2022-23 KENDİMİZİ DÜZENLEME BİÇİMİMİZ 4. SINIFLAR tema sonu bülten ilkokul Flipbook PDF

2022-23 KENDİMİZİ DÜZENLEME BİÇİMİMİZ 4. SINIFLAR tema sonu bülten ilkokul

115 downloads 124 Views 5MB Size

Story Transcript

1

KENDİMİZİ DÜZENLEME BİÇİMİMİZ HOW WE ORGANISE OURSELVES İnsan yapısı sistemler ile toplulukların birbirleriyle olan bağlantıları hakkında sorgulama, örgütlerin yapısı ve işlevi, toplumun karar alması, ekonomik etkinlikler ve bunların insanlık, çevre üzerindeki etkisi. Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında, disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her 6 haftada bir iletilecektir. 20 Şubat 2023- 31 Mart 2023 tarihleri arasındaki üçüncü temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz MEB kazanımlarına hangi yollarla ulaştığımız örneklerle paylaşılmaktadır. Çalışmalar sırasında, öğrencilerimizde hedeflediğimiz IB öğrenen profil özelliklerine bülten içinde ayrıca verilmiştir. 2

ANA FİKİR “EKONOMİK FAALİYETLER, TOPLUMLAR VE ÇEVRE ETKİLEŞİM İÇİNDEDİR. ” SORGULAMA HATLARI 1. Ekonomik Faaliyetler (Şekil) 2. Ekonomi ve Toplumsal Yaşam (Bağlantı) 3. Ekonomik Faaliyetlerin Çevreye Etkisi (Sorumluluk) ANAHTAR KAVRAMLAR: ● Şekil ● Bağlantı ● Sorumluluk BAĞLANTILI KAVRAMLAR: ● Arz Talep ● Ekonomi ● Çevreye Uyum ● Para ● Medya ÖĞRENEN PROFİLLERİ -TUTUMLAR: ● Riski göze alan ● Araştıran sorgulayan ● Duyarlı

DİSİPLİNLERÜSTÜ BECERİLER: Araştırma Becerileri Düşünme Becerileri Öz Yönetim Becerileri Sosyal Beceriler 3

TEMA GİRİŞ ETKİNLİĞİ (TETİKLEYİCİ NOKTALAR VE ÖN BİLGİLERİN YOKLANMASI) Sömestr tatilinde okuduğumuz, “Fincan Teyzenin Kurabiyeleri” kitabını tetikleyici olarak kullandık. Öğrenenlerle “Kendimizi Düzenleme Biçimimiz” tema kapsamında önceki yıllarda neler yaptığımız ve çağrıştırdığı kelimeleri paylaştık. Okuduğumuz kitabı özetleyen kelimeleri beyin fırtınası tekniği ile not aldık. Tema ve kitap sorgulamamızdan yola çıkarak “Temada neler işleyecek olabiliriz?” sorusuna cevaplarımızı not ettik.

İngilizce dersimizde, “Kendimizi Düzenleme Biçimimiz” temasının tetikleyici çalışması olarak kitabımızdaki (Learn With Us 5 Class Book - page 38) “The Job Fair” adlı videoyu izledik. Ardından videoda gördüğümüz mesleklerin neler olduğunu geçmiş zamandaki hedef dili kullanarak söyledik. (There was a journalist-musician….) Sorasında kitabımızda yer alan mesleklerle ilgili kelimeleri ve cümleleri eşleştirdik.

4

5

Sorgulama Hattı 1: Ekonomik Faaliyetler Farklı ekonomik faaliyetlere ait fotoğrafları sınıfa asarak fotoğrafları inceleyip neler gördüklerimizi, ekonomik faaliyetlerle nasıl bağlantı kurduğumuzu açıklayarak fikirlerimizi görsellerin altına not aldık. Fikirlerimizi sınıfta paylaştıktan sonra boş kağıda balık kılçığı çizip “Ekonomik faaliyetler nelerdir?” sorusunu sorarak cevaplarımızı not alıp örneklendirdik.

6

Ekonomik faaliyetlerle ilgili video izleyerek dikkatimizi çeken noktaları not alıp paylaştık.

7

“Fincan Teyzenin Kurabiyeleri” kitabının çalışma yapraklarını sorgulama hattı boyunca kütüphane saatlerimizde aktif olarak paylaşımlarda bulunarak tamamladık.

8

İngilizce dersimizde, “Kendimizi Düzenleme Biçimimiz” temasının “ekonomik faaliyetler” sorgulama hattı kapsamında ders kitabımızda yer alan çeşitli meslek dallarını gördük ve bu mesleklerle ilgili olarak 4 farklı sanat stiline ait 4 farklı ressamı ve yapmış oldukları eserleri inceledik. Öğrendiğimiz bu sanat türlerine ait metinler okuduk ve geçmiş zaman hedef dilini kullanarak sanatçının bu eseri ne zaman yaptığını ve hangi sanat türünü kullandığını söyledik ve eşleştirdik. Ardından bununla ilgili bir quiz çalışması yaptık.

