cu excepția cazului în care terțul se află în țara destinatarului. • Este necesar un număr valid de cont UPS. • În cazul în care expedițiile interne și cele din UE sunt facturate către o terță parte, aflată în altă țară (UE sau non-UE), atunci terța parte trebuie să fie o companie și trebuie să aibă document TVA valid sau un ID de taxare (cod unic de înregistrare) în evidențele UPS.

Ce anume se facturează

Cine plătește

Aria de acoperire

Comentarii

Drepturi vamale

Expeditorul

Disponibile pentru expediții în afara UE sau când bunurile nu sunt în liberă circulație în interiorul UE.

• Este necesar un număr valid de cont UPS. • Nu se aplică expedițiilor de plicuri și documente (fără valoare comercială).

Destinatarul

Disponibile pentru expediții în afara UE sau când bunurile nu sunt în liberă circulație în interiorul UE.

• Nu se aplică expedițiilor de plicuri și documente (fără valoare comercială).

Terțul localizat în • Țara expeditorului • Țara destinatarului • Țară terță

Disponibile pentru expediții în afara UE sau când bunurile nu sunt în liberă circulație în interiorul UE.

• Este necesar un număr valid de cont UPS. • Nu se aplică expedițiilor de plicuri și documente (fără valoare comercială). • Expedițiile cu origine non-UE către o destinație non-UE vor fi facturate cu TVA în cazul în care terța parte se află într-o țară UE.

Informații generale UPS își rezervă dreptul de a sista livrarea în vederea obținerii unei plăți, în circumstanțe corespunzătoare. Perioada de valabilitate a facturii: Toate facturile se consideră acceptate așa cum au fost emise, cu excepția cazului în care solicitările de modificare a facturii se primesc în scris la UPS în decursul a 90 de zile de la data facturii. Pentru a afla opțiunile de plată disponibile în locația dvs. de expediere, vă rugăm să contactați Centrul UPS pentru relații cu clienții la telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

INTERDICȚII ȘI RESTRICȚII

39

Articole interzise și restricții privind serviciile

• • • • • • •

• • • •

• • • • • •

Imitații de bijuterii și ceasuri: bijuterii și ceasuri pentru care prețul cu amănuntul este mai mic de 150 USD per articol și care nu conțin metale și/sau pietre prețioase

Efectele personale includ, în general, articole proprii expeditorului, destinate pentru uz personal și care îi aparțin de cel puțin 6 luni. Definiția exactă a efectelor personale (care are la bază reglementările vamale în vigoare) diferă de la o țară la alta. Pentru informații suplimentare, contactați Centrul local UPS pentru relații cu clienții. Bagaje neînsoțite înseamnă valize, sacoșe, rucsacuri, serviete și alte bagaje similare, indiferent de conținut (fac excepție cele care pot fi expediate dacă sunt goale, neîncuiate și ambalate corespunzător conform indicațiilor UPS). De asemenea, sunt interzise: bunurile care circulă cu carnet ATA și toate exporturile și importurile temporare; bunurile care circulă prin FCR, FCT și CAD (Cash Against Document); expediții cu vicii inerente, care prin natura lor pot compromite, aduce prejudicii sau dăuna persoanelor, mărfurilor și echipamentelor; bunurile al căror transport este interzis prin lege în țara de origine, de tranzit sau de destinație (de ex. fildeș și obiecte din fildeș); bunuri care presupun aplicarea accizelor vamale (de ex. băuturi alcoolice) sau care necesită facilități speciale, măsuri de siguranță sau permis de liberă trecere. Conform legislației în vigoare, anumite bunuri pot fi transportate numai în condiții stabilite în prealabil și anumite bunuri sunt interzise la transportul aerian (de ex. lichide în ambalaje de sticlă).

Expedierea articolelor interzise în baza unui contract cu UPS Anumite articole menționate ca interzise vor fi acceptate de UPS pe baza unui contract cu expeditorii dacă au volume regulate și în măsura în care se respectă toate reglementările în vigoare.

• • • • • •

Articolele pe care le putem transporta respectând anumite condiții sunt următoarele: Băuturi alcoolice Mărfuri perisabile Plante Semințe Substanțe biologice Tutun și produse din tutun Nu toate mărfurile pot să fie expediate în toate țările. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să sunați la telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800 sau să contactați pe reprezentantul dvs.UPS.

INFO RMA Ţ II DE R E FE R INŢ Ă

1

Articole interzise Următoarele articole sunt interzise a fi expediate în toate țările deservite de UPS (cu excepția unui contract specific): Animale vii Arme de foc Articole de valoare excepțională (de ex. opere de artă, antichități, pietre prețioase, aur și argint) Bagaje neînsoțite Bani, articole negociabile și cărți de credit preplătite Băuturi alcoolice Bijuterii și ceasuri (nu și imitațiile de bijuterii și ceasuri) care depășesc 500 USD sau echivalentul în moneda locală per colet1 Blănuri Efecte personale (excepție: către S.U.A. din toate locațiile) Fildeș și obiecte din fildeș Mărfuri/Materiale periculoase (conform normelor IATA pentru Express și Expedited și normelor ADR pentru Standard) Mărfuri perisabile Materiale pornografice Piei de animale (sălbatice) Plante Semințe Tutun și produse din tutun

40

Articole interzise și restricții privind serviciile

Băuturi alcoolice UPS oferă un program de expediere alcool, care le permite clienților să expedieze băuturi alcoolice, cu un conținut de alcool sub 70%, pe teritoriul anumitor țări și între acestea. Cu toate că este necesar un contract cu expeditorii din industria alcoolului, eligibilitatea poate fi stabilită pe loc, iar clienții pot iniția imediat expedierea. Băuturile alcoolice pot fi transportate, fie cu accizele achitate, fie cu suspendarea taxei. Însă, acestea trebuie să aibă un conținut de alcool sub 70% și trebuie să se afle în recipiente cu o capacitate de maxim 5 litri. UPS acceptă expediții interne cu băuturi alcoolice în următoarele țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania. Alcoolul poate fi transportat și între statele membre UE, cu excepția Finlandei și Suediei. Sunt excluse zonele care nu fac parte din zona vamală UE sau din sistemul comun UE pentru Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA). Băuturile alcoolice cu taxa suspendată nu pot fi transportate pe teritoriul Letoniei sau al Maltei sau dinspre aceste țări. Coletele care conțin băuturi alcoolice trebuie să aibă menționată clar denumirea „alcoholic beverages” (băuturi alcoolice) pe eticheta de expediere, pe scrisoarea de trăsură sau pe alte documente de transport.

2

Băuturile alcoolice nu vor fi incluse într-o expediție care conține produse nealcoolice. În plus, coletele care conțin băuturi alcoolice trebuie separate fizic de alte colete, atunci când sunt pregătite pentru colectare de către UPS. UPS este de acord să livreze băuturi alcoolice numai adulților. Prin urmare, dacă expediați alcool către o adresă rezidențială, trebuie să selectați opțiunea „Solicitarea Semnăturii unui Adult” (vă rugăm să consultați pagina 30 din acest Ghid). Produsele precum alcoolul se supun regimului de accize în toate statele membre UE. Prin urmare, sunt necesare documente specifice sau mărci/timbre fiscale pentru însoțirea tuturor expedițiilor internaționale și a unor expediții interne. Vă rugăm să rețineți că UPS nu obține în mod automat semnătura destinatarului pe documentele privind accizele și nici nu returnează în mod automat aceste documente expeditorului. Informații detaliate cu privire la regimul accizelor sunt publicate de către Comisia Europeană și pot fi găsite online2. De asemenea, puteți să vă contactați reprezentantul de vânzări și să-i solicitați, pentru detalii suplimentare, broșura emisă de UPS cu privire la expedierea alcoolului.

La momentul tipăririi, adresele actualizate de pe internet erau următoarele: http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/excise_duties/gen_overview/index_en.htm http://europa.eu/legislation_summaries/taxation/l31018_en.htm

Obligații generale Expeditorul are sarcina de a respecta reglementările guvernamentale sau legislația în vigoare din fiecare țară. Expedițiile pot fi supuse inspecției și pot să apară eventuale întârzieri datorate autorității vamale sau altor autorități guvernamentale. Ne rezervăm dreptul de a refuza sau de a suspenda transportul coletelor pentru care nu sunt precizate datele de contact ale expeditorului și destinatarului, precum și transportul bunurilor care, în opinia noastră, nu întrunesc condițiile specifice de transport sau nu sunt descrise, clasificate sau ambalate în mod corespunzător și nu sunt etichetate conform cerințelor de transport impuse și nu sunt însoțite de documentația necesară.

Mărfuri Periculoase UPS aderă la reglementările transportului aerian stabilite de International Air Transport Association (IATA) și la reglementările transportului rutier concepute de UN ADR și nu acceptă mărfuri periculoase în sistemul său – național sau internațional. Pentru transportul rutier se aplică și reglementările naționale locale. Firmele care expediază mărfuri periculoase fără etichetare, documentație și ambalare corespunzătoare pot suporta amenzi financiare și penale considerabile. De asemenea, când expediați cu UPS este important să vă reamintiți următoarele:

1 Dacă reutilizați ambalaje, vă rugăm Nu vom transporta bunuri care să vă asigurați că toate etichetele sunt interzise prin lege sau prin vechi au fost îndepărtate. Existența reglementări ale guvernelor federale, oricărei etichete de tip Mărfuri de stat sau locale din țările de origine periculoase pe un colet va determina sau de destinație, sau care pot să reținerea și inspecția expediției, încalce orice legi privind exportul, generând întârzieri ale serviciului importul sau alte legi care se aplică și inconveniente, atât pentru dvs., în acest caz, sau care periclitează cât și pentru clientul dvs. siguranța angajaților, agenților și subcontractorilor sau mijloacelor 2 Dacă expediați bunuri care pot de transport, sau care, în opinia fi considerate mărfuri potențial noastră, pot compromite, aduce periculoase, dar în realitate nu sunt – prejudicii, sau dăuna altor bunuri și din cauza denumirii neobișnuite, echipamente sau care nu se pretează a modului în care arată etc., din punct de vedere economic este în avantajul dvs. să declarați sau operațional la transport. cu exactitate în documentația de expediere că bunurile „nu sunt clasificate ca mărfuri periculoase”. Acest lucru va garanta că expediția nu va fi întârziată în mod inutil. Orice declarație incorectă poate conduce la amenzi considerabile pentru expeditor.

INTERDICȚII ȘI RESTRICȚII

Restricții privind serviciile UPS nu livrează la căsuțe poștale și nu efectuează preluări de la căsuțe poștale. Valoarea maximă sau valoarea declarată a unui colet este de 50.000 USD sau echivalentul în moneda locală. Valoarea maximă sau valoarea declarată pentru fiecare colet cu bijuterii sau ceasuri (nu și imitații de bijuterii și ceasuri1) este de 500 USD sau echivalentul în moneda locală. Serviciul COD (colectare la livrare) este oferit în România, pe teritoriul UE, în Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Valoarea maximă COD care poate fi încasată/colectată pentru fiecare colet este de 50.000 USD sau echivalentul în moneda locală, atunci când se utilizează cecul ca modalitate de plată.

Valoarea maximă sau valoarea declarată pentru fiecare colet într-o expediție internațională UPS 1 Attempt Returns Plus sau UPS 3 Attempts Returns Plus este de 50.000 USD; cu condiția ca pentru fiecare astfel de expediție cu o valoare reală sau declarată de peste 999 USD, expeditorul va trebui să furnizeze un document care să ateste această valoare și să se asigure că documentul va fi semnat de către curierul UPS la momentul preluării expediției. Dacă acest document nu este furnizat și semnat, atunci valoarea maximă sau valoarea declarată a fiecărei astfel de expediții este limitată la 999 USD.

Limite de greutate și de dimensiuni UPS a stabilit anumite limite de greutate și dimensiuni pentru coletele ce se pot expedia prin toate serviciile UPS. Restricțiile de mai jos se aplică doar coletelor individuale. Nu există limită pentru greutatea totală a expediției sau pentru numărul de colete dintr-o expediție multiplă.

Coletele care cântăresc peste 25 kg necesită o etichetă specială pentru colete grele. Coletele cu un raport mare dimensiune/greutate pot avea o greutate volumetrică mai mare decât greutatea reală. În acest caz, UPS va factura pe baza greutății volumetrice. Coletele care necesită manipulare suplimentară pot face obiectul aplicării Taxei pentru Manipulare Suplimentară.

Greutatea maximă (greutatea reală) a unui colet este de 70 kg2. Lungimea maximă a unui colet este de 270 cm.

Coletele care depășesc anumite restricții de dimensiune, dar care nu depășesc dimensiunea maximă UPS per colet, pot face obiectul aplicării Taxei pentru Colete Mari.

Dimensiunea maximă a unui colet este de 419 cm, considerând lungimea și circumferința luate împreună.

Pentru a afla echivalentul în moneda locală, contactați Centrul UPS pentru relații cu clienții la telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

Coletele care depășesc limitele UPS privind greutatea și dimensiunea nu sunt acceptate pentru transport. Dacă sunt identificate în sistemul UPS pentru colete mici, acestea vor face obiectul aplicării taxei Peste Limitele Maxime.

Lungimea este cea mai mare latură a unui colet sau a unui obiect.

Valoarea maximă în numerar acceptată de UPS de la un singur destinatar pentru un singur expeditor, pe zi, este de 5.000 USD sau echivalentul în moneda locală (maxim 750 EUR în Franța). Valoarea maximă sau valoarea declarată pentru fiecare colet într-o expediție internă UPS 1 Attempt Returns Plus este de 999 USD și de 50.000 USD sau echivalentul în moneda locală în cazul unei expediții interne UPS 3 Attempts Returns Plus.

41

Lg

Circumferința se definește ca (2 x lățimea) + (2 x înălțimea).

L

2

1

Imitații de bijuterii și ceasuri: bijuterii și ceasuri pentru care prețul cu amănuntul este mai mic de 150 USD per articol și care nu conțin metale și/sau pietre prețioase

Limitele enumerate mai sus se aplică celor mai multe colete și destinații, dar există unele diferențe în funcție de restricțiile locale din anumite țări. Pentru detalii, vă rugăm să contactați Centrul UPS pentru relații cu clienții la telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800.

INFO RMA Ţ II DE R E FE R INŢ Ă

Î

42

Garanția UPS de restituire a taxelor de transport

Garanția de restituire a taxelor de transport Pentru anumite servicii și destinații selectate, UPS oferă gratuit o garanție de restituire a taxelor de transport. Pentru a afla dacă aceasta se aplică expediției dvs., accesați instrumentul „Calcul Timp de Tranzit și Cost” de pe www.ups.com și introduceți detaliile expediției dvs. Alternativ, contactați Centrul UPS pentru relații cu clienții la telefon 021 233 88 77 sau 0372 125 800. În cazurile în care se aplică garanția de restituire a taxelor de transport, dacă nu reușim să efectuăm livrarea în timpul de tranzit aplicabil, noi vom rambursa sau vom credita (dvs. sau oricărei alte persoane care a plătit pentru transport), la cerere, valoarea netă a taxelor de expediere (sau, în cazul în care numai unele colete dintr-o expediție multiplă nu au fost livrate în timpul de tranzit aplicabil, partea proporțională a taxelor de expediere corespunzătoare acelor colete), adică valoarea taxelor de transport fără orice taxe suplimentare, TVA, taxe vamale, alte taxe sau impozite, cu condiția să fie îndeplinite următoarele:

a) documentația de expediere (inclusiv etichetele) trebuie să fi fost completată corect, iar coletul în discuție trebuie să poarte etichetele de hârtie produse de soluțiile online UPS de expediere, sau să fie în conformitate cu instrucțiunile UPS de ambalare; b) orice altă documentație cerută de țara de origine sau de destinație sau de orice țară de tranzit trebuie să fie completată integral și corect și inclusă împreună cu coletul; c) dacă este cazul, coletul trebuie să poarte o etichetă de rutare pentru Livrare Sâmbăta (pentru destinațiile care au disponibil acest serviciu); d) expediția trebuie să fi fost preluată de, sau prezentată la UPS, înainte de ora de preluare cea mai târzie specificată de UPS pentru livrarea garantată; e) cererea de restituire trebuie să fie trimisă la UPS, în scris sau prin telefon, în decurs de 15 zile de la data livrării planificate și să includă numele și adresa destinatarului, data expediției, greutatea coletului și numărul scrisorii de trăsură UPS; f) expediția nu a necesitat manipulare suplimentară sau nu a conținut colete de tip Colet Mare, așa cum este descris în secțiunea Servicii și Taxe Suplimentare din prezentul ghid.

Garanția nu se aplică atunci când livrarea întârziată rezultă din neconformitatea coletului cu restricțiile și condițiile stabilite în paragraful 3.1 din Termeni și condiții de transport (consultați pagina 46), din evenimente care sunt în afara controlului nostru (conform celor descrise în paragraful 6 din Termeni și condiții de transport (consultați pagina 47)) sau din cauza unei suspendări a transportului sau returului unui colet, așa cum se prevede în paragraful 3.3 din Termeni și condiții de transport (consultați pagina 46) sau din exercitarea de către UPS a unui drept de retenție, în conformitate cu Termenii și condițiile de transport, începând cu pagina 44. Pentru evitarea oricăror îndoieli, răspunderea UPS în legătură cu garanția de restituire a taxelor de transport este limitată la cele de mai sus, iar garanția nu constituie nicio formă de angajament sau de interpretare că expediția va sosi la un anumit moment.

GAR AN Ț I I Ș I R ĂS P U N D E R I

43

Răspunderea

Răspunderea în caz de pierdere, deteriorare sau întârziere În continuare sunt prezentate pe scurt, cu scop de informare, anumite prevederi relevante din Termenii și condițiile de transport UPS. Termenii, inclusiv cei aplicabili serviciilor poștale prestate de UPS, sunt definiți integral în paginile 44-47 și au prioritate în cazul în care există neconcordanțe față de prezentul rezumat.

Alte transporturi: Acolo unde nu se aplică regulile Convențiilor, noi vom plăti numai despăgubirea pentru pierdere, deteriorare sau întârziere a unui colet, cauzate de neglijența noastră și numai până la o valoare maximă echivalentă în moneda locală cu 100 USD per expediție, dar (ca în toate cazurile) pierderea trebuie dovedită. Pentru informații suplimentare, consultați termenii și condițiile noastre.

Transportul internațional: În cazul transportului internațional, se pot aplica regulile convențiilor internaționale: în special, Convenția de la Varșovia sau de la Montreal, în cazul transportului aerian și Convenția CMR în cazul transportului rutier. De asemenea, legile naționale din unele țări pot extinde regulile acestor convenții la transportul intern.

Puteți beneficia de o limită mai mare a răspunderii prin declararea unei valori mai mari a transportului pe documentația de expediere UPS și prin plata unei taxe suplimentare corespunzătoare. Dacă declarați o valoare mai mare pentru transport și plătiți taxa aplicabilă, atunci răspunderea UPS va fi limitată la daunele dovedite care nu depășesc suma astfel declarată (consultați secțiunea „Servicii facultative” la pagina 30).

Acolo unde se aplică, regulile Convențiilor de la Varșovia, Montreal și CMR guvernează și, în majoritatea cazurilor, vor limita răspunderea noastră în caz de pierdere, deteriorare sau întârziere a unei expediții. – limita stabilită de Convențiile de la Varșovia și Montreal este de obicei de 19 Drepturi Speciale de Tragere1 (DST) per kilogram de bunuri afectate – limita stabilită de Convenția CMR este de 8,33 DST per kilogram (dar limitată la valoarea taxelor de transport în caz de întârziere)

Drepturile Speciale de Tragere reprezintă o unitate de cont adoptată de Fondul Monetar Internațional. Valoarea curentă a unui DST se publică în mod regulat în publicațiile financiare importante.

Pe lângă cele de mai sus, orice procedură legală în legătură cu o expediție trebuie să înceapă și să ne fie adusă la cunoștință în cel mult opt luni de la livrare, sau (în caz de nelivrare) de la data programată a livrării. Dacă se aplică Convențiile de la Varșovia, Montreal sau CMR, limitele de timp pentru începerea procedurilor legale sunt mai lungi: pe scurt, 2 ani în cazul Convențiilor de la Varșovia și Montreal și 1 an (3 ani pentru gestionare inadecvată în mod deliberat din partea UPS) în cazul Convenției CMR.