Daha sonra Marie Curie ve Louis Pasteur gibi ünlü bilim insanlarının biyografilerini okuduk ve inceledik. Dersimizin kazanımları doğrultusunda geçmiş zaman cümle yapılarını ve zaman çizelgelerini kullanarak bu kişilerin neler yaptıkları ve topluma nasıl katkı sağladıkları hakkında örnekler verdik.

9

10

Bunun yanında konumuzla bağlantılı olarak “What I Want” şarkısını dinledik. Ardından, şarkıda geçen kişiler ve ne yaptıkları hakkında konuştuk.

Sorgulama Hattı 2: Ekonomi ve Toplumsal Yaşam “Parasını Yöneten Çocuklar” adlı

tematik

kitabımızı

okuyarak yorumladık. Tematik kitap

üzerinden

bağlantılı

kavram çalışmalarımızı yaptık.

11

Öğrenenler ile yaşadığımız bölgeden yola çıkarak Marmara Bölgesi’nin ekonomik faaliyetlerini sınıfça tartışarak bulduk ve haritaya yerleştirdik. Ardından gruplara ayrılarak her bölgenin ekonomik faaliyetlerini ve toplumsal yaşama etkisinin neler olduğunun araştırdık. Sınıfça sunum yaptık.

12

13

Sorgulama Hattı 3: Ekonomik Faaliyetlerin Çevreye Etkisi “Kocaayak ve Ailesi” animasyon filmini izledik ardından ekonomik faaliyetlerin çevreye etkisini tartışılarak sorguladık.

14

Görsel Sanatlar dersimizde, “Ekonomik faaliyetlerin çevreye etkisi” kapsamında, dünyanın iklim krizinde olduğuna; fabrikaların, atıkların dünyamıza verdiği olumsuz etkilere ve bu durumu önlemenin yollarına dikkat çekmek amacıyla afiş tasarımları yaptık.

15

Tema Sonu Sonuç Değerlendirme Etkinliğimizde Bu temada öğrenenler farkındalık yaratacak bir afiş tasarladılar. Bu afişleri okulun çeşitli yerlerinde sergiledik.

16

17

Beden eğitimi dersimizde, “Spor organizasyonların ekonomiyle bir etkileşimi

var

mıdır?”

“Varsa

olumlu- olumsuz ne gibi etkileri olabilir?”

sorularını

tartıştık.

Jimnastikte dengenin öneminden bahsederek yerde ve denge aleti üzerinde ‘’yürüyüş, bacak savurma ve duruş’’ çalışmaları yaptık.

18

İngilizce dersimizde,bu temamızda geçmişte yaşamış farklı mesleklere ait kişileri belirledik ve canlandırmak istediğimiz kişileri seçtik. Bu kişilerin biyografilerini araştırdık ve gerekli bilgileri topladıktan sonra bu kişiler gibi giyinerek bulduğumuz bilgileri bir kartona yazdık. Sonrasında seçtiğimiz kişileri ders kazanımlarımızla örtüşecek şekilde geçmiş zaman cümleleri kullanarak okulumuzdaki canlı müze sergimizde (living wax museum) 3. sınıf öğrencilerimize tanıttık. Canlı müze etkinliği için müzeyi ziyarete gelenlere üzerinde çalıştığımız karakterlerin hayatlarıyla ilgili detaylı bilgiler verdik.

19

Müzik dersimizde, üreterek ya da çalgı çalarak kendisine kazanç sağlayan kişileri izledik. Pandemi döneminde müzik ile geçimini sağlayanların neler yaptıklarını konuştuk. Sanatçı ve sokak müzisyenlerinden örnekler izleyerek sokak müziği için repertuvar çalışmaları yaptık. ÖNÜMÜZDEKİ PYP TEMASINDA NELER YAPACAĞIZ? 3 Nisan 2023 tarihi itibari ile 6 hafta boyunca “Kendimizi İfade Etme Yollarımız” disiplinler üstü teması altında “Kültür ve tarih sanatı etkiler.” ana fikri üzerinde çalışacağız. Gelecek temamızda, öğrenenlerin kazanması düşünülen profil özellikleri ve çalışacakları sorgulama hattı anahtar kavramları aşağıdaki gibidir. IB ÖĞRENEN PROFİLLERİ Duyarlı Bilgili Açık görüşlü

ANAHTAR KAVRAMLAR Bağlantı Sorumluluk Değişim 20

21



22



23

24



25



26



27

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2024 MYDOKUMENT.COM - All rights reserved.