Valoarea bunurilor în cauză nu va depăși în niciun caz 50.000 USD (500 USD în cazul bijuteriilor sau ceasurilor, altele decât imitațiile de bijuterii și ceasuri) sau echivalentul lor în moneda locală per colet dintr-o expediție, deoarece UPS nu oferă transport pentru bunuri cu valori peste aceste sume. Cu excepția cazurilor în care regulile Convențiilor sau alte legi obligatorii indică altceva, noi nu vom plăti despăgubiri pentru pierderi pur economice (precum pierderea de profituri, pierderea ocaziilor de afaceri sau pierderea de venit rezultată din pierderea folosinței), chiar dacă a fost declarată o valoare pentru expediția respectivă. De asemenea, nu vom fi răspunzători pentru deteriorarea sau pierderea ambalajului. INFO RMA Ţ II DE R E FE R INŢ Ă

1

Orice plângere împotriva UPS trebuie să ne fie adusă la cunoștință în scris cât mai repede posibil și, de asemenea, în perioada de timp corespunzătoare, definită în termenii și condițiile noastre. În anumite situații, regulile Convențiilor (dacă se aplică) pot permite depunerea unei plângeri împotriva UPS în afara acestor perioade de timp.

44

Termeni și condiții privind serviciile poștale prestate de UPS

1.

Introducere A. Acești termeni și condiții („termeni”) definesc baza în care UPS va oferi servicii poștale privind colete, documente și plicuri („colete”). B.

Termenul „UPS” reprezintă, iar contractul expeditorului va fi încheiat cu UPS ROMANIA SRL, cu sediul social în București, Calea 13 Septembrie, nr.81, bloc 77A, parter, sector 5, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului București sub nr.J40/6527/2000, CUI: RO13191000, cu adresa de corespondență la punctul de lucru din Otopeni, Jud. Ilfov, Str. Aurel Vlaicu, nr.11C. UPS ROMANIA este subsidiara Grupului UPS, iar întreaga răspundere pentru serviciile poștale angajate de UPS ROMANIA îi revine UPS ROMANIA.

C.

Atunci când serviciile poștale necesită transportul aerian care implică o destinație sau o oprire finală în afara țării de origine, se poate aplica Convenția de la Varșovia (pentru clarificarea acestor termeni, expresia „Convenția de la Varșovia” înseamnă (i) Convenția pentru unificarea anumitor norme legate de transportul aerian internațional, semnată la Varșovia la 12 octombrie 1929 sau (ii) acea Convenție amendată sau completată de orice protocol sau convenție suplimentară sau (iii) Convenția de la Montreal din 1999, fiecare aplicându-se după caz). Serviciile internaționale poștale care implică transporturi rutiere pot fi supuse prevederilor Convenției asupra contractului pentru transportul internațional rutier de bunuri, semnat la Geneva la 19 mai 1956 („Convenția CMR”), în măsura în care nu contravin legislației în vigoare.

D.

O trimitere poate fi expediată prin orice puncte intermediare de oprire pe care UPS le consideră potrivite. UPS poate angaja subcontractori pentru a duce la îndeplinire serviciile și contractele, atât în nume propriu cât și în numele personalului de deservire, agenților și subcontractorilor, fiecare dintre aceștia beneficiind de acești termeni. În cazul în care va angaja subcontractori, (inclusiv în cazul în care livrarea unei trimiteri poștale va fi efectuată de alți furnizori), UPS va răspunde întotdeauna față de client.

E.

Conform acestor termeni, „Scrisoare de trăsură” înseamnă o singură scrisoare de trăsură UPS sau înregistrările la aceeași dată, adresă și nivel de servicii în registrul de preluări. Toate coletele înregistrate pe aceeași Scrisoare de trăsură vor fi considerate ca o singură expediție.

2.

Aria de cuprindere a serviciilor Exceptând cazurile în care se încheie acorduri pentru servicii speciale, serviciile furnizate de UPS se limitează la preluarea, transportarea, vămuirea – unde este cazul – și livrarea trimiterii. Expeditorul recunoaște faptul că trimiterile sale vor fi cumulate cu cele ale altor expeditori în vederea realizării serviciilor și că UPS nu monitorizează operațiile de intrare și de ieșire ale fiecăror trimiteri la toate centrele de tranzit. UPS își rezervă dreptul de a refuza în mod necondiționat acceptarea oricărui colet care îi este prezentat pentru prestarea de servicii poștale.

3.

Condiții de prestare a serviciilor poștale Această secțiune definește diferite restricții și condiții care limitează și guvernează gama de servicii poștale oferite de UPS. De asemenea, explică ce consecințe apar în cazul în care expeditorul prezintă pentru expediere colete care nu îndeplinesc aceste cerințe. 3.1 Restricții și condiții privind serviciile UPS nu oferă servicii poștale pentru coletele care nu respectă restricțiile din paragrafele de la (i) la (iv) de mai jos. (i)

Coletele nu trebuie să cântărească mai mult de 31,5 kilograme (sau 70 lb) sau 70 kilograme (sau 150 lb) (în funcție de țara în care trimiterea este prezentată la UPS pentru expediere și de țara de destinație sau să depășească 270 centimetri (sau 108 inch) în lungime sau un total de 419 centimetri (sau 165 inch) în lungime și circumferință, în mod cumulat.

(ii)

Valoarea oricărui colet nu poate depăși echivalentul în moneda locală al sumei de 50.000 USD. În plus, valoarea oricăror bijuterii și ceasuri (cu excepția imitațiilor de bijuterii sau de ceasuri) dintr-un colet nu va depăși echivalentul în moneda locală a sumei de 500 USD.

(iii) Coletele nu trebuie să conțină nici unul din articolele interzise prevăzute de reglementările legale în vigoare, inclusiv de orice convenție internațională aplicabilă, articole de valoare neobișnuită (precum opere de artă, antichități, pietre prețioase, timbre, unicate, aur sau argint), bani sau instrumente negociabile (precum cecuri, cambii, obligațiuni, carnete de economii, carduri de credit preplătite, certificate de acțiuni sau alte titluri de valoare), arme de foc și obiecte periculoase. (iv) Coletele nu trebuie să conțină obiecte care pot pune în pericol viața oamenilor, a animalelor sau a mijloacelor de transport de orice fel, sau care ar putea altera sau deteriora alte bunuri expediate de UPS, sau articole al căror transport, export sau import este interzis prin legile în vigoare. Expeditorul răspunde de corectitudinea și caracterul complet al detaliilor consemnate în Scrisoarea de trăsură, de asigurarea faptului că toate coletele prezintă detaliile adecvate de contact ale expeditorului și ale destinatarului coletului, cât și de corecta ambalare, marcare și etichetare a coletelor, de descrierea și clasificarea corectă a conținutului lor, și că sunt însoțite de întreaga documentație care (în fiecare caz în parte) este necesară pentru a le face potrivite pentru expediere și pentru a respecta cerințele din prezentele condiții și din legile în vigoare. Exceptând cazul în care un alt nivel de servicii este selectat în mod clar pe o Scrisoare de trăsură sau pe altă documentație de expediție UPS aplicabilă, trimiterile vor fi expediate prin serviciul Express (când este disponibil spre destinația selectată) și se vor calcula corespunzător toate taxele aplicabile. Expeditorul declară că toate coletele prezentate pentru expediere în condițiile acestor termeni au fost pregătite în locații sigure de către el personal (în cazul unui expeditor individual) sau de către personalul responsabil angajat de el sau (acolo unde diferă) de partea care a predat expediția către UPS și că au fost protejate împotriva intervențiilor neautorizate în timpul pregătirii, depozitării și trimiterii către UPS. 3.2 Bunurile perisabile și cele sensibile la temperatură vor fi transportate cu condiția ca expeditorul să accepte că aceasta se va face pe propriul risc. UPS nu asigură o manipulare specială pentru astfel de colete. 3.3 Refuzarea și suspendarea expedierii (i)

Dacă UPS remarcă faptul că unele colete nu îndeplinesc unele dintre restricțiile sau condițiile de mai sus sau că o valoare COD declarată pe o Scrisoare de trăsură COD depășește limitele specificate la paragraful 8, UPS poate refuza să primească coletul respectiv (sau orice trimitere din care face parte acesta) și, dacă trimiterea este în derulare, UPS poate să suspende expedierea și să rețină coletul sau trimiterea, pentru a fi disponibile la cererea expeditorului.

(ii) De asemenea, UPS poate să suspende expedierea dacă nu poate efectua livrarea, dacă destinatarul refuză să accepte livrarea, dacă nu reușește să efectueze livrarea datorită unei adrese incorecte (după ce a utilizat toate mijloacele rezonabile de a găsi adresa corectă) sau deoarece se descoperă că adresa corectă este în altă țară decât cea specificată pe colet sau pe Scrisoarea de trăsură sau dacă nu poate colecta sumele datorate de la destinatar în momentul livrării. (iii) Atunci când UPS este îndreptățit să suspende expedierea unui colet sau al unei trimiteri, este îndreptățit de asemenea să îl returneze la expeditor în mod necondiționat. 3.4 Expeditorul este răspunzător pentru costurile și cheltuielile rezonabile ale UPS (inclusiv pentru depozitare), pentru acele pierderi, taxe și taxe vamale pe care le poate suporta UPS și pentru toate pretențiile ridicate împotriva UPS, din cauză că un colet nu îndeplinește vreuna dintre restricțiile, condițiile sau interpretările din paragraful 3.1 de mai sus sau din cauza oricărui refuz sau suspendare a expedierii sau returnării unui colet sau a unei trimiteri de către UPS, care sunt permise de prezentul paragraf 3. În cazul returnării unui colet sau a unei trimiteri, expeditorul va fi răspunzător și pentru plata tarifelor pentru serviciile prestate la returnare, calculate în conformitate cu tarifele comerciale curente ale UPS. 3.5 UPS nu va acoperi eventualele pierderi suportate de expeditor și care survin în urma serviciilor prestate de către UPS al coletelor care nu îndeplinesc restricțiile sau condițiile din paragraful 3.1 de mai sus, și dacă UPS suspendă expedierea datorită unui motiv stipulat în acești termeni, expeditorul nu va avea dreptul la nicio despăgubire pentru cheltuielile expedierii pe care le-a achitat. 3.6 În cazul în care UPS a suspendat serviciile poștale privind un colet sau o trimitere în conformitate cu aceste condiții și UPS nu poate, într-un timp rezonabil, să obțină instrucțiunile expeditorului privind modul de dispunere a coletului sau a trimiterii, sau să identifice expeditorul sau orice altă persoană ce are un drept asupra bunurilor (deschizând coletul, dacă este necesar), UPS este îndreptățit să distrugă sau să vândă coletul sau trimiterea, prin decizie necondiționată. Sumele rezultate din astfel de vânzări vor stinge în primul rând orice taxe, costuri sau cheltuieli (inclusiv dobânda) restante în legătură cu coletul, trimiterea, sau cu alt obiect, care aparține expeditorului în cauză. Orice înregistrare va fi păstrată pentru a fi disponibilă la cererea expeditorului. UPS va păstra trimiterea poștală care nu a fost nici predată destinatarului și nici returnată expeditorului pe o perioadă de maximum 6 luni, după care trimiterea poștală devine proprietatea UPS, UPS fiind exonerat de orice răspundere. 3.7 UPS își rezervă dreptul, dar nu este obligat, să deschidă și să inspecteze sau să scaneze prin raze X, în orice moment, orice colet care îi este prezentat în vederea expedierii. 4.

Vămuirea Atunci când un colet necesită vămuire, este responsabilitatea expeditorului să furnizeze documentația completă și corectă în scopul ca UPS singur, exceptând alte instrucțiuni primite, să procedeze ca agent al expeditorului în derularea formalităților de vămuire. În aceste condiții, în cazul încărcăturilor ale căror puncte de trimitere și de destinație se află în zona de competență teritorială a aceleași vămi, UPS va efectua formalitățile de vămuire numai dacă va primi instrucțiuni în acest sens. De asemenea, expeditorul este de acord că UPS poate fi considerat ca fiind destinatarul coletului pentru singurul scop de a desemna un agent vamal care să rezolve formalitățile de vămuire.

5.

Plata 5.1 Tarifele pentru serviciile poștale, cu excepția cazului când se plătesc înainte de expediere, trebuie plătite în decurs de 7 zile de la primirea facturii sau într-o altă perioadă, pentru care expeditorul a căzut de acord în scris cu UPS. UPS poate să verifice greutatea reală sau greutatea volumetrică a coletelor și, dacă este mai mare decât greutatea declarată, să factureze pe această bază. Exceptând cazul în care se dovedește contrariul, se consideră în acest sens că o factură trebuie să fi fost primită la trei zile lucrătoare după data facturării. 5.2 Dacă a) UPS este solicitat să plătească orice taxe sau impozite în numele expeditorului, destinatarului sau al unui terț, b) opțiunea aleasă pentru facturare menționează că destinatarul sau un terț ar trebui să achite orice taxe, sau c) orice taxe, impozite, obligații, penalități sau cheltuieli suplimentare sunt impuse sau sunt rezultatul unor acțiuni a autorităților vamale sau orice culpă a expeditorului sau a destinatarului în a pune la dispoziție o documentație corectă sau orice alte permise sau licențe necesare în legătură cu trimiterea, atunci în oricare din aceste cazuri (fără a aduce un prejudiciu obligațiilor contractuale de plată ale expeditorului) destinatarul sau după caz, terțul, va fi facturat de către UPS. Dacă suma solicitată nu va fi plătită către UPS în întregime și imediat de către destinatar/terț, atunci expeditorul va fi obligat la plata sumei respective la prima solicitare în scris comunicată de UPS. UPS nu va fi obligat să înainteze o plângere separată împotriva destinatarului sau a unui terț pentru recuperarea sumei întrucât expeditorul se obligă în solidar cu aceștia pentru plata sumei respective aferente trimiterii, în orice împrejurare neclară, dovada plății trebuie să o facă expeditorul. 5.3 Orice sumă datorată către UPS și scadentă va atrage aplicarea unei dobânzi de 2% peste rata dobânzii la operațiunile de împrumuturi interbancare tip „overnight”, valabilă la data scadenței în țara în care coletul este prezentat la UPS în vederea transportului, de la data scadenței până la data la care UPS încasează plata, indiferent dacă aceasta se efectuează înainte sau după judecată. În plus, UPS își rezervă dreptul de a aplica o taxă de administrare pentru întârziere de plată, până la valoarea maximă a echivalentului în monedă locală al sumei de 15 EUR pentru fiecare factură. 5.4 Dacă o sumă nu este plătită de expeditor, de destinatar sau de terț în conformitate cu acești termeni, UPS poate să rețină coletele pe care le transportă până când primește plata integrală, sau poate să vândă coletele și să utilizeze sumele rezultate pentru acoperirea datoriei în conformitate cu legislația locală în vigoare. Orice diferență de plată neachitată va rămâne ca datorie.

TERMENI ȘI CONDIȚII

45

6.

Întreruperea serviciilor Dacă UPS nu reușește să înceapă sau să continue prestarea serviciilor poștale privind coletul expeditorului dintr-un motiv care nu îi este imputabil, nu se va considera că UPS încalcă contractul cu expeditorul, dar UPS va lua toate măsurile rezonabile pentru a începe sau a continua prestarea serviciului poștal. Exemple de evenimente care nu se pot imputa UPS sunt întreruperea transportului aerian sau rutier datorită condițiilor de vreme nefavorabilă, incendii, inundații, război, ostilități, dezordine publică, acțiuni ale guvernului sau ale altor autorități (inclusiv, dar fără limitare la, autoritatea vamală) și conflicte sau sarcini de muncă ce afectează UPS sau o altă parte.

7.

Garanții Pentru serviciile Express poștale oferite de UPS, vor fi aplicabili următorii timpi de livrare: a) în cazul trimiterilor poștale interne, timpii de livrare nu vor depăși 12 ore în aceeași localitate, 24 de ore între reședințele de județ și intrajudețean, respectiv 36 de ore între oricare alte două localități; b) în cazul trimiterilor poștale internaționale, timpul cât trimiterea poștală se află pe teritoriul României nu poate depăși limitele prevăzute la lit.a); c) în cazul trimiterilor poștale internaționale, timpul cât trimiterea poștală se află în afara teritoriului României nu poate depăși timpul în care aceeași trimitere poștală s-ar afla în afara teritoriului României în cazul în care ar face obiectul serviciului poștal standard prestat de furnizorii de serviciu universal. Pentru restul trimiterilor poștale (dacă și atunci când vor fi oferite de UPS), UPS garantează un timp de livrare de 5 zile lucrătoare. În cazul nerespectării termenelor de livrare pentru serviciile poștale menționate mai sus, singura consecință a încălcării termenelor de livrare va fi restituirea de către UPS a 10% din tariful perceput, dacă întârzierea este de 3 zile (sau mai puțin), și 30% din tariful perceput dacă întârzierea depășește 3 zile.

8.

Colectare la livrare (COD) – Serviciul Ramburs Pentru anumite destinații indicate de centrul local de apelare UPS, UPS oferă un serviciu COD (Serviciu Ramburs – serviciu de trimitere contra ramburs) în schimbul unei taxe suplimentare. Dacă expeditorul apelează la acest serviciu, în conformitate cu prevederile stabilite mai jos (inclusiv cele legate de conversia valutară) UPS va colecta în numele expeditorului suma COD stipulată în Scrisoarea de trăsură. Sumele COD trebuie specificate în Scrisoarea de trăsură fie în EUR fie, dacă moneda diferă, în valuta țării de destinație. Atunci când sumele COD specificate în Scrisoarea de trăsură, colectate de la destinatar și/sau plătite expeditorului sunt în valute diferite, conversiile se vor face la cursurile de schimb determinate în mod rezonabil de către UPS. UPS nu acceptă responsabilitatea pentru orice riscuri legate de schimburile valutare. 8.1 COD în numerar – Atunci când UPS primește instrucțiunea conform Scrisorii de trăsură și în conformitate cu instrucțiunile UPS aplicabile să accepte numai numerar, UPS va colecta numai numerar, în valuta țării de destinație. Atunci când se colectează numerar, suma maximă ce poate fi colectată sub această formă în numele expeditorului trebuie să fie echivalentul în moneda locală a sumei de 5.000 USD per destinatar pe zi. Cu toate acestea, pentru expedieri COD către destinatari aflați în Franța, suma maximă care poate fi colectată în numerar în numele unui expeditor este de 750 EUR per destinatar pe zi. În anumite țări se pot aplica uneori și alte limitări; informații suplimentare despre astfel de limitări vor fi precizate pe website-ul UPS (www.ups.com), pagina pentru România Dacă un expeditor specifică o sumă COD care depășește aceste limite, UPS va fi îndreptățit în mod automat să accepte cecuri pentru întreaga sumă sau pentru o parte din acea sumă. 8.2 COD în cec – Dacă Scrisoarea de trăsură nu stipulează în mod clar obligația UPS (și în concordanță cu instrucțiunile UPS aplicabile) de a accepta numai numerar, UPS poate accepta plățile fie în numerar (supunându-se restricțiilor de la secțiunea 8.1), fie prin orice fel de cec emis pe numele expeditorului, care este recunoscut în țara de destinație a trimiterii. Atunci când UPS acceptă cecuri, suma maximă care poate fi colectată în orice formă nu va depăși echivalentul sumei de 50.000 USD pe colet (sau altă valoare aplicabilă, dacă este mai mică). Atunci când UPS are permisiunea să accepte un cec, UPS poate colecta un cec a cărui valoare este în EUR sau, dacă moneda diferă, în moneda locală a țării de destinație. 8.3 Plata sumelor COD colectate – Atunci când UPS colectează numerar, UPS va plăti expeditorului o sumă echivalentă în moneda locală a țării în care trimiterea a fost prezentată la UPS pentru expediere. UPS poate efectua plata acestor sume COD fie prin transfer electronic într-un cont bancar despre care UPS a fost înștiințat de expeditor, fie prin emiterea unui cec în favoarea expeditorului. Cecurile în favoarea expeditorului, emise fie de UPS conform celor definite de mai sus, fie de destinatar și colectate de UPS în acord cu Secțiunea 8.2, pot fi transmise expeditorului prin poștă normală pe riscul expeditorului sau pot fi predate expeditorului sau oricărei alte persoane care este mandatată să accepte cecul în numele expeditorului. 8.4 În eventualitatea neprimirii sumelor COD de către expeditor, expeditorul trebuie să înștiințeze UPS în scris, în decurs de 45 de zile de la data livrării coletului în cauză. 8.5 Expeditorul va despăgubi UPS pentru toate pierderile, cheltuielile sau pretențiile ridicate împotriva UPS de către destinatar sau de către un terț, ca urmare a nelivrării unui colet de către UPS, din cauză că destinatarul nu plătește suma COD în forma corespunzătoare sau refuză să accepte coletul. 8.6 Răspunderea UPS în legătură cu suma de colectat nu va depăși nici suma maximă care poate fi colectată și care este aplicabilă conform acestor termeni și nici suma COD indicată în Scrisoarea de trăsură, luându-se în considerație cea mai mică dintre acestea. Mai mult, suma COD nu poate să depășească în nicio situație valoarea bunurilor la destinația acestora plus taxele de expediere aplicabile. Pentru evitarea oricăror neclarități, o sumă COD nu constituie declarație a unei valori în scopul celor precizate la paragraful 9.4 sau în alt scop și în consecință nu afectează răspunderea UPS pentru orice pierdere, deteriorare sau întârziere a bunurilor propriu-zise. UPS nu își asumă nicio răspundere pentru orice acte frauduloase ale destinatarului inclusiv, dar fără limitare la prezentarea unui cec emis prin înșelăciune sau a unuia care ulterior este anulat, sau pentru cecuri completate incorect de către destinatar.

9.

Răspunderea 9.1 În situațiile în care se aplică Convențiile de la Varșovia sau CMR sau alte legi naționale care implementează sau adoptă aceste convenții (denumite în continuare Regulile Convențiilor) sau când (și în măsura în care) se aplică alte legi naționale obligatorii, răspunderea UPS este guvernată de și va fi limitată conform prevederilor stipulate în normele aplicabile. 9.2 În situațiile în care nu se aplică Regulile Convențiilor sau alte legi naționale obligatorii, UPS va răspunde numai pentru cazul în care nu acționează cu atenția și priceperea cuvenită iar răspunderea sa va fi guvernată exclusiv de acești termeni și (excepție în cazul vătămării corporale sau decesului) și va fi limitată la daunele dovedite, în echivalentul în moneda locală a sumei în cuantum de 100 USD per expediție, exceptând cazul în care a fost declarată o valoare mai mare de către expeditor, conform prevederilor de la paragraful 9.4 de mai jos. 9.3 Dacă reclamantul (sau orice persoană căreia îi transmite dreptul său de a ridica pretenții) a cauzat sau a contribuit la orice pierdere, deteriorare sau întârziere a unei trimiteri sau colet, orice răspundere ce poate reveni UPS (limitată conform celor de mai sus) poate fi redusă sau eliminată în conformitate cu legea aplicabilă pentru respectiva culpă comună. 9.4 Conform prevederilor paragrafului 9.5, expeditorul poate să obțină beneficiul unei limitări mai mari a răspunderii sale decât prevede UPS conform dispozițiilor de la paragraful 9.2 de mai sus sau decât cea care poate fi asigurată de Regulile Convențiilor sau de alte legi naționale obligatorii. Expeditorul poate proceda astfel prin declararea unei valori mai mari în Scrisoarea de trăsură și prin plata unei taxe suplimentare. Dacă expeditorul declară o valoare mai mare pentru expediere și plătește taxa aplicabilă, răspunderea UPS va fi limitată la daune dovedite care nu depășesc suma astfel declarată. Valoarea bunurilor în cauză nu poate să depășească în nicio situație limitele specificate la paragraful 3.1(ii). 9.5 Cu excepția cazurilor în care Regulile Convențiilor sau alte legi naționale obligatorii impun alte cerințe, UPS nu va accepta răspunderea pentru pierderi strict economice, precum costurile unor mijloace de transport alternative, pierderea de profituri, pierderea de oportunități de afaceri sau pierderea de venit rezultată din pierderea posibilității de utilizare, care rezultă în urma oricărei pierderi, deteriorări sau întârzieri ale unei trimiteri sau colet, chiar dacă a fost declarată sau nu o valoare în legătură cu trimiterea relevantă conform precizărilor de la paragraful 9.4. UPS nu va fi răspunzător pentru nicio deteriorare sau pierdere a ambalajului.

10. Livrarea UPS poate să livreze o trimitere destinatarului precizat în Scrisoarea de trăsură sau oricărei alte persoane care se consideră că are autoritatea să accepte livrarea coletului în numele destinatarului (precum persoane de la aceeași adresă cu a destinatarului sau vecini ai destinatarului). UPS poate să utilizeze un dispozitiv electronic pentru a obține dovada livrării, iar expeditorul este de acord să nu aibă obiecții la folosirea de către UPS a unei copii imprimate după aceasta, ca dovadă strict brută că informațiile în cauză sunt obținute și stocate în formă electronică. Destinatarul este informat cu privire la orice procedură alternativă de livrare prin înștiințare lăsată la adresa acestuia. În afară de situațiile în care Regulile Convențiilor sau alte legi naționale obligatorii impun altfel, UPS nu acceptă nicio responsabilitate în nicio circumstanță pentru suspendarea prestării serviciilor poștale, redirecționarea livrării (spre un alt destinatar sau spre o altă adresă decât cea precizată în Scrisoarea de trăsură) sau pentru returnarea unui colet la expeditorul său și, în eventualitatea în care încearcă și nu reușește să procedeze astfel, nu va avea nicio responsabilitate pentru orice pierderi astfel ocazionate. 11. Protecția datelor Expeditorul este de acord că UPS și alte firme din Grupul UPS din toată lumea, inclusiv firme din țări care este posibil să nu aibă același nivel de protecție a datelor ca în țara în care trimiterea a fost adusă la UPS pentru expediere, pot să utilizeze orice date furnizate UPS de către expeditor pentru analize de management și monitorizare, pentru achiziționarea și furnizarea de materiale pentru clienți, pentru administrarea conturilor clienților și pentru reclame de prezentare a serviciilor și produselor furnizate de către firmele UPS. Conform legii, expeditorul are anumite drepturi (pe care le poate exercita contactând UPS) de a avea acces la, de a rectifica, de a se opune la utilizarea pentru marketing direct sau de a șterge datele personale deținute de UPS despre el. 12. Procedura în caz de reclamații Orice reclamație în legătură cu oricare serviciu poștal, se va face conform următoarei proceduri: Reclamațiile pot fi formulate de expeditor sau de mandatarul acestuia, care va atașa la reclamație o procură specială. Orice reclamație se va formula în scris, de îndată ce este practic posibil și în orice caz, în termen de minim 30 de zile de la predarea expediției și maxim 6 luni de la data depunerii trimiterii poștale la punctul de acces. Acestea vor putea fi comunicate UPS direct la registratură sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Orice reclamație trebuie susținută de documente justificative. Reclamantul trebuie să pună la dispoziția UPS Scrisoarea de trăsură și ambalajul original în vederea expertizării acestuia, iar în cazul expedițiilor pierdute, Scrisoarea de trăsură. Sunt considerate dovezi acceptabile actele autentice (în original sau copie legalizată) precum și acte originale ce emană de la UPS. UPS își rezerva dreptul de a respinge orice reclamație formulată, în cazul în care nu este respectată procedura descrisă mai sus. UPS nu este obligat să acționeze asupra reclamației până în momentul în care nu s-a efectuat plata pentru serviciile sale. În soluționarea oricărei reclamații se vor avea în vedere următoarele etape: verificarea preluării expediției; analiza internă; dacă se confirmă reclamația, expeditorul va fi despăgubit (în funcție de expediție cu valoare declarată sau expediție cu valoare nedeclarată), despăgubirea urmând a fi achitată prin ordin de plată sau mandat poștal, în termen de 5 zile de la admiterea reclamației. Termenul de soluționare a reclamației privind serviciile incluse in sfera serviciului universal va fi de maxim 3 luni de la data introducerii acesteia. 13. Acordul integral și clauze de salvgardare Intenția UPS este ca toți termenii contractului de prestări servicii poștale încheiat între UPS și expeditor să fie conținuți în acest document. Dacă o parte din acești termeni nu produc efecte (sunt loviți de nulitate), acest lucru nu va afecta validitatea restului de termeni și condiții. Dacă expeditorul dorește să modifice în orice fel acești termeni și condiții privind serviciile poștale prestate de UPS, acesta trebuie să se asigure că astfel de modificare este în limitele legii, și că este consemnată în scris și semnată de UPS înainte ca trimiterea să fie prezentată spre acceptare către UPS. 14. Legea aplicabilă Acești termeni vor fi guvernați de legile din țara în care expediția este prezentată la UPS în vederea expedierii, în măsura în care acest lucru nu contravine legislației în vigoare. REV. 01/12

INFO RMA Ţ II DE R E FE R INŢ Ă

Orice reclamație depusă direct la centrul UPS va primi un număr de înregistrare, care i se va comunica persoanei care a depus reclamația. În comunicările ulterioare dintre părți trebuie menționat acest număr de înregistrare.

46

Termeni și condiții de transport UPS Aceasta este versiunea curentă la data publicării acestui Ghid. Versiunea cea mai recentă, care va fi întotdeauna cea aplicabilă pentru noi expediții, poate fi găsită la www.ups.com sau obținută de la un Birou UPS.

1.

Introducere A. Acești termeni și condiții („termeni”) definesc baza pe care UPS va transporta colete, documente și plicuri („colete”). Acești termeni sunt completați de Ghidul de Servicii și Tarife UPS („Ghidul”) aplicabil în prezent. Ghidul conține detalii importante despre serviciile companiei UPS, pe care expeditorul trebuie să le citească și care fac parte integrantă din acordul dintre UPS și expeditor. B.

Termenul „UPS” va însemna, iar contractul expeditorului va fi încheiat cu UPS ROMANIA SRL, cu sediul social în București, Calea 13 Septembrie, nr.81, bloc 77A, parter, sector 5, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului București sub nr.J40/6527/2000, CUI: RO13191000, cu adresa de corespondență la punctul de lucru din Otopeni, Jud. Ilfov, Str. Aurel Vlaicu, nr.11C. Societatea va fi, de asemenea, (primul) transportator al bunurilor în scopurile prevăzute în Convențiile la care se face referire în paragraful C.

C.

Atunci când transportul aerian implică o destinație sau o oprire finală în afara țării de origine, se poate aplica Convenția de la Varșovia. Convenția de la Varșovia guvernează și în majoritatea cazurilor limitează răspunderea transportatorilor pentru pierderea, deteriorarea sau întârzierea încărcăturii. (Pentru clarificarea acestor termeni, expresia „Convenția de la Varșovia” înseamnă (i) Convenția pentru unificarea anumitor norme legate de transportul aerian internațional, semnată la Varșovia la 12 octombrie 1929 sau (ii) acea Convenție amendată sau completată de orice protocol sau convenție suplimentară sau (iii) Convenția de la Montreal din 1999, fiecare aplicându-se după caz.) Fără a se ține seama de orice clauză în opoziție, transportul internațional rutier poate fi supus prevederilor Convenției asupra contractului pentru transportul internațional rutier de bunuri, semnat la Geneva la 19 mai 1956 („Convenția CMR”).

D.

O trimitere poate fi transportată prin orice puncte intermediare de oprire pe care UPS le consideră potrivite. UPS poate angaja subcontractori pentru a duce la îndeplinire serviciile și contractele atât în nume propriu cât și în numele personalului de deservire, agenților și subcontractorilor, fiecare dintre aceștia beneficiind de acești termeni.

E.

Conform acestor termeni, „Scrisoare de trăsură” înseamnă o singură scrisoare de trăsură UPS sau înregistrările la aceeași dată, adresă și nivel de servicii în registrul de preluări. Toate coletele înregistrate pe aceeași Scrisoare de trăsură vor fi considerate ca o singură expediție.

2.

Aria de cuprindere a serviciilor Exceptând cazurile în care se încheie acorduri pentru servicii speciale, serviciile furnizate de UPS se limitează la preluarea, transportarea, vămuirea – unde este cazul – și livrarea trimiterii. Expeditorul recunoaște faptul că trimiterile vor fi cumulate cu cele ale altor expeditori în vederea realizării transportului și că UPS nu monitorizează operațiile de intrare și de ieșire ale fiecăror trimiteri la toate centrele de tranzit.

3.

Condiții de transport Această secțiune definește diferite restricții și condiții care se aplică transportului de colete de către UPS. De asemenea, explică ce consecințe apar în cazul în care expeditorul prezintă pentru transport colete care nu îndeplinesc aceste cerințe.

UPS nu este un transportator obișnuit și își rezervă dreptul de a refuza în mod necondiționat transportul oricărui colet, care îi este prezentat pentru transport.

3.1 Restricții și condiții privind serviciile Coletele trebuie să respecte restricțiile din paragrafele de la (i) la (iv) de mai jos. (i)

Coletele nu trebuie să cântărească mai mult de 31,5 kilograme (sau 70 lb) sau 70 kilograme (sau 150 lb) (în funcție de țara în care trimiterea este prezentată la UPS pentru transport și de țara de destinație, conform celor specificate în Ghid) sau să depășească 270 centimetri (sau 108 inch) în lungime sau un total de 419 centimetri (sau 165 inch) în lungime și circumferință, în mod cumulat.

(ii) Valoarea oricărui colet nu poate depăși echivalentul în moneda locală al sumei de 50.000 USD. În plus, valoarea oricăror bijuterii și ceasuri (cu excepția imitațiilor de bijuterii sau de ceasuri) dintr-un colet nu va depăși echivalentul în moneda locală a sumei de 500 USD. (iii) Coletele nu trebuie să conțină nici unul din articolele interzise listate în Ghid, inclusiv (dar fără să se limiteze la) articole de valoare neobișnuită (precum opere de artă, antichități, pietre prețioase, timbre, unicate, aur sau argint), bani sau instrumente negociabile (precum cecuri, cambii, obligațiuni, carnete de economii, carduri de credit preplătite, certificate de acțiuni sau alte titluri de valoare), arme de foc și obiecte periculoase. (iv) Coletele nu trebuie să conțină obiecte care pot pune în pericol viața oamenilor, a animalelor sau a mijloacelor de transport de orice fel, sau care ar putea altera sau deteriora alte bunuri transportate de UPS, sau articole al căror transport, export sau import este interzis prin legile în vigoare. Expeditorul răspunde de corectitudinea și caracterul complet al detaliilor consemnate în Scrisoarea de trăsură, de asigurarea faptului că toate coletele prezintă detaliile adecvate de contact ale expeditorului și ale destinatarului coletului, cât și de corecta ambalare, marcare și etichetare a coletelor, de descrierea și clasificarea corectă a conținutului lor, și că sunt însoțite de întreaga documentație care (în fiecare caz în parte) este necesară pentru a le face potrivite pentru transport și pentru a respecta cerințele din Ghid și din legile în vigoare. Exceptând cazul în care un alt nivel de servicii este selectat în mod clar pe o Scrisoare de trăsură sau pe altă documentație de expediție UPS aplicabilă, trimiterile vor fi transportate prin serviciul Express (când este disponibil spre destinația selectată) și se vor calcula corespunzător toate taxele aplicabile. Expeditorul garantează că toate coletele prezentate pentru transport în condițiile acestor termeni respectă restricțiile prevăzute in paragrafele (i) până la (iv) de mai sus și au fost pregătite în locații sigure de către el personal (în cazul unui expeditor individual) sau de către personalul responsabil angajat de el sau (acolo unde diferă) de partea care a predat expediția către UPS și că au fost protejate împotriva intervențiilor neautorizate în timpul pregătirii, depozitării și transportului către UPS. UPS se bazează pe această garanție în momentul în care acceptă orice colet pentru transport. Orice alte colete sunt excluse de la transport. 3.2 Bunurile perisabile și cele sensibile la temperatură vor fi transportate cu condiția ca expeditorul să accepte că aceasta se va face pe propriul risc. UPS nu asigură o manipulare specială pentru astfel de colete. 3.3 Refuzarea și suspendarea transportului (i)

Dacă UPS remarcă faptul că unele colete nu îndeplinesc unele dintre restricțiile sau condițiile de mai sus sau că o valoare COD declarată pe o Scrisoare de trăsură COD depășește limitele specificate la paragraful 8, UPS poate refuza să transporte coletul respectiv (sau orice trimitere din care face parte acesta) și, dacă transportul este în derulare, UPS poate să suspende transportul și să rețină coletul sau trimiterea, pentru a fi disponibile la cererea expeditorului.

(ii) De asemenea, UPS poate să suspende transportul dacă nu poate efectua livrarea, dacă destinatarul refuză să accepte livrarea, dacă nu reușește să efectueze livrarea datorită unei adrese incorecte (după ce a utilizat toate mijloacele rezonabile de a găsi adresa corectă) sau deoarece se descoperă că adresa corectă este în altă țară decât cea specificată pe colet sau pe Scrisoarea de trăsură sau dacă nu poate colecta sumele datorate de la destinatar în momentul livrării. (iii) Atunci când UPS este îndreptățit să suspende transportul unui colet sau al unei trimiteri, este îndreptățit de asemenea să îl returneze la expeditor în mod necondiționat. 3.4 Expeditorul este răspunzător pentru costurile și cheltuielile rezonabile ale UPS (inclusiv pentru depozitare), pentru acele pierderi, taxe și taxe vamale pe care le poate suporta UPS și pentru toate pretențiile ridicate împotriva UPS, din cauză că un colet nu îndeplinește vreuna dintre restricțiile, condițiile sau interpretările din paragraful 3.1 de mai sus sau din cauza oricărui refuz sau suspendare de transport sau returnării unui colet sau a unei trimiteri de către UPS, care sunt permise de prezentul paragraf 3. În cazul returnării unui colet sau a unei trimiteri, expeditorul va fi răspunzător și pentru plata tuturor taxelor aplicabile, calculate în conformitate cu tarifele comerciale curente ale UPS. 3.5 În cazul în care expeditorul predă la UPS un colet care nu respectă oricare dintre restricțiile sau condițiile din paragraful 3.1 de mai sus, fără acordul scris și expres al UPS, UPS nu va suporta niciun fel de pierdere, oricum ar rezulta, pe care expeditorul ar putea-o suferi în legătură cu transportul unui astfel de colet de către UPS (indiferent dacă acea încălcare a cauzat sau a contribuit la pierderea respectiva și indiferent de orice neglijență, cu excepția intenției, a UPS sau de orice neglijență, incluzând intenția angajaților, contractorilor sau reprezentanților săi), iar dacă UPS suspendă transportul datorită unui motiv permis de aceste condiții, expeditorul nu va fi îndreptățit la nicio restituire a cheltuielilor de transport plătite. UPS poate ridica pretenții în legătură cu o astfel de încălcare. 3.6 În cazul în care UPS a suspendat transportul unui colet sau al unei trimiteri în conformitate cu aceste prevederi și UPS nu poate, într-un timp rezonabil, să obțină instrucțiunile expeditorului privind modul de dispunere a coletului sau a trimiterii, sau să identifice expeditorul sau orice altă persoană ce are un drept asupra bunurilor (deschizând coletul, dacă este necesar), UPS este îndreptățit să distrugă sau să vândă coletul sau trimiterea, prin decizie necondiționată. Sumele rezultate din astfel de vânzări vor stinge în primul rând orice taxe, costuri sau cheltuieli (inclusiv dobânda) restante în legătură cu coletul, trimiterea, sau cu alt obiect, care aparține expeditorului în cauză. Orice înregistrare va fi păstrată pentru a fi disponibilă la cererea expeditorului. 3.7 UPS își rezervă dreptul, dar nu este obligat, să deschidă și să inspecteze, sau să scaneze prin raze X, în orice moment, orice colet care îi este prezentat în vederea transportului. 4.

Vămuirea Atunci când un colet necesită vămuire, este responsabilitatea expeditorului să furnizeze documentația completă și corectă în scopul ca UPS singur, exceptând alte instrucțiuni primite, să procedeze ca agent al expeditorului în derularea formalităților de vămuire. În aceste condiții, în cazul încărcăturilor ale căror puncte de trimitere și de destinație se află în zona de competență teritorială a aceleași vămi, UPS va efectua formalitățile de vămuire numai dacă va primi instrucțiuni în acest sens. De asemenea, expeditorul este de acord că UPS poate fi considerat ca fiind destinatarul coletului pentru singurul scop de a desemna un agent vamal care să rezolve formalitățile de vămuire.

5.

Plata 5.1 Tarifele pentru transport și pentru alte servicii sunt precizate în Ghid și, cu excepția cazului când se plătesc înainte de expediere, toate taxele trebuie plătite în decurs de 7 zile de la primirea facturii sau într-o altă perioadă, pentru care expeditorul a căzut de acord în scris cu UPS. UPS poate să verifice greutatea reală sau greutatea volumetrică a coletelor și, dacă este mai mare decât greutatea declarată, să factureze pe această bază. Exceptând cazul în care se dovedește contrariul, se consideră în acest sens că o factură trebuie să fi fost primită la trei zile lucrătoare după data facturării. 5.2 Dacă a) UPS este solicitat să plătească orice taxele sau impozitele în numele expeditorului, destinatarului sau al unui terț, b) opțiunea aleasă pentru facturare menționează că destinatarul sau un terț ar trebui să achite orice taxe, sau c) orice taxe, impozite, obligații, penalități sau cheltuieli suplimentare sunt impuse sau sunt rezultatul unor acțiuni a autorităților vamale sau orice culpă a expeditorului sau a destinatarului în a pune la dispoziție o documentație corectă sau orice alte permise sau licențe necesare în legătură cu trimiterea, atunci în oricare din aceste cazuri (fără a aduce un prejudiciu obligațiilor contractuale de plată ale expeditorului) destinatarul sau după caz, terțul, va fi facturat de către UPS. Dacă suma solicitată nu va fi plătită către UPS în întregime și imediat de către destinatar/terț, atunci expeditorul va fi obligat la plata sumei respective la prima solicitare în scris comunicată de UPS. UPS nu va fi obligat să înainteze o plângere separată împotriva destinatarului sau a unui terț pentru recuperarea sumei întrucât expeditorul se obligă în solidar cu aceștia pentru plata sumei respective aferente trimiterii, în orice împrejurare neclară, dovada plății trebuie să o facă expeditorul. 5.3 Orice sumă datorată către UPS și scadentă va atrage aplicarea unei dobânzi de 2% peste rata dobânzii la operațiunile de împrumuturi interbancare tip „overnight”, valabilă la data scadenței în țara în care coletul este prezentat la UPS în vederea transportului, de la data scadenței până la data la care UPS încasează plata, indiferent dacă aceasta se efectuează înainte sau după judecată. În plus, UPS își rezervă dreptul de a aplica o taxă de administrare pentru întârziere de plată, până la valoarea maximă a echivalentului în monedă locală al sumei de 15 EUR pentru fiecare factură.

TERMENI ȘI CONDIȚII

47

5.4 Dacă o sumă nu este plătită de expeditor, de destinatar sau de terț în conformitate cu acești termeni, UPS poate să rețină coletele pe care le transportă până când primește plata integrală, sau poate să vândă coletele și să utilizeze sumele rezultate pentru acoperirea datoriei în conformitate cu legislația locală în vigoare. Orice diferență de plată neachitată va rămâne ca datorie. 5.5 Tarifele UPS pentru transport, prezentate în Ghid, sunt calculate numai pentru transportul coletelor a căror valoare nu depășește echivalentul în monedă locală a 50.000 USD (sau altă valoare aplicabilă, dacă este mai mică). În cazul în care UPS constată că a transportat un colet care depășește această valoare, fără acordul scris și expres al UPS, se aplică o taxă suplimentară de 5% din valoarea care excede 50.000 USD, în plus față de tarifele și taxele aplicabile în mod normal. 6.

Întreruperea serviciilor Dacă UPS nu reușește să înceapă sau să continue transportul coletului expeditorului dintr-un motiv care nu îi este imputabil, nu se va considera că UPS încalcă contractul cu expeditorul, dar UPS va lua toate măsurile rezonabile pentru a începe sau a continua transportul. Exemple de evenimente care nu se pot imputa UPS sunt întreruperea transportului aerian sau rutier datorită condițiilor de vreme nefavorabilă, incendii, inundații, război, ostilități, dezordine publică, acțiuni ale guvernului sau ale altor autorități (inclusiv, dar fără limitare la, autoritatea vamală) și conflicte sau sarcini de muncă ce afectează UPS sau o altă parte.

7.

Garanția de restituire a taxelor de transport Pentru anumite servicii și destinații, UPS oferă o garanție ce constă în înapoierea sumelor de bani pentru taxele de expediere. Detaliile despre aplicabilitatea, termenii și condițiile acesteia, livrarea corespunzătoare și ora limită de preluare pentru serviciul și destinația relevantă sunt precizate în Ghid și pe website-ul UPS (www.ups.com), fiecare fiind considerat în vigoare la momentul în care bunurile sunt acceptate pentru transport și pot fi confirmate, de asemenea, contactând centrul local de apelare UPS al expeditorului. Pentru evitarea oricărei suspiciuni, răspunderea UPS în legătură cu garanția de restituire a taxelor de transport este limitată la cele de mai sus, iar garanția nu constituie nicio formă de angajament sau de interpretare în sensul că trimiterea va sosi la un anumit moment.

8.

Colectare la livrare (COD) Pentru anumite destinații indicate de centrul local de apelare UPS, UPS oferă un serviciu COD în schimbul unei taxe suplimentare, conform prevederilor stipulate în Ghid. Dacă expeditorul apelează la acest serviciu, în conformitate cu prevederile stabilite mai jos (inclusiv cele legate de conversia valutară) UPS va colecta în numele expeditorului suma COD stipulată în Scrisoarea de trăsură. Sumele COD trebuie specificate în Scrisoarea de trăsură fie în EUR fie, dacă moneda diferă, în valuta țării de destinație. Atunci când sumele COD specificate în Scrisoarea de trăsură, colectate de la destinatar și/sau plătite expeditorului sunt în valute diferite, conversiile se vor face la cursurile de schimb determinate în mod rezonabil de către UPS. UPS nu acceptă responsabilitatea pentru orice riscuri legate de schimburile valutare. 8.1 COD în numerar – Atunci când UPS primește instrucțiunea conform Scrisorii de trăsură și în conformitate cu instrucțiunile UPS aplicabile să accepte numai numerar, UPS va colecta numai numerar, în valuta țării de destinație. Atunci când se colectează numerar, suma maximă ce poate fi colectată sub această formă în numele expeditorului trebuie să fie echivalentul în moneda locală a sumei de 5.000 USD per destinatar pe zi. Cu toate acestea, pentru expedieri COD către destinatari aflați în Franța, suma maximă care poate fi colectată în numerar în numele unui expeditor este de 750 EUR per destinatar pe zi. În anumite țări se pot aplica uneori și alte limitări; detaliile despre astfel de limitări vor fi precizate fie în Ghid, fie pe website-ul UPS (www.ups.com). Dacă un expeditor specifică o sumă COD care depășește aceste limite, UPS va fi îndreptățit în mod automat să accepte cecuri pentru întreaga sumă sau pentru o parte din acea sumă. 8.2 COD în cec – Dacă Scrisoarea de trăsură nu stipulează în mod clar obligația UPS (și în concordanță cu instrucțiunile UPS aplicabile) de a accepta numai numerar, UPS poate accepta plățile fie în numerar (supunându-se restricțiilor de la secțiunea 8.1), fie prin orice fel de cec emis pe numele expeditorului, care este recunoscut în țara de destinație a trimiterii. Atunci când UPS acceptă cecuri, suma maximă care poate fi colectată în orice formă nu va depăși echivalentul sumei de 50.000 USD pe colet (sau altă valoare aplicabilă, dacă este mai mică). Atunci când UPS are permisiunea să accepte un cec, UPS poate colecta un cec a cărui valoare este în EUR sau, dacă moneda diferă, în moneda locală a țării de destinație. 8.3 Plata sumelor COD colectate – Atunci când UPS colectează numerar, UPS va plăti expeditorului o sumă echivalentă în moneda locală a țării în care trimiterea a fost prezentată la UPS pentru transport. UPS poate efectua plata acestor sume COD fie prin transfer electronic într-un cont bancar despre care UPS a fost înștiințat de expeditor, fie prin emiterea unui cec în favoarea expeditorului. Cecurile în favoarea expeditorului, emise fie de UPS conform celor definite de mai sus, fie de destinatar și colectate de UPS în acord cu Secțiunea 8.2, pot fi transmise expeditorului prin poștă normală pe riscul expeditorului sau pot fi predate expeditorului sau oricărei alte persoane care este mandatată să accepte cecul în numele expeditorului. 8.4 În eventualitatea neprimirii sumelor COD de către expeditor, expeditorul trebuie să înștiințeze UPS în scris, în decurs de 45 de zile de la data livrării coletului în cauză. 8.5 Expeditorul va despăgubi UPS pentru toate pierderile, cheltuielile sau pretențiile ridicate împotriva UPS de către destinatar sau de către un terț, ca urmare a nelivrării unui colet de către UPS, din cauză că destinatarul nu plătește suma COD în forma corespunzătoare sau refuză să accepte coletul. 8.6 Răspunderea UPS în legătură cu suma de colectat nu va depăși nici suma maximă care poate fi colectată și care este aplicabilă conform acestor termeni și nici suma COD indicată în Scrisoarea de trăsură, luându-se în considerație cea mai mică dintre acestea. Mai mult, suma COD nu poate să depășească în nicio situație valoarea bunurilor la destinația acestora plus taxele de transport aplicabile. Pentru evitarea oricăror neclarități, o sumă COD nu constituie declarație a unei valori în scopul celor precizate la paragraful 9.4 sau în alt scop și în consecință nu afectează răspunderea UPS pentru orice pierdere, deteriorare sau întârziere a bunurilor propriu-zise. UPS nu acceptă nicio răspundere pentru orice acte frauduloase ale destinatarului inclusiv, dar fără limitare la prezentarea unui cec emis prin înșelăciune sau a unuia care ulterior este anulat, sau pentru cecuri completate incorect de către destinatar.

9.

Răspunderea 9.1 În situațiile în care se aplică Convențiile de la Varșovia sau CMR sau alte legi naționale care implementează sau adoptă aceste convenții (denumite în continuare Regulile Convențiilor) sau când (și în măsura în care) se aplică alte legi naționale obligatorii, răspunderea UPS este guvernată de și va fi limitată conform prevederilor stipulate în normele aplicabile. 9.2 În situațiile în care nu se aplică Regulile Convențiilor sau alte legi naționale obligatorii, UPS va răspunde numai pentru cazul în care nu acționează cu atenția și priceperea cuvenită iar răspunderea sa va fi guvernată exclusiv de acești termeni și (excepție în cazul vătămării corporale sau decesului) și va fi limitată la daunele dovedite, în echivalentul în moneda locală a sumei în cuantum de 100 USD per expediție, exceptând cazul în care a fost declarată o valoare mai mare de către expeditor, conform prevederilor de la paragraful 9.4 de mai jos. 9.3 Dacă reclamantul (sau orice persoană căreia îi transmite dreptul său de a ridica pretenții) a cauzat sau a contribuit la orice pierdere, deteriorare sau întârziere a unei trimiteri sau colet, orice răspundere ce poate reveni UPS (limitată conform celor de mai sus) poate fi redusă sau eliminată în conformitate cu legea aplicabilă pentru respectiva culpă comună. 9.4 Conform prevederilor paragrafului 9.5, expeditorul poate să obțină beneficiul unei limitări mai mari a răspunderii sale decât prevede UPS conform dispozițiilor de la paragraful 9.2 de mai sus sau decât cea care poate fi asigurată de Regulile Convențiilor sau de alte legi naționale obligatorii. Expeditorul poate proceda astfel prin declararea unei valori mai mari în Scrisoarea de trăsură și prin plata unei taxe suplimentare, conform precizărilor din Ghid. Dacă expeditorul declară o valoare mai mare pentru transport și plătește taxa aplicabilă, răspunderea UPS va fi limitată la daune dovedite care nu depășesc suma astfel declarată. Valoarea bunurilor în cauză nu poate să depășească în nicio situație limitele specificate la paragraful 3.1(ii). 9.5 Cu excepția cazurilor în care Regulile Convențiilor sau alte legi naționale obligatorii impun alte cerințe, UPS nu va accepta răspunderea pentru pierderi strict economice, precum costurile unor mijloace de transport alternative, pierderea de profituri, pierderea de oportunități de afaceri sau pierderea de venit rezultată din pierderea posibilității de utilizare, care rezultă în urma oricărei pierderi, deteriorări sau întârzieri ale unei trimiteri sau colet, chiar dacă a fost declarată sau nu o valoare în legătură cu trimiterea relevantă conform precizărilor de la paragraful 9.4. UPS nu va fi răspunzătoare pentru nicio deteriorare sau pierdere a ambalajului.

10. Livrarea UPS poate să livreze o trimitere destinatarului precizat în Scrisoarea de trăsură sau oricărei alte persoane care se consideră că are autoritatea să accepte livrarea coletului în numele destinatarului (precum persoane de la aceeași adresă cu a destinatarului sau vecini ai destinatarului). UPS poate să utilizeze un dispozitiv electronic pentru a obține dovada livrării, iar expeditorul este de acord să nu aibă obiecții la folosirea de către UPS a unei copii imprimate după aceasta, ca dovadă strict brută că informațiile în cauză sunt obținute și stocate în formă electronică. Destinatarul este informat cu privire la orice procedură alternativă de livrare prin înștiințare lăsată la adresa acestuia. În afară de situațiile în care Regulile Convențiilor sau alte legi naționale obligatorii impun altfel, UPS nu acceptă nicio responsabilitate în nicio circumstanță pentru suspendarea transportului, redirecționarea livrării (spre un alt destinatar sau spre o altă adresă decât cea precizată în Scrisoarea de trăsură) sau pentru returnarea unui colet la expeditorul său și, în eventualitatea în care încearcă și nu reușește să procedeze astfel, nu va avea nicio responsabilitate pentru orice pierderi astfel ocazionate.

12. Procedura în caz de reclamații – Prescripția Toate reclamațiile împotriva UPS trebuie notificate în scris de îndată ce este practic posibil și în orice caz în decurs de 14 zile de la primire în caz de deteriorare (inclusiv pierderea parțială a unei trimiteri), în caz de întârziere în decurs de 21 de zile de când bunurile au fost puse la dispoziția persoanei îndreptățite să primească livrarea, iar în caz de pierdere în decurs de 60 de zile de la data la care bunurile au fost prezentate la UPS pentru transport. În plus, toate reclamațiile îndreptate împotriva UPS și în legătură cu orice trimitere se vor prescrie la expirarea termenului, cu excepția cazului în care se inițiază proceduri legale și acestea au fost aduse la cunoștința UPS în scris în cel mult opt luni de la livrarea bunurilor în cauză sau, în cazul neefectuării livrării, în cel mult opt luni de la data programată pentru livrare. Acest termen nu va afecta drepturile expeditorului deținute conform prevederilor din Regulile Convențiilor sau ale altor legi naționale obligatorii. 13. Acordul integral și clauze de salvgardare Intenția UPS este ca toți termenii contractului între UPS și expeditor să fie conținuți în acest document și în Ghid. Dacă expeditorul dorește să se bazeze pe orice modificare a acestor termeni, trebuie să se asigure că aceasta este consemnată în scris și semnată de expeditor și în numele UPS înainte ca trimiterea să fie acceptată pentru transport de către UPS. Dacă o parte dintre acești termeni nu produc efecte juridice, acest lucru nu va afecta calitatea oricărei alte părți de a produce efecte juridice. 14. Legea aplicabilă Acești termeni vor fi guvernați de legile din țara în care expediția este prezentată la UPS în vederea transportului. REV. 01/12

INFO RMA Ţ II DE R E FE R INŢ Ă

11. Protecția datelor Expeditorul este de acord că UPS și alte firme din grupul UPS de firme din toată lumea, inclusiv firme din țări care este posibil să nu aibă același nivel de protecție a datelor ca în țara în care trimiterea a fost adusă la UPS pentru transport, pot să utilizeze orice date furnizate UPS de către expeditor pentru analize de management și monitorizare, pentru achiziționarea și furnizarea de materiale pentru clienți, pentru administrarea conturilor clienților și pentru reclame de prezentare a serviciilor și produselor furnizate de către firmele UPS. Conform legii, expeditorul are anumite drepturi (pe care le poate exercita contactând UPS) de a avea acces la, de a rectifica, de a se opune la utilizarea pentru marketing direct sau de a șterge datele personale deținute de UPS despre el.

48

Index

1 Attempt Returns Plus 29 3 Attempts Returns Plus 29 Air Freight Consolidated 32 Air Freight Direct 32 Alegerea serviciului potrivit 2 Animale vii 39 Arme de foc 39 Articole de valoare excepțională 39 Articole interzise 39 Authorised Return Service 29 Bagaje neînsoțite 39 Bani, articole negociabile și carduri de credit preplătite 39 Băuturi alcoolice 40 Bijuterii și ceasuri 39 Blănuri 39 Calcularea Tarifului – Primire 17 Calcularea Tarifului – Trimitere 9 Collect on Delivery (COD) 28 Confirmarea livrării (POD) 27 Corectarea adresei 31 Costuri de transport 38 Destinatarul/terțul refuză să plătească 31 Dimensiune; rugăm vedeți „Limite de greutate și de dimensiuni” 41 Disponibilitatea serviciului 4, 6 Distribuția și onorarea comenzilor 33 Drepturi vamale 38 Efecte personale 39 Electronic Return Label 29 Expediții nelivrabile 31 Fildeș și obiecte din fildeș 39 FTZ Facilitator 36 Full container load (FCL) 33 Funcționalitate API Expediere UPS 26 Funcționalitate API Selectare Tarife și Servicii UPS 26 Funcționalitate API Timp de Tranzit UPS 26 Funcționalitate API Urmărire UPS 26, 27 Funcționalitate API Urmărire Semnătură UPS 26, 27 Garanția de restituire a taxelor de transport 42 Garanții și Răspunderi 42-43 Greutatea taxabilă 10, 12, 14, 18, 20, 22

Încărcătură ne-containerizată (Breakbulk) 33 Întreruperea serviciilor 45, 47 Less-than-container load (LCL) 33 Limite de greutate și de dimensiuni 41 Logistică integrată 33 Lungimea; rugăm vedeți „Limite de greutate și de dimensiuni” 41 Manipularea specială a expedițiilor nelivrabile 31 Mărfuri periculoase 39, 40 Mărfuri perisabile 39 Maritim-aerian 33 Materiale pornografice 39 Opere de artă și antichități 39 Opțiuni de bază pentru livrarea prin UPS 2 Opțiuni de plată 38 Paperless Invoice 36 Piei de animale (sălbatice) 39 Plante 39 Plată întârziată 31 Print Return Label 29 Prints and Posts Return Label 29 Quantum View Notify 27 Răspunderea 43 Rata de schimb valutar 31 Rate; rugăm vedeți „Tarife pentru Primire” și „Tarife pentru Trimitere” 18-23, 10-15 Restricții privind serviciile 41 Returns 29 Returns Exchange 29 Returns Pack and Collect 29 Returns Plus 29 Scrisori de trăsură UPS 26 Semințe 39 Servicii UPS Express Plus 3 UPS Express 3 UPS Express Saver 3 UPS Standard 3 UPS Expedited 3 Servicii Express pentru clienți cu expediții către America de Nord 3 Servicii de Transport Marfă 32 Servicii de vizibilitate UPS 27 Servicii post-vânzare 33 Servicii și Taxe Suplimentare 25-36

Servicii UPS pentru flux de numerar 28 Serviciile UPS de vămuire 35-36 Serviciu de livrare sâmbăta 30 Serviciul de livrare rezidențială 31 Serviciul de preluare și livrare în teritoriile extinse și îndepărtate 31 Set Resurse de Dezvoltare UPS 26 Sfat pentru economisirea timpului 9, 17, 26 Solicitarea semnăturii 30 Solicitarea semnăturii unui adult 30 Soluții online de expediere UPS 26 Substanțe biologice 39 Supply Chain Solutions 32 Tarife: rugăm vedeți „Tarife pentru Primire” și „Tarife pentru Trimitere” 18-23, 10-15 Tarife pentru Primire UPS Express 18 UPS Express Saver 20 UPS Standard 22 UPS Expedited 23 Tarife pentru Trimitere UPS Express Plus 10 UPS Express 11 UPS Express Saver 12 UPS Standard 14 UPS Expedited 15 Taxa pentru Colete Mari 31 Taxa pentru depășirea limitelor maxime 31 Taxa pentru plata taxelor aferente vămuirii 31 Taxa pentru manipulare suplimentară 31 Taxa suplimentară de combustibil 30 Teritorii extinse; rugăm vizitați www.ups.com 5, 7, 31 Teritorii îndepărtate; rugăm vizitați www.ups.com 5, 7, 31 Termeni și Condiții 44-47 Timpi de livrare; rugăm vedeți „Servicii” 3 Timpi de tranzit; rugăm vedeți „Servicii” 3 Trade Direct 34 Trade Direct Air 34 Trade Direct Ocean 34 Transport aerian de marfă 32 Transport maritim de marfă 33 Tutun și produse din tutun 39

UPS CampusShip 26 UPS Import Control 34 UPS Internet Shipping 26 Urmărire după numărul de referință la www.ups.com 27 Urmărire online la www.ups.com 27 Urmărire UPS prin SMS 27 Valoare declarată pentru transport 30, 41 Cum se determină greutatea volumetrică 10, 12, 14, 18, 20, 22 World Ease 34 WorldShip 26 Zone din Lumea Întreagă 4-7 Termeni și Condiții – pentru Termeni și Condiții de transport aerian UPS („Termeni”) sau pentru servicii UPS de transport aerian în Statele Unite, Canada și internațional, vă rugăm vizitați site-ul www.ups.com

Pentru comenzi și informații sunați la telefon: 021 233 88 77, 0372 125 800 sau vizitați site-ul www.ups.com

Sediul social UPS Romania S.R.L. Calea 13 Septembrie nr. 81 Bloc 77 A, parter sector 5, București, cod 050713 România

UPS Romania S.R.L. Str. Aurel Vlaicu 11C, Otopeni 075150, Jud. Ilfov, VAT number: RO 13191000

Sediul operațional UPS Romania S.R.L. Str. Aurel Vlaicu nr. 11C Otopeni, Jud. Ilfov, cod 075150 România

© 2011 United Parcel Service of America, Inc. UPS, the UPS brandmark and the color/colour brown are trademarks of United Parcel Service of America, Inc. All rights reserved. ST67 01019879340 Rev 1/12

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2024 MYDOKUMENT.COM - All rights reserved.